Skocz do zawartości
eMTi3

zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam zamiar wyjąc z zasilacza wentylator i w zwiąsku z tym mam pytanie

czy po wyjęciu wentylatora z zailacza zaliacz będzie dalej dobrze chodził czy sie poprosy spali ?????? i czy nie będzie zadnych nie potrzebnych problemów ??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:

najpierw bedzie lekki smrodek, potem pewnie bedzie BUM a nastapnie trzeba sie bedzie udac na zakupy po nowy zasilacz, plyte glowna, dysk twardy a przy duzym niefarcie to jeszcze procka, pamieci itd

a tak poza tym nic wiecej sie nie stanie - no chyba ze zasilacz spowoduje spiecie i poleca bezpieczniki (korki) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcialem zakladac nowego tematu wiec napisze tu ( chyba ze nikt nie odpowie to moze zaloze 8) ) otoz w zasilaczach sa przykrecone do radiatorow takie male elementy ( cos jak LM317T) i mam pytanko bo robie rhoebusa opartego na tym ukladzie z LM317T i slyszalem ze one sie troche gdzieja, wiec chcialem poprzykrecac je do takich radiiatorkow i nie wiem czy jak przykrece dwa LM317t do jednego radiatora czy nie zrobi sie jakies spiecie czy cos takiego :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej podkładką mikową albo z takiego foliopodobnego ustrojstwa, nie pomnę nazwy. A nie możesz dać dwóch mniejszych radiatorów i jakiegoś termomazidła pod oba LM?

Jak robiłem odtwarzacz CD z CD-ROMu, to nie izolowałem LM 7805 i 7812 od się, wszystkie oba zwei są przykręcone do jednego radiatora i pobrudzone od spodu jakąś cwaną paciają. Ale może dla 317 inaczej to wygląda, ich weiss nicht.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, mi jednak chodziło o coś w stylu PSU CAŁKIEM POZA BUDĄ :

wtyczka PSU

____ _______________

]-----------| |-----------------------|<- gniazdo |

------ | |

| obudowa |

| |

| |

|-------------------|

W obudowie zostawic takie gniazdo jak jest w zasilaczu, z niego rozprowadzic kable do wewnatrz obudowy, z zewnatrz napiecie dostarczyc kablem z PSU...

Bylo juz cos takiego moze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już uściślam - jakby mi wyszedł rysunek (zjadło spacje) to byś zrozumiał, o co biega:

kwestia odległości - chciałbym zasilkę trzymać na półce pod komputerem, co za tym idzie musiałbym przeprowadzic kable na cholernie długą odległość - z 2 metry. Chodzi o to, by w obudowie były rozprowadzone kable, w obudowie znajdowałaby się wtyczka zasilacza, zaś dwumetrowy kabel (z możliwością odłączenia od PC) łączył by komp z zasilką. I tu mam kłopot - czy da się coś takiego skombinować? Rozdzielenie napięć następuje w części zasilki - więc motyw z wtyczką chyba raczej odpada (chyba, żeby zamontować do obudowy gniazdko iluśtam pinowe) - trzeba by chyba rozdział napięć zrobić wewnątrz budy.

Nie zjedz mnie, nowy jestem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie widzialem czegos takiego

2. nie wiem czy da rade (przy dobrym zasilaczu dlugosc kabli nie powinna znaczaco obnizyc napiec docierajacych do "odbiornikow" ale to tylko gdybanie) - zreszta taka wiazka kabli o dl. 2m niezbyt ciekawy widok :P

3. ze tak niesmialo :P zapytam po co Tobie takie cos :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1. ja chyba gdzieś widziałem - ale już nie wiem gdzie

ad 2. wiązkę kabli można zamontować w czarnego, okrągłego peszla i już jest najs ;-)

ad.3 bo mam pod miejscem na komputer małą półkę, do której zasilka się zmieści (ok. 1,5 metra od kompa); wyrzucenie zasilki (która się grzeje nieludzko) to niższa temperatura w budzie, więcej miejsca na umieszczenie całego zestawu WC wewnątrz budy - w miejsce zasilki zapakuję chłodnice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie :) ostanio gdzies widziałęm ze koles wywalił z zasilacza wentylator i dał BIG radiator czy to mozliwe?? pozdrawiam !!!!

