BiK Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 Probuje podkrecic p4 1.6nw na plycie abit bd7II. Zmieniam magistrale na 133, lecz po tym nie chce wystartowac windows, pojawia sie czarny ekran. Co robie nie tak :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 Wyklucz wplyw pamieci (choc w to akurat watpie) i podnies lekko napiecie procka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiK Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 podnioslem napiecie 1,52 co dalo 2,14ghz przy temp. 47C, ale 3dmark sie zawieszal, wiec podnioslem do 1,58 temp 52C/load 58C 3dmark dziala, lecz czy nie jest to zbyt wysoka temperatura? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 czym ty go chlodzish? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 Troche duzo, ja tak zeby Cie zmartwic mam 30*C przy 2.7Ghz ale na WC. Jaki masz wiatrak i ile masz w obudowie, smarowales czyms? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiK Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 Cytat czym ty go chlodzish? standartowy cooler intela + 3 wentylatory w obudowie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiK Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 Przy nie podkreconym procku 1,6 mam ok 45C przy load ok 51C. Czy zbyt wysoka temp moze byc glownym powodem moich problemow z oc :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 tak, moze, ale nie musi, mzoe po prostu procek jush wiecej nie moze :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
West Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Ja u siebie na BD7 II wyciskam 2.7GHz (stabilny... wszystkie testy przechodzi jak burza i 10h mial testow przy 100% obciazeniu),ale... no jest jedno ale, bo przy takim ustawieniu zegara jest 1:1 pamieci... wiec wole 3:4 i mam 2.4GHz z szybszymi pamieciami 150/200. Ustaw 140/33/66 pamieci 3:4 (jak masz markowe, ja mam Samsungi) napiecie pamieci podnies do 2.7 ... napiecie procka standardowe... wejdzie do konfigu pamieci i metoda prob i bledow od 2,5-7-3-3 do 2-6-2-2 ... czym nizej Ci pojdzie tym lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
West Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 btw. ta ostatnia seria p4 1.6A spokojnie leci na 2.8GHz ale co za tym idzie, trzeba miec juz WC :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
West Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Ustaw tak jak napisze nizej to powinno ci spokojnie ruszyc, jak nie to znaczy ze pamieci nie wytrzymuja :/ CPU 150 powinno zniesc, ale mozesz 140 na poczatek dac ;] PCI 33MHz (Fixed) <- standard Multiple 16 <- standard DRAM: 3:4 LOW S. Error Disable <- standard CPU CORE Standardowe styknie DRAM Voltage 2.7 i pamieci: wyzej napisalem mniej wiecej jak je ustawiac,ale daj od: 3-7-3-3 jak pojdzie (a musi pojsc :P) to 2,5-7-3-3 pozniej 2-7-3-3 , 2-6-3-3 i wkoncu 2-6-2-2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiK Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Cytat Ja u siebie na BD7 II wyciskam 2.7GHz (stabilny... wszystkie testy przechodzi jak burza i 10h mial testow przy 100% obciazeniu),ale... no jest jedno ale, bo przy takim ustawieniu zegara jest 1:1 pamieci... wiec wole 3:4 i mam 2.4GHz z szybszymi pamieciami 150/200. Ustaw 140/33/66 pamieci 3:4 (jak masz markowe, ja mam Samsungi) napiecie pamieci podnies do 2.7 ... napiecie procka standardowe... wejdzie do konfigu pamieci i metoda prob i bledow od 2,5-7-3-3 do 2-6-2-2 ... czym nizej Ci pojdzie tym lepiej. Jaka masz temperature :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Sprawdz zamocowanie Coolera !!! Masz troszke wysoka temperature jak na 1.6A bez krecenia. Albo masz pecha i proc sie nie kreci ale w to watpie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
West Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Cytat Jaka masz temperature :?: 2.4GHz - 41*: plyta, 47*: procesor - system, przy 100% obciazeniu 55 do 56* BOX. (otwarta obudowa z jednej strony) 2.7GHz - 48*: plyta,49*: procesor - system,przy 100% obciazeniu bez dodatkowego wentylatora na obudowie nie ma co marzyc o stabilnosci :),bo juz windbond "placze" ze zdeko za goraco ;) - wkoncu o 15% napiecie na procek sie dalo ;] - dla ludzi kochajacych sporty extremalne - Volcano +7 i troche szczescia - powinno byc stabilnie. Chociaz WC juz przy takich dopalach wskazany ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
West Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 ...ale z wentylatorem wlaczonym na obudowie daje rade 2.7GHz bez piskniecia winbonda, temperatura z tego co teraz widze 61* 100% obciazenie :D,ale powtarzam BOXowy wentylator + 2 ktory umozliwia dobre odprowadzaqnie ciepla i mozna sie cieszyc ;]. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiK Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Cytat Ustaw tak jak napisze nizej to powinno ci spokojnie ruszyc, jak nie to znaczy ze pamieci nie wytrzymuja :/ CPU 150 powinno zniesc, ale mozesz 140 na poczatek dac ;] PCI 33MHz (Fixed) <- standard Multiple 16 <- standard DRAM: 3:4 LOW S. Error Disable <- standard CPU CORE Standardowe styknie DRAM Voltage 2.7 i pamieci: wyzej napisalem mniej wiecej jak je ustawiac,ale daj od: 3-7-3-3 jak pojdzie (a musi pojsc :P) to 2,5-7-3-3 pozniej 2-7-3-3 , 2-6-3-3 i wkoncu 2-6-2-2. Ustawilem cpu133 reszta tak jak napisales(pamieci ocz3000rev2 2-6-3-3) win nie ruszyl, przy napieciu +5% 3dmark sie wysypal, dopiero przy napieciu +10% 3dmark dziala, ale temp 52C/load 61C :( dram 3:4 133/178 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
West Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Hmm 80% zalezy od pamieci czy poradza sobie z takim przetakowaniem, druga sprawa to procek,a dokladnie seria procka... A z tego co widac u Ciebie cos sie opiera procek... Ja mam 150 ustawiona magistrale na standardowym napieciu i wszystko smiga... Hmm a moze masz stary BIOS? - wez zainstaluj najnowsza wersje -> www.abit.com.tw moze cos pomoze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiK Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 zmienilem bios na nowy z 02.07.02, nie pomoglo:cry: przy ustawieniu 130 win ruszyl ale po paru sekundach ekran zamarzl, przy 133 pojawil sie "ekran stop" lub komunikat o braku lub uskodzeniu jakiegos pliku, chociaz znajduje sie on na dysku, win byl instalowany na nowo na nowym hdd. co sygnalizuje czerwona dioda led na plycie, gdy uruchamiam komp ciagle jest zapalona :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 JA ma plytyke bl7 na sdramach i po wymianie biosu na najnowszy chodzi bez problema na 2.43 fsb 153 dalje pamieci sie nie wyrabiaja ( 153 mhz) do tego na standardowym coolerku z silver pasta na stres 1h temp max 58-61 C przy otwartym oknie :))))))))))))))))))))))))))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kane Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Ja wlasnie swojego nowego p4 1.8 ustawilem na 2.7 przy 1.5 V chodzi super stabilnie, DDRy Samsunga to samo, 380 MHz przy 2.5 V :) I 40 stopni na boxie, temp. MB 35 stopni :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiK Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Czy moj problem z oc moze byc z powodu wadliwej plyty glownej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Pewnie ze moze ale raczej watpie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiK Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Dzisiaj po ustawieniu fsb na 133, win jak zwykle nie wystartowal, zresetowalem cpu wszedlem do biosu i po chwili ekran "zamarzl" - kursory nie dzialaja. Znowu reset lecz cpu nie wstal - pojawil sie