Skocz do zawartości
Neo_x

Problem z kreceniem celerona 633 mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam natomiast taki problem :) Posiadam Celerona 2 633 mhz na plycie aopen ax6bc... wszystko jest ok :) procek chodzi na 83,3 mhz fsb bez zmiany napiecia... jak juz prubuje zwiekszyc fsb na 100 mhz to komp nie wstaje... wiec zwiekszam napiecie ze standardowego 1,65 do 1,75... :) dobra.... wlaczam kompa... bios sie laduje... i pokazuje procka 950 mhz... wszystko ladnie pieknie miodzik... ale jak prubuje zaladowac sie windows 98 se to wszystko staje... i teraz problem... czy wina wieszania kompa jest przegrzewanie sie procka czy cos innego :?: myslalem o kupnie jakiegos miedzianego radiatora... i nie wiem czy bedzie on potrzebny...... wiedz prosze.... doradzcie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to być przegrzewanie. Mam taki sam procek i wstawał przy tym samym napięciu. A zmieniłes dzielniki PCI i AGP ? PCI znosi tylko 33 mhz, a AGP 66. Sprawdź jakie masz dzielniki, albo powyjmuj wyszstkie karty oprócz grafiki, i sprawdź, czy wtedy się załaduje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.75V to zdecydowanie za mało. Ja ustawiałem nawet do 1.9 i było git  :D

ja miałem podobnie na początku ustawiałem 1,85 a potem obnizyłem do 1,8 coby było chłodniej (to był taki fajny procesor... az się łezka w oku kręci..

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, masz napięcie 1.65, podejrzewam że proc jest cB0 i tu jest pies pogrzebany. Masz do wyboru:

0) dobra pasta (srebrna) + dobry kuler

1) zwiększyc napięcie procesora na max (tylko monitoruj temperature -> dobry kuler) oraz podnmieś napięcie I/O na 3.5

2) sprawdx cache L2 latency jeżeli jest 1 to [gluteus maximus], mozesz spróbować zmienić programem WCPUL2 i spróbować zmienic na 2 (pewnie się nie uda...)

3) zminić dzielniki agp na 2/3 i pci na 1/3

4) sprawdź, czy ci sie nie grzeje mostek, jeżeli tak zdejmij z niego radiator, wyszlifuj i załóż pastę

5) zmień proca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...