adnet Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 Sprawa tyczy zawieszajacego się GF4 Ti4200 Prolinka. Kumpel przesiadł się z GF2 Pro na rzeczona karte i po 20sek w 3D (gierki:) mamy piekny zwis. Ze starą kartą wszystko chodzi ok, więc wnioskuje że to coś na styku grafika/AGP/sterowniki. Zauważyłem już że stery ponizej 21.83 nie rozpoznają GF4 jako karty made by nVidia. Próbowaliśmy sterów od Prolinka i chodziło, ale były błędy w wyswietlanej grafice - np. niepoprawnie wyświetlane textury w AquaNox. Komp ma wszystkie stery oficjalne, nowe 4in1, brak współdzielonego IRQ dla grafiki, nic się nie przegrzewa, ustawienia w biosie nie są defaultowe (to komp kumpla NIE mój więc nie wtrącam się do jego preferencji:-) Obecnie grafa jest w moim kompie,a mój GF3 Ti200 odpoczywa. Karta chodzi super dając w 3D Mark 2001SE około 10 000pkt:)))) Podejżewam sterowniki, ale bardziej zasilacz Codegen zaniżający +5V do +4.83V. Choć jak ja miałem problemy ze swoja zasiłką to upewniałem się sprawdzając własna grafę na tym zasilaczu i było ok, ale moze GF4 potrzebuje więcej prądu od GF3? Jakieś sugestie? Config: Duron 850 + Soltek SLV 75?(ma obsługę FBS 100/133 ale pamięć tylko do PC133)+256RAM + SB 128+ CD-RW Teacx40 +CD-ROM Asusx32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 Jaka plyta? Na Epoxie 8KHAL+ DDR266 + Nvidia/AGP tylko z najnowszym biosem bez niego tylko DDR200. Standardowe ustawienia biosu znacza bez OC? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Te 4,87 to jest przy obciążeniu czy bez? A w sumie to i tak nie gra zbyt dużej roli. To napięcie jest jeszcze w normie. U starych w chacie zasilacz przy obciążeniu samego procka dawał 4,57 i byłem niemal pewien że to powodowało zwisy. Ale okazało się żę to przez temperaturę. Więc zasilacz odpada(tzn. działa ok.)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 brak współdzielonego IRQ dla grafiki co to znaczy, ze "brak współdzielonego IRQ". Czy to, ze nie ma w ogole przerwania, czy to, ze przerwanie nie jest wspoldzielone z innymi komponentami ? Nvidia powinna miec przydzielone przerwanie, a to czy jest wspoldzielone to nie ma juz zadnego znaczenia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Miałem podobne problemy na płycie ABIT KT7A. Oto jak je rozwiązałem: 1. Spróbuj wyłączyć AGP x4 - dla sprawdzenia, czy karta odzyska stabilność. 2. Jeśli tak się stało, to odpowiedzialnym za taki stan rzeczy jest stan sygnału wysyłanego na AGP, a ściśle mówiąc jego poziom (kształt/napięcie). 3. W BIOS-ie ABIT-a nazywa się to AGP Driving Strength i jest podawane w hexach. Okazało się że ustawienia Auto nie działają i musiałem znaleźć odpowiednie ustawienie. U mnie działa świetnie na DEh (metodą prób i błędów - kupa restartów). Najlepiej odpalić sobie Warcrafta III - ta gra wywala się po minucie na menu z flagą i dzieją się różne dziwne rzeczy. 4. Po dostrojeniu płyty i karty mogę kręcić ją na 300/604 MHz bez jakichkolwiek zwisów. Mam nadzieję że Ci to pomoże :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 jeżeli u ciebie adnet grafa chodzi spoko to sama grafa wygląda na sprawną. a przypadkiem u twojego kumpla nie jest za ciepło w obudowie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 PROLINK TO GOWNO. Wiec co sie dziwic?? Po prostu kolega trafil na z<span style="color:red;">[ciach!]</span>a sztuke i teraz bedzue z nia mial zabawe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 PROLINK TO GOWNO. Wiec co sie dziwic?? Po prostu kolega trafil na z<span style="color:red;">[ciach!]</span>a sztuke i teraz bedzue z nia mial zabawe. ulżyło :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 A ja mam XFX-a i na pamięciach Hynix 4ns ciągnie stabilnie bez radiatorów na 604MHz... nie potrzeba droższego Gainwarda - i tak nie jest "golden sample" (64MB model). Mit Gainwarda to już przeszłość! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 A ja mam XFX-a i na pamięciach Hynix 4ns ciągnie stabilnie bez radiatorów na 604MHz... nie potrzeba droższego Gainwarda - i tak nie jest "golden sample" (64MB model). Mit Gainwarda to już przeszłość! na tych samymch pamięciach mam Prolinka i 600+ to spoko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Przypominam, że grafa się zawiesza na duronku kumpla, u mnie chodzi ok. Napewno się nie przegrzewa. Co do kręcenia to u mnie na FBS=145 ustawienia 300/600 są niestabilne ->3D mark zwiesza sie po ok 30s. Być może to kwestia wysokiego fbs, albo ten model nie kreci sie tak wysoko. Na 280/550 idzie spox (GF4 kumpla). Dzięki za wcześniejsze opinie/sugestie sugestie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Taktowanie pamięci zależy od jej ilości!!! jeśli masz wersję 128MB to masz wolniejsze kości (żeby cena była rozsądna) i one pójdą max na 550 (około) i nic nie zrobisz. a co do 280 MHz na rdzeniu to tylko i wyłącznie problem chłodzenia i wersji chipu. jeśli podejrzysz na napisy na chpie, to jest tam oznaczenie A1, A2, lub A3. Revision A3 to wersja najnowsza taka jak jest w gf4ti4600 i powinna spokojnie chodzić na 300MHz. Drugim problemem może być kiepskiej jakości zasilanie karty - na gf4ti4200 jest zupełnie inne (mniej stabilne w wysokich taktowaniach) niż w 4400 i 4600! Sama karta inaczej wygląda... Może twój egzemplarz jest kiepski... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...