t3kla Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Przejrzalem kilkanaście tematów na temat dysków twardych i nadal zastanawiam się jaki wybrać. Chodzi mi o dyski 80 GB 7200 rpm i 8 MB cache. Dotąd skłaniałem się do WD, ale spotkałem się także z dobrymi ocenami Maxtorów. No i mam duży dylemat. Drugą sprawą jest napęd DVD 16x. Kompletnie nie mam pojęcia, ale wybór to chyba Pionieer, LG, Asus, Lite-On. Który wybrać? Mam także pytanie w jakim sklepie internetowym najlepiej zamówić? Ja bym się skłaniał do www.proline.pl, ale nie jestem pewien. Ktoś korzystał z ich usług? Starałem się przeszukać forum, ale jednoznacznych ocen nie znalazłem. Może by ktoś podał jakieś linki do testów? Zróbcie mi świąteczny prezent... :wink: Z góry dzięki t3kla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 DVD Toshiba SD-M1712. Jesli chodzi o dyski to zwróc jeszcze uwage na czas gwarancji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 DVD only Toshiba SD-M1712 a hdd w dniu dzisiejszym tylko WD Caviar ma 3 lata gwary :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 DVD only Toshiba SD-M1712 a hdd w dniu dzisiejszym tylko WD Caviar ma 3 lata gwary :/ taaa, a różowe słonie potrafią latać :lol: 3 lata gwarancji mają : - wszystkie dyski samsunga - kawiory - nie polecam - prawie jestem pewien że wszystkie seagate z 8mb kaszy, te z 2mb tylko rok. samsungi są niesłyszalne, seagate też, maxtory są już słyszalne a caviary głośne. jeśli chodzi ci o max wydajność i nie przeszkadza ci metaliczny świst to weź caviara ale po 2 latach posiadania wdc odradzam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 DVD only Toshiba SD-M1712 a hdd w dniu dzisiejszym tylko WD Caviar ma 3 lata gwary :/ taaa, a różowe słonie potrafią latać :lol: 3 lata gwarancji mają : - wszystkie dyski samsunga - kawiory - nie polecam - prawie jestem pewien że wszystkie seagate z 8mb kaszy, te z 2mb tylko rok. samsungi są niesłyszalne, seagate też, maxtory są już słyszalne a caviary głośne. jeśli chodzi ci o max wydajność i nie przeszkadza ci metaliczny świst to weź caviara ale po 2 latach posiadania wdc odradzam. dzieki za korekte ale seagate z tego co mi wiadomo zaden nie ma juz 3 lat gwarancji :? bynajmniej u mnie w BINO computers co do samsungow sie nie wypowiadam bo nie wiem :/ (a tak szczerze mowiac to zapomnialem o nich :D) Aha i rozowe slonie jednak potrafia latac :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 właśnie sprawdzalem w siriusie, seagate rok lub 12 miesięcy (nie wiem od czego to zależy, na ata 133 rok a na s-ata 12 miesięcy :lol: ) i do tego looknąłem jednego maxtora, rękojmia 36 m-cy. co do słoni - nie wiem, nie mam :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6865 << Caviary padaja, Seagate rok gwary, wiec moze to..., dodam ze Maxtor na modele od 120 giga daje 3 latka gwary. Mam jeszcze takie pytanko odnosnie DVD: Ta Toshiba naprawde warta te 220 zl ?? Bo potrzebowal bym czegos tanszego i dobrego.... :roll: UPDATE: Czytanie DVD-RAM jest potrzebne? (Toshiby tego nie maja) A co powiecie na takie cosik: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8880 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 taaa, a różowe słonie potrafią latać :lol: Oczywiście, że potrafią: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 właśnie sprawdzalem w siriusie, seagate rok lub 12 miesięcy (nie wiem od czego to zależy, na ata 133 rok a na s-ata 12 miesięcy :lol: ) i do tego looknąłem jednego maxtora, rękojmia 36 m-cy. co do słoni - nie wiem, nie mam :lol: ROTFL niezle tak samo jak z katarem leczony trwa tydzien a nieleczony 7 dni :lol: BTW. widzisz AMD Rulezz jak pieknie sloniki lataja :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeb Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Wszyscy pisza ze maxtor jest glosniejszy od caviara.. Tak sie sklada, ze caviar 80GB JB jest o wiele cichszy od maxtora 80 GB 2MB. I do tego maxtor sie cholernie grzeje.. Wiem, bo komputer za mna ma maxtora, a moj ma caviara i jak sie przesiade czasem na kompa z maxtorem to jak dysk zacznie łoić, to niewiadomo co sie dzieje.. Dodam