czarny ekran. Wyczyscilem CMOS i wrocilem do 1,6. Czy spotkaliscie sie z zawieszeniami w biosie ? Czy to normalne ze cpu na zbyt wysokim fsb zawieszal bios, czy moze cos nie tak z moim procesorem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 A czy Intel daje CI gwarancje i zapewnia ze spoko puscisz swojego proca na 133 FSB ??? Nie. Masz pecha i Twoj egzemplarz nie kreci sie tak dobrze jak Koshera. To ze inni wyciagaja o 1GHz wiecej nie znaczy ze Tobie sie uda. Intel gwarantuje CI poprawna prace proca na 1.6 GHz i o ani jeden megahertz wiecej, jezeli nie chodzi Ci stabilnie na nominalnej FSB to jest powod do reklamacji w innym przypadku nie. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 BiK: U Ciebie problem lezy tylko i wylacznie po stronie chlodzenia. Pamieci masz super, procek super, plyta b. dobra. Racje ma Dexter pisza, ze nie masz gwarancji na wycisniecie z 1.6 nawet 1.8 ale pojdzie na magistrali 150 - jestem tego pewien. Kup porzadny cooler, posmaruj porzadna pasta i krec. Temp. powyzej 55st C dla tego procesora jest niedobra jezeli chcesz wiecej podkrecac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiK Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Po paru eksperymentach z ustawieniem, w koncu ruszylo na 133/178, dram by cpu/spd, napiecie +10% - ok.1,60V, i wlozyle tylko 1 modul pamieci 256 ocz 3000, 3dmark chodzi bez zwisow. Gdy wloze drugi modul win sie zaladuje, ale po sekundzie nastepuje restart cpu, wiec to moze wina pamiecii? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
West Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Tak jak wyzej bylo pisane, nie kazdy 1.6A moze wycisnac nawet 2.4GHz,teraz byla ciekawa seria ktore bez problemowo szly nawet na 2.8GHz,ale to tez nie jest powiedziane za 100% prockow z serii na tyle pojda. Poprostu trafiles na lipny model :/,no chyba ze te +10% robi juz krzywde procesorowi i potrzebujesz lepszy wentylator. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiK Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Cytat Tak jak wyzej bylo pisane, nie kazdy 1.6A moze wycisnac nawet 2.4GHz,teraz byla ciekawa seria ktore bez problemowo szly nawet na 2.8GHz,ale to tez nie jest powiedziane za 100% prockow z serii na tyle pojda. Poprostu trafiles na lipny model :/,no chyba ze te +10% robi juz krzywde procesorowi i potrzebujesz lepszy wentylator. Jaka posiadasz wersje? Moja A82110-003 z dnia 05/17/02, Made In Costa Rica. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 co do temperatury to nie uwazam zeby akurat przy p4 powodowala zwisy itp. Ja mam 1.6A ktory chodzi przy napieciu 1.2 volta i jako ze duzo grzebie w kablach to mi wiatrak raz stanal i bylo 84 stopnie, nawet nic sie nie zwiesilo. Z podkrecaniem mialem taki przypadek ze max fsb bylo 138 mhz i ani o 1 mhz wiecej, gry zrobilem mod z polaczeniem nozek w procu (vcore domyslnie na 1.85v) to moglem go ciagnac do fsb 155 mhz. Oczywiscie na dopuszczalnym napieciu, powyzej 1.75 volta sie boje bo moze to zabic proca. Zeby sie upewnic czy wina lezy po stronie proca czy plyty najlepiej znajdz jakiegos qmpla z p4 i zrob zamiane , swojgo proca do niego i jego proca do siebie- wtedy sie wszystko wyjasni.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
West Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Cytat Jaka posiadasz wersje? Moja A82110-003 z dnia 05/17/02, Made In Costa Rica. A82110-002 04/17/02 ... teoretycznie masz lepsza serie, bo te koncowe xxx sa wazne,czym wiecej tym lepiej - bylo mowione ze -xx1 to kila. -xx2 juz lepsze,a -xx3 najlepsze do podkrecania, ty masz xx3. Tyle ze o jeden miesiac za pozno wyprodukowany, bo tez sa pogloski ze ostatnie procki ze stajni Intela nie pozwalaja sie juz tak krecic jak wczesniejsze :/. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...