eMTi3 Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 witam mam zamiar wyjąc z zasilacza wentylator i w zwiąsku z tym mam pytanie czy po wyjęciu wentylatora z zailacza zaliacz będzie dalej dobrze chodził czy sie poprosy spali ?????? i czy nie będzie zadnych nie potrzebnych problemów ?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 :roll: najpierw bedzie lekki smrodek, potem pewnie bedzie BUM a nastapnie trzeba sie bedzie udac na zakupy po nowy zasilacz, plyte glowna, dysk twardy a przy duzym niefarcie to jeszcze procka, pamieci itd a tak poza tym nic wiecej sie nie stanie - no chyba ze zasilacz spowoduje spiecie i poleca bezpieczniki (korki) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam L Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Ale do czasu spalenia będzie naprawde cichy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMTi3 Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 hehe :) bo chce jak naj bardziej wyciszyć kompa narazie wc nie będę montował brak kasy a co mozna zamontowac zamiast wentylatora zeby sie tak zasilacz nie grzał ??pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Radiatory, ale takie fest po kilka kilogramów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadful_baby Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Nie chcialem zakladac nowego tematu wiec napisze tu ( chyba ze nikt nie odpowie to moze zaloze 8) ) otoz w zasilaczach sa przykrecone do radiatorow takie male elementy ( cos jak LM317T) i mam pytanko bo robie rhoebusa opartego na tym ukladzie z LM317T i slyszalem ze one sie troche gdzieja, wiec chcialem poprzykrecac je do takich radiiatorkow i nie wiem czy jak przykrece dwa LM317t do jednego radiatora czy nie zrobi sie jakies spiecie czy cos takiego :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 musisz go zaizolowac bo inaczej bedzie zwarcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Najlepiej podkładką mikową albo z takiego foliopodobnego ustrojstwa, nie pomnę nazwy. A nie możesz dać dwóch mniejszych radiatorów i jakiegoś termomazidła pod oba LM? Jak robiłem odtwarzacz CD z CD-ROMu, to nie izolowałem LM 7805 i 7812 od się, wszystkie oba zwei są przykręcone do jednego radiatora i pobrudzone od spodu jakąś cwaną paciają. Ale może dla 317 inaczej to wygląda, ich weiss nicht. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 dreadful_baby podkladka mikowa albo silikonowa bo inaczej oba stabilizatory beda mialy wspolny punkt odniesienia i to napiecie ktore bedzie nizsze bedze na obydwu ukladach ... dodatkowo srubki w tulejkach i podkladki pod nakretki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doom_ Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 :)) Żebym ja wiedział, że to trzeba izolować... Mam lekko spalonego Anteca 350W do naprawienia :) Krótko,eMTi3, jeśli nie czujesz, że wiatrak po coś jest w zasilaczu, to się nie bierz do przeróbek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadful_baby Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Ok dzieki all... zrobe tak jak w zasilaczach śrubka z podkladka plastikowa i taka smieszna "szmatka" miedzy LM.. a radiatorek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoSF Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Chcąc obniżyć temperaturę w budzie i nieco hałas chciałbym wyprowadzić zasilkę poza obudowę. Robił to ktoś może? Ma to sens? I czy jest z tym dużo roboty? Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 jakbys poprzegladal galerie na roznych stronach o moddingu to bys zobaczyl ze to stare - bylo potrzebne przy budach z pionowo umieszczonym zasilaczem przyklad http://tweak.pl/artykul/mod_09012003_grzegorz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoSF Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Dzięki, mi jednak chodziło o coś w stylu PSU CAŁKIEM POZA BUDĄ : wtyczka PSU ____ _______________ ]-----------| |-----------------------|<- gniazdo | ------ | | | obudowa | | | | | |-------------------| W obudowie zostawic takie gniazdo jak jest w zasilaczu, z niego rozprowadzic kable do wewnatrz obudowy, z zewnatrz napiecie dostarczyc kablem z PSU... Bylo juz cos takiego moze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 cos nie za bardzo rozumiem - przeciez tam w linu masz caly zasialcz poza obudowa i tylko kable wpusczone do srodka wiec o co chodzi :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoSF Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 Już uściślam - jakby mi wyszedł rysunek (zjadło spacje) to byś zrozumiał, o co biega: kwestia odległości - chciałbym zasilkę trzymać na półce pod komputerem, co za tym idzie musiałbym przeprowadzic kable na cholernie długą odległość - z 2 metry. Chodzi o to, by w obudowie były rozprowadzone kable, w obudowie znajdowałaby się wtyczka zasilacza, zaś dwumetrowy kabel (z możliwością odłączenia od PC) łączył by komp z zasilką. I tu mam kłopot - czy da się coś takiego skombinować? Rozdzielenie napięć następuje w części zasilki - więc motyw z wtyczką chyba raczej odpada (chyba, żeby zamontować do obudowy gniazdko iluśtam pinowe) - trzeba by chyba rozdział napięć zrobić wewnątrz budy. Nie zjedz mnie, nowy jestem ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 1. nie widzialem czegos takiego 2. nie wiem czy da rade (przy dobrym zasilaczu dlugosc kabli nie powinna znaczaco obnizyc napiec docierajacych do "odbiornikow" ale to tylko gdybanie) - zreszta taka wiazka kabli o dl. 2m niezbyt ciekawy widok :P 3. ze tak niesmialo :P zapytam po co Tobie takie cos :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoSF Opublikowano 17 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2003 ad 1. ja chyba gdzieś widziałem - ale już nie wiem gdzie ad 2. wiązkę kabli można zamontować w czarnego, okrągłego peszla i już jest najs ;-) ad.3 bo mam pod miejscem na komputer małą półkę, do której zasilka się zmieści (ok. 1,5 metra od kompa); wyrzucenie zasilki (która się grzeje nieludzko) to niższa temperatura w budzie, więcej miejsca na umieszczenie całego zestawu WC wewnątrz budy - w miejsce zasilki zapakuję chłodnice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMTi3 Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 witam ponownie :) ostanio gdzies widziałęm ze koles wywalił z zasilacza wentylator i dał BIG radiator czy to mozliwe?? pozdrawiam !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 witam ponownie :) ostanio gdzies widziałęm ze koles wywalił z zasilacza wentylator i dał BIG radiator czy to mozliwe?? pozdrawiam !!!!Mozliwe bo im wiekszy radiator tym wiecej ciepla moze odprowadzic. Najlepiej jak da sie taki radiator ale jednak zostawi wentyl i pusci na 5V bo duzo innych elementow sie jeszcze grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 proSilence FANLESS PCS-350Watt cena 1 035,78 zł 8O 8O 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 drogo ale cicho a cena 8O 8O 8O 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMTi3 Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 no cena rewelacyjna :) promocja hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 e... a pooglądajcie posty ludzi, którzy montują wc do zasiłki. A potem do sklepiku z metalami kolorowymi i zanabyć 30cm radiatora miedzianego (jakieś 50-80zł w zależności od wagi i ile macie miejsca) lub alu, wykonać jak ci od WC i wymeldować radka poza zasilacz. Podkładki mikowe lub silikonowe i podkładki pod śrubki - MUSZĄ BYĆ ZAWSZE - inaczej kupcie sobie od razu nowy zasilacz. Jak mi ktoś da acfraka, to zrobię tutorial w kolejności odwrotnej - mam i używam od kiedy ostatnie wc mi się nie chciało poprawiać i wyjąłem... leń ze mnie, wiem. A... na ten radiator to puścuiłem wylot tunelu znad proca - opłaca się, szumu brak (poparzyć się można, czasami dochodził do 70-80*C) Ja wybrałem Alu, kosztowało za 24cm (szerokość budy)/12 (szerokość profilu)/14,5 (wysokość profilu) i 36 listków (poziomo, wąziutkie) dałem 12,34zł. I wygwintowali mi 8 otworków pod śrubki na miejscu - reszta z zasilacza. Polecam na Miedzinej sklepik, tani jest;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMTi3 Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 e... a pooglądajcie posty ludzi, którzy montują wc do zasiłki. A potem do sklepiku z metalami kolorowymi i zanabyć 30cm radiatora miedzianego (jakieś 50-80zł w zależności od wagi i ile macie miejsca) lub alu, wykonać jak ci od WC i wymeldować radka poza zasilacz. Podkładki mikowe lub silikonowe i podkładki pod śrubki - MUSZĄ BYĆ ZAWSZE - inaczej kupcie sobie od razu nowy zasilacz. Jak mi ktoś da acfraka, to zrobię tutorial w kolejności odwrotnej - mam i używam od kiedy ostatnie wc mi się nie chciało poprawiać i wyjąłem... leń ze mnie, wiem. A... na ten radiator to puścuiłem wylot tunelu znad proca - opłaca się, szumu brak (poparzyć się można, czasami dochodził do 70-80*C) Ja wybrałem Alu, kosztowało za 24cm (szerokość budy)/12 (szerokość profilu)/14,5 (wysokość profilu) i 36 listków (poziomo, wąziutkie) dałem 12,34zł. I wygwintowali mi 8 otworków pod śrubki na miejscu - reszta z zasilacza. Polecam na Miedzinej sklepik, tani jest;) hmm to ja moze pusze wetylator na 5v :) mam zasilacz 200w do P100 :) AT Mozna go tak czy tez sie spali.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 hmm to ja moze pusze wetylator na 5v :) mam zasilacz 200w do P100 :) AT Mozna go tak czy tez sie spali.. NA 5v MOZNA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 To ja bym tak: kupić piankę do paneli podłogowych, obkleić wszędzie, gdzie ma kontakt z blachą, kupić jakieś gumowe grube uszczelki (lub silikonowe podkłądki i dwa wentyle in ze środka budy na 6-6,5V (ja takie tanie bratu do kompa włożyłem) i jest ok. Nie szumi na zewnątrz, drgania na budę sie nie przenoszą. Koszty: Wentyle na Volumenie po 6-10zł są, a nawet tańsze czasami; Rurka silikonowa (nie wiem do czego) wewnątrz 5mm -1,30/m 16 śrub M5 z nakrętkami w Casto na wagę za 46gr silikon bez octanów - 4zł tubka (mam jeszcze 90%) włochata uszczelka - 1,5/m - castorama kawałek dętki - zapas własny z rowerka - pękła kiedyś i opatrznie sobie zostawiłem. Teraz słychać ten na procu i dyski, a zasilacz 250W trzyma obecnie oprócz standartu(Durek 1,2 i reszta) 4dyski i CDRW i DVDRW. Czyli nieźle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMTi3 Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 To ja bym tak: kupić piankę do paneli podłogowych, obkleić wszędzie, gdzie ma kontakt z blachą, kupić jakieś gumowe grube uszczelki (lub silikonowe podkłądki i dwa wentyle in ze środka budy na 6-6,5V (ja takie tanie bratu do kompa włożyłem) i jest ok. Nie szumi na zewnątrz, drgania na budę sie nie przenoszą. Koszty: Wentyle na Volumenie po 6-10zł są, a nawet tańsze czasami; Rurka silikonowa (nie wiem do czego) wewnątrz 5mm -1,30/m 16 śrub M5 z nakrętkami w Casto na wagę za 46gr silikon bez octanów - 4zł tubka (mam jeszcze 90%) włochata uszczelka - 1,5/m - castorama kawałek dętki - zapas własny z rowerka - pękła kiedyś i opatrznie sobie zostawiłem. Teraz słychać ten na procu i dyski, a zasilacz 250W trzyma obecnie oprócz standartu(Durek 1,2 i reszta) 4dyski i CDRW i DVDRW. Czyli nieźle :) hmmm ja sie zastanawiam na puszczeniam wentyla na 5V wygłuszeniem obudowy oraz zasilacza i to wszyscho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...