jeszcze ze na kompie z maxtorem jest 512 MB ramu (SDRAM) a u mnie jak w opisie ponizej.. Systemy sa swierzo po instalacji.. Z netu nic wielkiego nie ssamy ;p Co do wadliwosci caviara - kupilem 26 lipca, padl 26 wrzesnia :evil: dostalem nowiutki i co dziwne - prawie wcale sie nie grzeje.. Poprzedni grzal sie.. Moze na tasnie produkcyjnej cos sie zmienilo u WDC ??? Nie mam pojecia.. Nie narzekam na Caviarka, jestem z niego bardzo zadowolony.. WCALE go nie slychac.. Kiedys moze WD robil glosniejsze dyski, ale wierzcie mi - mojego przy maxymalnym stresie (przgrywanie po lokalu wielu plikow jednoczesnie i sluchanie muzy) nie da sie uslyszec.. Nie wiem skad takie opinie o chalasie tego dysku.. Na kazdym forum to widze!!! Co do wydajnosci - caviar lepszy - 8mb robi swoje.. Sa to moje osobiste doswiadczenia, a innych dyskow nie moge porownac bo nie mialem z nimi stycznosci - nie bede powtarzal tego co slyszalem albo gdzies przeczytalem!!! POZDRAWIAM! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 ...Mam jeszcze takie pytanko odnosnie DVD: Ta Toshiba naprawde warta te 220 zl ?? Bo potrzebowal bym czegos tanszego i dobrego.... :roll: UPDATE: Czytanie DVD-RAM jest potrzebne? (Toshiby tego nie maja) A co powiecie na takie cosik:... ad 1 - jakie 220 na gieldzie w Wa-wie OEM SD-M1712 kosztuje jakies 160 zl a czarny chyba 170 zl :P ad 2 - przeczytaj np test tego SD-M1802 na CDRinfo.pl i sam podejmiesz decyzje :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Wszyscy pisza ze maxtor jest glosniejszy od caviara.. Tak sie sklada, ze caviar 80GB JB jest o wiele cichszy od maxtora 80 GB 2MB. I do tego maxtor sie cholernie grzeje.. Wiem, bo komputer za mna ma maxtora, a moj ma caviara i jak sie przesiade czasem na kompa z maxtorem to jak dysk zacznie łoić, to niewiadomo co sie dzieje.. Dodam jeszcze ze na kompie z maxtorem jest 512 MB ramu (SDRAM) a u mnie jak w opisie ponizej.. Systemy sa swierzo po instalacji.. Z netu nic wielkiego nie ssamy ;p Co do wadliwosci caviara - kupilem 26 lipca, padl 26 wrzesnia :evil: dostalem nowiutki i co dziwne - prawie wcale sie nie grzeje.. Poprzedni grzal sie.. Moze na tasnie produkcyjnej cos sie zmienilo u WDC ??? Nie mam pojecia.. Nie narzekam na Caviarka, jestem z niego bardzo zadowolony.. WCALE go nie slychac.. Kiedys moze WD robil glosniejsze dyski, ale wierzcie mi - mojego przy maxymalnym stresie (przgrywanie po lokalu wielu plikow jednoczesnie i sluchanie muzy) nie da sie uslyszec.. Nie wiem skad takie opinie o chalasie tego dysku.. Na kazdym forum to widze!!! Co do wydajnosci - caviar lepszy - 8mb robi swoje.. Sa to moje osobiste doswiadczenia, a innych dyskow nie moge porownac bo nie mialem z nimi stycznosci - nie bede powtarzal tego co slyszalem albo gdzies przeczytalem!!! POZDRAWIAM! ROTFL mozesz mi wytlumaczyc o co Ci chodzi :? najpierw piszesz ze wszyscy mowia ze maxtor jest glosniejszy od caviara a pozniej to potwierdzasz :lol:. Jesli maxtor jest glosniejszy od caviara to chyba logiczne ze caviar bedzie cuchszy od maxtora. Chyba chodzilo ci o fakt iz wszyscy pisza ze maxtor jest cichszy od caviara (a naprawde tak nie jest)?? to tak kwoli scislosci :D :D Tak czy siak zgadzam sie z Toba maxtor jest glosniejszy od WDka pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Samsungi tez sa z 8mb cache kazdy Samsung 3 lata gwarancji DVD LG16x najtaniej widzialem za 120pln ,dwa lata gwarancji w serwisie (a serwis w W-wie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Samsungi tez sa z 8mb cache kazdy Samsung 3 lata gwarancji DVD LG16x najtaniej widzialem za 120pln ,dwa lata gwarancji w serwisie (a serwis w W-wie) no co Ty polecasz DVDka od LG :shock: patykiem tego nie tkne :lol: Mialem kiedys tego czolga cdrom jak i dvd. Dajcie mi spokoj z LGkami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Samsungi tez sa z 8mb cache kazdy Samsung 3 lata gwarancji DVD LG16x najtaniej widzialem za 120pln ,dwa lata gwarancji w serwisie (a serwis w W-wie) no co Ty polecasz DVDka od LG :shock: patykiem tego nie tkne :lol: Mialem kiedys tego czolga cdrom jak i dvd. Dajcie mi spokoj z LGkami przesadzasz