Mozliwe bo im wiekszy radiator tym wiecej ciepla moze odprowadzic. Najlepiej jak da sie taki radiator ale jednak zostawi wentyl i pusci na 5V bo duzo innych elementow sie jeszcze grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e... a pooglądajcie posty ludzi, którzy montują wc do zasiłki. A potem do sklepiku z metalami kolorowymi i zanabyć 30cm radiatora miedzianego (jakieś 50-80zł w zależności od wagi i ile macie miejsca) lub alu, wykonać jak ci od WC i wymeldować radka poza zasilacz. Podkładki mikowe lub silikonowe i podkładki pod śrubki - MUSZĄ BYĆ ZAWSZE - inaczej kupcie sobie od razu nowy zasilacz. Jak mi ktoś da acfraka, to zrobię tutorial w kolejności odwrotnej - mam i używam od kiedy ostatnie wc mi się nie chciało poprawiać i wyjąłem... leń ze mnie, wiem.

A... na ten radiator to puścuiłem wylot tunelu znad proca - opłaca się, szumu brak (poparzyć się można, czasami dochodził do 70-80*C) Ja wybrałem Alu, kosztowało za 24cm (szerokość budy)/12 (szerokość profilu)/14,5 (wysokość profilu) i 36 listków (poziomo, wąziutkie) dałem 12,34zł. I wygwintowali mi 8 otworków pod śrubki na miejscu - reszta z zasilacza. Polecam na Miedzinej sklepik, tani jest;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e... a pooglądajcie posty ludzi, którzy montują wc do zasiłki. A potem do sklepiku z metalami kolorowymi i zanabyć 30cm radiatora miedzianego (jakieś 50-80zł w zależności od wagi i ile macie miejsca) lub alu, wykonać jak ci od WC i wymeldować radka poza zasilacz. Podkładki mikowe lub silikonowe i podkładki pod śrubki - MUSZĄ BYĆ ZAWSZE - inaczej kupcie sobie od razu nowy zasilacz. Jak mi ktoś da acfraka, to zrobię tutorial w kolejności odwrotnej - mam i używam od kiedy ostatnie wc mi się nie chciało poprawiać i wyjąłem... leń ze mnie, wiem.  

A... na ten radiator to puścuiłem wylot tunelu znad proca - opłaca się, szumu brak (poparzyć się można, czasami dochodził do 70-80*C) Ja wybrałem Alu, kosztowało za 24cm (szerokość budy)/12 (szerokość profilu)/14,5 (wysokość profilu) i 36 listków (poziomo, wąziutkie) dałem 12,34zł. I wygwintowali mi 8 otworków pod śrubki na miejscu - reszta z zasilacza. Polecam na Miedzinej sklepik, tani jest;)

hmm to ja moze pusze wetylator na 5v :) mam zasilacz 200w do P100 :) AT Mozna go tak czy tez sie spali..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja bym tak: kupić piankę do paneli podłogowych, obkleić wszędzie, gdzie ma kontakt z blachą, kupić jakieś gumowe grube uszczelki (lub silikonowe podkłądki i dwa wentyle in ze środka budy na 6-6,5V (ja takie tanie bratu do kompa włożyłem) i jest ok. Nie szumi na zewnątrz, drgania na budę sie nie przenoszą.

Koszty:

Wentyle na Volumenie po 6-10zł są, a nawet tańsze czasami;

Rurka silikonowa (nie wiem do czego) wewnątrz 5mm -1,30/m

16 śrub M5 z nakrętkami w Casto na wagę za 46gr

silikon bez octanów - 4zł tubka (mam jeszcze 90%)

włochata uszczelka - 1,5/m - castorama

kawałek dętki - zapas własny z rowerka - pękła kiedyś i opatrznie sobie zostawiłem.

Teraz słychać ten na procu i dyski, a zasilacz 250W trzyma obecnie oprócz standartu(Durek 1,2 i reszta) 4dyski i CDRW i DVDRW. Czyli nieźle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja bym tak: kupić piankę do paneli podłogowych, obkleić wszędzie, gdzie ma kontakt z blachą, kupić jakieś gumowe grube uszczelki (lub silikonowe podkłądki i dwa wentyle in ze środka budy na 6-6,5V (ja takie tanie bratu do kompa włożyłem) i jest ok. Nie szumi na zewnątrz, drgania na budę sie nie przenoszą. 

Koszty: 

Wentyle na Volumenie po 6-10zł są, a nawet tańsze czasami;

Rurka silikonowa (nie wiem do czego) wewnątrz 5mm -1,30/m

16 śrub M5 z nakrętkami w Casto na wagę za 46gr

silikon bez octanów - 4zł tubka (mam jeszcze 90%)

włochata uszczelka - 1,5/m - castorama

kawałek dętki - zapas własny z rowerka - pękła kiedyś i opatrznie sobie zostawiłem.

Teraz słychać ten na procu i dyski, a zasilacz 250W trzyma obecnie oprócz standartu(Durek 1,2 i reszta) 4dyski i CDRW i DVDRW. Czyli nieźle

:) hmmm ja sie zastanawiam na puszczeniam wentyla na 5V wygłuszeniem obudowy oraz zasilacza i to wszyscho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi