Tomek J. Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 To chyba troche za duzo. Czym moze to byc spowodowane? Plyta MSI DLETA ILSR cooler Spire WhisperRock VI, pasta srebrna Titan. Czy moga to byc bledne wskazania biosu (wer. 7.4) ? W pomieszczeniu gdzie stoi komputer jest ok 25 st.C. Temperatura systemu 50 st.C. O co tu chodzi??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 50 st. wewnątrz obudowy :D - albo żeś wszystkie otwory w budzie pozatykał i robisz mały efekt cieplarniany albo masz problema z odczytem temperatury. na początek proponuje wsadzić jakiś zaufany termometr do wnętrza obudowy i sprawdzić jaka rzeczywiście panuje tam temperatura. jeżeli wskazania są podobne ( +/- 2 stopnie) do tych z biosu to radze sprawdzić jak u ciebie wygląda wentylowanie obudowy ( czy raczej jego brak :D ). chłodzenie CPU powietrzem o temp. 50 C nie może dać dobrych rezultatów, choćbyś miał super zestaw AC. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek J. Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 Jestem zdezorientowany. Otworzylem obudowe, temp. w pomieszczeniu ok 20 st. C. Temperatura na procesorze spadla do 44 st.C, a na plycie do 34 st.C. Troche to dziwne, bo dlaczego na plycie temp. jest az o 10 stopni wyzsza niz w pomieszczeniu. Po dotknieciu radiatora na procku, byl zimny- nie odczulem, zeby mial az ponad 40 st.C. Zamknalem obudowe i przez kieszen 5.25 wsunalem termometr. Dosyc gleboko na wysokosci procesora. po ok 20 minutach wskazuje 31st. C. Bios podaje, ze temp. otoczenia plyty glownej to 50 st C. O co chodzi :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Clavius Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 moze "polamales" rdzen przy zakladaniu coolera :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpEEdO Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Nie polamal rdzenia ! Tez mam MSI KT6 Delta i Bartona i mam identyczne temperatury ! W czasie mocnej jazdy to mi potrafi i do 65stopni sie nagrzac : ale co najdziwniejsze FULL STABLE ! Tak wiec napewno plyta zawyza temp. - trzeba poczekac na jakis bios ktory to poprawi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 A ja mam to co w podpisie i w stresie 57 stopni,w budzie 3 wentyle dodatkowe i X-Dream na max obrotach.Płyta przekłamuje temperatury na bank. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Nie ma się też tak bardzo co dziwić. Różne egzempalrze róznie się grzeją. U mnie fabryczny 3000+ puszczony na 3200 (3) w stosunku do fabrycznego 3200+ mimo wszystko jest chłodniejszy o jakieś 3-4 stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajek Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 To jest chyba wina procka a nie plyty :!: Tez mam Bartka 2600+ @2200MHz - temperatury idle ok 50-52 stopni na Asusie A7V600(więcej:http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=54598). Kilku gosci tez sie skarzylo na wyskoie temperaturki - rekord 62 stopnie idle :? Ale chyba taka temepraturka nie zaszkodzi prockowi :?: Chce sie na obudowe Chiefa przesiasc - ma coolerek z boku - moze to pomoze...[/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 No u mnie teraz w stresie 63 nawet bylo mam bartona 2500 + teraz mam 52 st, ogolnie cuda sie dzieja normalnie temperatury szokuja jutro od nowa coolera zaloze a jak to nic nie da to ja nie wiem .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwistak Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 na moim bartonie w stresie jest max 54 st a tak normalnie to od 40-45 st to chyba co ci plyta kłamie ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 nie koniecznie tez mialem 60 w idle teraz mam 45 normalnie w radiatorze zapinka byla odwrotnie - taki mi przyslali ktos mi na ofurm podpowiedzial za co mu jescze raz dziekuje i teraz mam w sumie dobrze kolo 50 w stresie z otwarta buda czyli nie jest zle choc moglobybyc lepiej jak zamkne i walne w kat to i do 59 dochodzi wiec nie koniecznie plyta musi byc przyczyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek J. Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 O co chodzi z ta zapinka? Zreszta to nie to, bo na drugim coolerze jest tak samo. Tyle ze temp. na plycie spdla z 50 do 43. CPU wciaz 60. :( Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_3vil Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 u mnie na 3200+ jest jakies 55-56 w stresie (prime) gora, ale chyba zle proca przesmarowalem - nie dalem sie "ulezec" arctic ceramique - od razu po zalozeniu kulerka dalem full obciazenie - lolek :mrgreen: , bede to musial poprawic. Ciekawe jak to faktycznie jest z ta tempa - bo moze przeklamywac i dioda z proca, mobo, w dodatku zalezy wszystko od wersji biosu jeszcze no i rozne grzalki (tfu, mialo byc bartony :) ) sie roznie grzeja - i badz tu @#$%^&* madry :? :evil: wbijac w to!!!! aha, idle jakies 37-40 stopni o ile pamietam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 Tomek J. Ja tez mialem 60 w idle teraz mam 42 w idle z zamknieta buda - jeden wentyl wyciaga z niej i 48 w stresie wiec wyniki mi sie jawnie poprawily a coolera nie polerowalem a piekny to on nie byl i gladki i paste dalem od wentyla. Z zapinka itd masz wsio opisane tutaj http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=54916&start=30. Tam rada auw mi duzo pomogla. Niby malo istotne a jednak bardzo istotne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 ja mam w stresie 64* a idle do 55-59* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek-GiereQ Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 hymm wg mnie to mozecie mylić temperatóry... bo u mnie na solteczku jest tak ze odczutuje ze srodka procesora temperature jest to antus2000@2700 na zwykłym kulerku cm silence i temperatura z jądra wacha sie od ok 50-60 jak jest w miare obciazony a temp z podstawki ok 42-stopni do 45 w stresie pozatym w innych programach pokazywało mi temperature ze smartu hdd w tych wszystkich sandrah są przemieszane czujniki nawet kiedys w programie od solteka chrzaniło sie a temperatura z wnętrza proca jest jaknajbardziej prawidłowa i napewno ma pewne przekłamania pozatym niedziwmy się poniewaz jest zamkniety czujnik w samym jadrze proca, w procach intela czasami sięga 90 stopni gdzies na forum pisali ze moze dyfuzja zachodzić hehe ale w waszych raczej to niegrozi a co do mojej odpowiedzi to tylko domniemuje ze tak jest wiec mozecie sprawdzić to :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 no ja uzywam mbm5 i dokladnie wybralem u niego swoja plyte i wiem co mi pokazuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_3vil Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 no ja tez mbm, z socketa tempy jakies 7 (idle) do 15 (stres) stopni nizsze zwykle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezesiak Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 U mnie przy otwartej obudowie jest w idle 44-46 stopni a w stresie 52-54.Prime chodzi przez cala dobe i jest stabilnie.Jak zamkne obudowe to temp. podnosi sie o kilka stopni i prime wiesza sie po kilku-kilkunastu minutach.Mam juz 2 dodatkowe wentylatory i nic to nie daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Son-Goku Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Jak dla mnie to może być wada biosu u mnie pokazywało ok 55 stopni po wgraniu nowego temp spadła o ok 10 stopni :] Pottem jescze dwa wentyle wyciągające obok procka i temp spadła do ok 35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 son-goku po 1 masz inny procek ktory sie tak nie grzeje jak nasze niestety (wczoraj dalem se 11.5x200 i 1.85v to mi w 7 tescie w 3dmarq 01 syrena sie wlaczyla :lol: ) no a z buda tak jest tez jak otworze to mam kolo 40 teraz 52 bo obiegu powietrze nie ma i sie mieli w zamknietym obiegu. Watpie w wade biosu w MSI to juz pare osob pisalo ze klamie w epoxie tez sie zdarza ale zeby abit klamal - nie slyszalem jeszcze a bios mam chyba 1.8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wedge Antilles Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Wydaje mi sie, ze temperaturka zalezy w duzej mierze od ilosci podpietych urzadzen wewnatrz komputera. Ja mam np. podpiete 3 dyski twarde, ktore wiadomo troche grzeja...i na ATHLONIE XP 2400+ na plytce Chaintech 7NJL1 mam temp. 55-60 stopni na procku, system 37-40 stopni. W tym przypadku uwazam to za rzecz normalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...