za taka kase nie znajdziesz nic lepszego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Samsungi tez sa z 8mb cache kazdy Samsung 3 lata gwarancji DVD LG16x najtaniej widzialem za 120pln ,dwa lata gwarancji w serwisie (a serwis w W-wie) no co Ty polecasz DVDka od LG :shock: patykiem tego nie tkne :lol: Mialem kiedys tego czolga cdrom jak i dvd. Dajcie mi spokoj z LGkami przesadzasz za taka kase nie znajdziesz nic lepszego stary gdy stac mnie na DVD za 120 pln (a rzadko spotyka sie taka oferte najczesciej kosztuje 130-140 zl) to nie zalowalbym tych 30 czy 40 zl na dokladke do porzadnego sprzetu. LG nie dosc ze ryczy (doslownie) to ten zajeszybki czas dostepu tzw mulenie po wlozeniu plyty. Praca z DVD toshiby to przyjemnosc rzadko zdarzaja sie tak ciche i maloawaryjne napedy. No ale tak czy siak wybor nalezy do kupujacego. Jesli natomiast brac pod uwage cene to moze i fakt za ta kwote nie znajdziesz nic lepszego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 pozostaje jeszcze kwestia dostepu do sprzetu Toshibe sie rzadko widuje ,a LG LiteOn Samsung jest wszedzie tez bym wolal Toshibe ,ale jesli naped ma byc urzywany sporadycznie :? autor watku zaznaczyl ze cena jaka znalazl (220pln) go nie satysfakcjonuje a LG kosztuje wszedzie 140pln Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Mam także pytanie w jakim sklepie internetowym najlepiej zamówić? Ja bym się skłaniał do www.proline.pl, ale nie jestem pewien. Ktoś korzystał z ich usług? Tak - dość dużo osób korzystało z usług proline: polecam wątek o nieuczciwych firmach na oślej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Gdzie ta Toshiba taka droga? W sklepie w Lublinie gdzie w styczniu płaciłem za ten model 240 teraz kosztuje 176, w innym sklepie w Lublinie 164. W sklepach w necie tez kosztuje około 170zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeb Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Wszyscy pisza ze maxtor jest glosniejszy od caviara.. Tak sie sklada, ze caviar 80GB JB jest o wiele cichszy od maxtora 80 GB 2MB. ROTFL mozesz mi wytlumaczyc o co Ci chodzi :? najpierw piszesz ze wszyscy mowia ze maxtor jest glosniejszy od caviara a pozniej to potwierdzasz :lol:. Jesli maxtor jest glosniejszy od caviara to chyba logiczne ze caviar bedzie cuchszy od maxtora. Chyba chodzilo ci o fakt iz wszyscy pisza ze maxtor jest cichszy od caviara (a naprawde tak nie jest)?? to tak kwoli scislosci :D :D pzdr Masz calkowita racje! Moj blad :oops: Wszyscy pisza ze caviar jest glosniejszy a chodzilo mi o to, ze WDC jest cichszy :oops: Glupi blad, dzieki za ROTFL'a i LOL'a - nalezalo mi sie :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Wszyscy pisza ze maxtor jest glosniejszy od caviara.. Tak sie sklada, ze caviar 80GB JB jest o wiele cichszy od maxtora 80 GB 2MB. ROTFL mozesz mi wytlumaczyc o co Ci chodzi :? najpierw piszesz ze wszyscy mowia ze maxtor jest glosniejszy od caviara a pozniej to potwierdzasz :lol:. Jesli maxtor jest glosniejszy od caviara to chyba logiczne ze caviar bedzie cuchszy od maxtora. Chyba chodzilo ci o fakt iz wszyscy pisza ze maxtor jest cichszy od caviara (a naprawde tak nie jest)?? to tak kwoli scislosci :D :D pzdr Masz calkowita racje! Moj blad :oops: Wszyscy pisza ze caviar jest glosniejszy a chodzilo mi o to, ze WDC jest cichszy :oops: Glupi blad, dzieki za ROTFL'a i LOL'a - nalezalo mi sie :evil: nie no nie przesadzaj ja tylko zartowalem nie mialem na celu wysmiewania Ciebie domyslilem sie ze to zwykle przejezyczenie ale jak juz napisalem kwoli scislosci wyjasnilem o co Ci chodzilo :D PEACE MAN :!: pzdr pozostaje jeszcze kwestia dostepu do sprzetu Toshibe sie rzadko widuje ,a LG LiteOn Samsung jest wszedzie tez bym wolal Toshibe ,ale jesli naped ma byc urzywany sporadycznie :? autor watku zaznaczyl ze cena jaka znalazl (220pln) go nie satysfakcjonuje a LG kosztuje wszedzie 140pln eee KGB tym razem to Ty chyba troszeczke przesadzasz u mnie w Czwie praktycznie w kazdym wiekszym sklepie komputerowym mozesz dostac DVD Toshiby w cenie okolo 160-170 pln Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...