mpp Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Mam pytanie czy istnieją a jeśli tak ta jakie wersje BIOS'y w których istnieje opcja wyboru poszczególnych modeli CPU np. 2600+, 3100+ itd. Jak najnowsze :) Chodzi o to aby bios przy POST'cie pokazywał procesor wg. rating'u. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Mam pytanie czy istnieją a jeśli tak ta jakie wersje BIOS'y w których istnieje opcja wyboru poszczególnych modeli CPU np. 2600+, 3100+ itd. Jak najnowsze :) Chodzi o to aby bios przy POST'cie pokazywał procesor wg. rating'u. Pozdrawiam nie istnieje PS. Gdzie na forum czytalem ze tak nigdy nie zrobią, bo w wielu firmach sprzedającej zestawy...kolesie walowali....wsadzali procka np. 2000+ puszczali jako 2400+ lub 2600+ i jak takiego sprzedawali.....a tak jesli ktos sie chociaz troche orientuje od razu wylapie ze jest robiony w butelke...jesli cie interesuje to jest taki programik ktory pokazuje wedlug ratingu uAMDtool CPU Utility http://home.btconnect.com/barneycomputers/.../amd/tool2a.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpp Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Dzięki za odpowiedź :) Zanalzłem taki bios 3DFireD24 ale w pliku który sciagnąłem pisze Lite czy to napewno ten bios?? Link był gdzieś na tym forum, ale nie jestem pewien dlatego pytam, nie chciałbym się zdziwić :) ------------------------------------------------------------------------------------ ABIT NF7-S 2.0; AthlonXP 2500@3200+ (core 1,75v); Thermalright 947U+Volcano12 Fan; 2x512 Geil CL2,5; Radeon9700@9700pro; Power-TAGAN 380-U. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Program do flashowania w windzie. Jak go skonfigurować? Ma byc na default, zeby nie było niespodzianek? Chce aktualizowac z pliku. Czego nie zrobić, a co zrobic aby było git? Pytanie było na poprzedniej stronie ale brak odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Zanalzłem taki bios 3DFireD24 ale w pliku który sciagnąłem pisze Lite czy to napewno ten bios?? Link był gdzieś na tym forum, ale nie jestem pewien dlatego pytam, nie chciałbym się zdziwić :). D24 3D-FIRE D24 3dFire SATA 4227 D24 3dFire SATA 4247 Program do flashowania w windzie. Jak go skonfigurować? Ma byc na default, zeby nie było niespodzianek? Chce aktualizowac z pliku. Czego nie zrobić, a co zrobic aby było git? Pytanie było na poprzedniej stronie ale brak odpowiedzi. ABIT Flash Menu* After download... install... then open it * Click update from file.... browse and click on the bios file u want to flash with * Flash The Bios * After finish flashing Turn off computer, and remove powercord * Push the power button a few times (so all capacitors in the PSU become empty) * Move Clear CMOS jumper to clear, and let it be there 5-10mins, then move it back to normal position * Start the computer, enter bios * Load Bios Optimized default, save and reboot http://www.abit-usa.com/downloads/utility/...lashMenu133.exe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 OK. 1.Te biosy które podałeś mogę instalowac do NF7 v2.0 bez S? 2.Są w nich jakieś dodatkowe funkcje poza tym co w oficial.? 3.Dzięki tym funkcjąm mozna liczyć na lepsze o/c? 4.Na jakie funkcje powinienem zwrócić uwagę gdy zainstaluje modowany bios? 5.Sorry za natłok pytań ale mam płyte od niedawna i będę trochę upierdliwy nim czegoś więcej sie o niej nie dowiem. Cierpliwości. Dzieki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 OK. 1.Te biosy które podałeś mogę instalowac do NF7 v2.0 bez S? 2.Są w nich jakieś dodatkowe funkcje poza tym co w oficial.? 3.Dzięki tym funkcjąm mozna liczyć na lepsze o/c? 4.Na jakie funkcje powinienem zwrócić uwagę gdy zainstaluje modowany bios? 5.Sorry za natłok pytań ale mam płyte od niedawna i będę trochę upierdliwy nim czegoś więcej sie o niej nie dowiem. Cierpliwości. Dzieki za pomoc. 1. nie wazne czy masz S, SL czy bez S ...wazne aby zgadzaly sie numery revizji...bios do rev 2.0 instalujesz do rev 2.0 2. jesli zmieniony wyglad menu.....pozatym jest kilka zmian....ale tak z glowy ci nie powiem bo juz nie pamietam jak wyglada oficjany bios....zainstalujesz to zobaczysz 3. zazwyczaj jest tak ze modowane biosy są przeznaczone do lepszego OC.....ale wgranie modowanego biosu nie musi oznaczacz ze bedzie wydajniej.....moze byc stablniej .....albo bedzie gorzej....bo i tak sie zdarza.....wcale nie jest powiedziane ze ten d24 3dfire bedzie u ciebie chodzi tak super......poczytaj dobrze topic o biosach to sie przekonasz ze kazdy bios u innego uzytkownika spisuje sie inaczej 4. zalezy ci na wydajnosci czy stabilności ??? bo od tego zalezy ..na jakie ustawienia masz zwrocic uwage 5. Na przyszlość przeczytaj topik a dopiero potem pytaj......odpowiadam tylko dlatego ze jestes nowy.......i mozesz nie wiedziec.......na przyszlosc pamietaj...przeczytaj a jak masz wątpliwosci to dopiero wtedy pytaj.....Pozdrawiam i Powodzenia PS. jesli d24 3dfire nie bedzie u ciebie chodzil stabilnie........polecam ci zainstaluj sobie d23 3D Fire lub d24 SubZero wszystkie biosy do pobrania znajdziesz tutaj http://forums.pcper.com/showthread.php?t=287064 http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...hp?showtopic=42 http://www.xtremesystems.org/forums/showth...light=ABIt+nf7s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 4.Na jakie funkcje powinienem zwrócić uwagę gdy zainstaluje modowany bios?.System Bios Cacheable : Disabled (dla większej stabilności) Video Ram Cacheable : Disabled (dla większej stabilności) AGP Aperture size : 128MB (wielkość, która dla mnie jest odpowiednia) FSB Spread Spectrum : Disabled (dla większej stabilności podczas podkręcania) AGP Spread Spectrum : Disabled (dla większej stabilności podczas podkręcania) CPU Thremal Throttling : Disabled (dla większej stabilności podczas podkręcania) Enhance PCI Performance : Disabled (dla większej stabilności podczas podkręcania) CPU disconnect function : Enabled (dla uzyskania niższych temperatur podczas niższego zużycia mocy procesora – tzw. Tryb IDLE) CPU Interface : Enabled W celu zwolnienia zasobów można także wyłączyć nieużywane rzeczy Kontroler IEEE1394 (firewire) Porty COM Port LPT Kontroler SATA Port FDD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 CPU disconnect function : Enabled (dla uzyskania niższych temperatur podczas niższego zużycia mocy procesora – tzw. Tryb IDLE) A ja wyczytałem gdzieś na forum abita że dla lepszej stabliności i zwiększenia wydajności lepiej to wyłączyć i posłużyć się np s2kcontrol. CPU disconnect function : Disable :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Z tego co pamiętam s2kcontrol nie działa bez włączonego CPU DISCONNECT. A tą opcję lepiej dać disable, bo na enable są większe skoki vcore i system jest przez to mniej stabilny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Apropo programu Abit Flash Menu. Zeby flashowac bios za jego pomaca bios musi miec rozszerzenie .bin. A jak sciagam najnowszy bios ze strony abita to jest to .exe i jest napisane ze nalezy go uaktualnioac za pomaca AWDFLASH 8.23D. A ja bym wolal zrobic to za pomoca Abit Flash Menu. Skad moge zassac najnowszy bios .bin ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 uruchom .exe - rozpakuje sie kilka plikow - wsrod nich takze z rozszerzeniem .bin :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Z tego co pamiętam s2kcontrol nie działa bez włączonego CPU DISCONNECT. A tą opcję lepiej dać disable, bo na enable są większe skoki vcore i system jest przez to mniej stabilny w d10x nie ma wogole Opcji CPU discnct a S2k dziala bezproblemowo :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 kto ma stabilne fsb 250 w dualu na innym biosie niz d10b4 chyba z 7 biosow przelecialem i tylko na d10 w dualu 250 stabilne :) mam takie same pytanie - interesuje mnie kto ma STABILNE w prime blend 250 przy obsadzeniu bankow 2x512... bo 2x 256 to pikus... - pamieci mi przechodza memtest w singlu na 250 w dualu na 245 a prime nadal wali (na mobo ktore mam 10b4 nie dziala - najlepiej chodzą 23 i 24 3df) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Zanalzłem taki bios 3DFireD24 ale w pliku który sciagnąłem pisze Lite czy to napewno ten bios?? Link był gdzieś na tym forum, ale nie jestem pewien dlatego pytam, nie chciałbym się zdziwić :). D24 3D-FIRE D24 3dFire SATA 4227 D24 3dFire SATA 4247 Program do flashowania w windzie. Jak go skonfigurować? Ma byc na default, zeby nie było niespodzianek? Chce aktualizowac z pliku. Czego nie zrobić, a co zrobic aby było git? Pytanie było na poprzedniej stronie ale brak odpowiedzi. ABIT Flash Menu* After download... install... then open it * Click update from file.... browse and click on the bios file u want to flash with * Flash The Bios * After finish flashing Turn off computer, and remove powercord * Push the power button a few times (so all capacitors in the PSU become empty) * Move Clear CMOS jumper to clear, and let it be there 5-10mins, then move it back to normal position * Start the computer, enter bios * Load Bios Optimized default, save and reboot http://www.abit-usa.com/downloads/utility/...lashMenu133.exe te linki do biosow co podales to napewno do 3d - fire?? bo jak sciagne to pisze 3dLITE a nie FIRE! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 u mnie d233dfire jest wydajniejszy niz ten 3dlite (zreszta lite kojarzy mi sie z odchudzaniem a co za tym idzie...) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Nessay--> nie masz pewnosci to poszukaj sam...kilku osobą podawalem i nikt sie nie skarzyl ...wiec to jest d24 3dFire http://forums.pcper.com/showthread.php?t=287064 http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...hp?showtopic=42 http://www.xtremesystems.org/forums/showth...light=ABIt+nf7s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 ja mam inny problem, nie wiem czy mam taka kiepawa plyte czy cos nie tak z chlodzeniem, na nb mam tylko złotego zalmanka z wiatrakiem 7cm - tymczasowo na sb nic na wiekszosci biosow - d10b4 d24 subzero i jeszcze kilku innych na fsb 240 w dualu przechodzi mi 3dmark - tylko ze 2 -3 razy superpi 16m. natomiast nie jestem w stanie uzyskac w miare stabilnego dzialania, nawet na fsb 220, mam zrobione L12, pamieci sa wydaje mi sie okej - memtest pas nawet na 250 w dualu, jakies subestie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 ja mam inny problem, nie wiem czy mam taka kiepawa plyte czy cos nie tak z chlodzeniem, na nb mam tylko złotego zalmanka z wiatrakiem 7cm - tymczasowo na sb nic na wiekszosci biosow - d10b4 d24 subzero i jeszcze kilku innych na fsb 240 w dualu przechodzi mi 3dmark - tylko ze 2 -3 razy superpi 16m. natomiast nie jestem w stanie uzyskac w miare stabilnego dzialania, nawet na fsb 220, mam zrobione L12, pamieci sa wydaje mi sie okej - memtest pas nawet na 250 w dualu, jakies subestie?Huh, nF2 nie lubi 2x 512 i to jest jasne :D, moze to byc przyczyna, po prostu ramy nie wyrabiaja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 hmmm, z tym ze nf7 nie lubi duala z 512*2 to wiem ale zeby az tak, a pamieci sa na pewno okej bo memtesta przechodza nawet przy 260mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 mem test nie pokazuje duzo bledó któe widac w Goldememie .. Pojedz memorki Goldemem 5.07 .. i sie zdziwisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Hej wie ktoś z kąd ściągnąć goldmema? Szukałem w google, jedna wersja ale pod dosa, w programach, warezach, torrentach nic nie znalazłem :(Hej wie ktoś z kąd ściągnąć goldmema? Szukałem w google, jedna wersja ale pod dosa, w programach, warezach, torrentach nic nie znalazłem :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario_t Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Tutaj jest: http://www.goldmemory.cz/gm664.zip Nie sprawdzalem tej wersji, ale jest najnowsza (ja korzystam z 5.07) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 thanks! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Kurde ten program rzeczywiscie pokazuje bledy ? bo pracowalem na 6 3 3 2 i nie zauwazylem jakis dziwnych anomali 3dmarki sprawne byly a goldmem od razy errory wywalil ;/ u Was jest podobnie bios d23 3d fire rev 2 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 tez juz sprawdzam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 no i jestem w korpce, rzeczywiscie goldmem sie posypal, nie wiem czy to wina mostka czy pamieci, na 237 w singlu chodzi - pamieci na 2.9@3-4-4-11, a w dualu zupelnie, nawet 210 nie idzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 u mnie "lepsza" kosc chodzi w memtescie na FSB250 12h i nic .. a prime wywala goldmem tez powyzej 246 :) .. wiec widac ktory program prawdziwszy .. memtest na moje oko jest za slaby ... nie wykonuje tak ostrych testow jak goldmem .. z drugiej strony GM chyba czasem przesadza :) ... jak wszystko chdzoi ok (ale nie tylko w prime tlyko w zaloopowanym 3dmarku przechdozi 32mb PI i takei tam) to znaczy git .. ja odkrylem ze dobry jest do testowania Painkiller .. jak testowalem duala to po jakims czasie painkiller potrafil zrobic boom po dluzszym (30min) graniu :D zeszlem do wartosci stabilnych w goldmem wszyskto chula .. oczywiscie nie odpuszczam i wycisne z nich cosik wiecej .. mna byc 230 minimum w dualu i tyle :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 Do ramów to polecam też Windows Memory Diagnostic z 2004 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...