soltys Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 nie moge wycisnac wiecej niz 220 mhz na Epoxie 8rda+ rev 2.1, mosfety mam chlodzone, NB i SB chlodzone zalmanami i qrcze 3dmark wychodzi mi do pulpitu, pamieci na Abicie NF7 lecialy do 239mhz, procek puszczony na mnozniku 5x, zasilacz cheiftec 360w, pomocy, kupujac taka plyte spodziewalem sie chociaz 235 :/ z gory dzieki za pomoc pozdr ps. dla goscia ktory rozwiaze moj problem, czyli sprawi ze plyta poleci powyzej 230mhz, wysylam piwo :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 ja chce piwo :) :) :) ale nie umiem Ci pomoc :( nie mam epoxa :( ale piwo chce :) :) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 moze vmoda trzeba zrobic co sztuka plyty to inne osiagi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Witaj! Moje rady,to: (w sumie standard-procedurka,ale czasem można o czymś zapomnieć,stąd wypiszę wszystkie,które mi się akurat teraz nasuwają i chociaż pewnie większość z podpunktów znasz i może już wykonałeś,to jednak może jak raz coś Ci pomoże) 1) sprawdź napięcie +12V - wiem,że zasiłka to Chieftec,ale może być tak,że płyta jest uszkodzona i wtedy napięcia będą miały zbyt duże odchyłki od wartości dopuszczalnych 2) wiem,że to w sumie głupota o tym pisać,hehe,ale sprawdź,czy w ogóle 3D Marka przechodzi Ci np.na FSB=200MHz 3) sprawdź temp. NB i proca (może cooler jest niedociśnięty do proca...) 4) jakie napięcie dałeś na CPU ?? (zapodaj tak z 1.8V - wiem,że to raczej dużo,ale jeśli 3D Mark przejdzie,to będziesz sobie obniżał,aż do najniższej stabilnej wartości) 5) zwiększałeś napięcie chipsetu? 1.8V to optimum przy FSB powyżej 210 MHz (a powyżej 250 to już trzeba lecieć na 2V,ale ciężko takiego "napaleńca" wtedy schłodzić ;) ) 6) robiłeś reinstalkę Windowsa? (wiem,czasochłonne,ale czasami jest tak,że jak się ma zbyt dużo różnego syfu władowanego w system,to różne rzeczy przestają działać,stąd... :) ) 7) jakiego masz BIOS'a? 8) jakie masz pamiątki? (niestety Epox gryzie się mocno z niektórymi - jeśli dobrze pamiętam,to z niektórymi TwinMos'ami i Corsairami) 9) przełóż pamięci do innych slotów (jeśli masz w Dual Channel'u,to wtedy wyjmij jedną kość) 10) jeśli wszystko zawiedzie,to proponuję odwiedzić to miejsce - http://www.nforcershq.com/forum/viewforum....b74e355da2680cf - na pewno "mózgi" z tegoż forum pomogą...a jeśli nie,to... nic więcej do głowy mi nie przychodzi,ech :( Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w przekraczaniu pewnych granic :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 HamP chyba masz ochote na to piwo :?: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 No jasne,bo pyfko dobra rzecz :D (chociaż nie wiem,czy cokolwiek pomogłem moim poprzednim postem,no ale zobaczymy...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 No wiec tak, napiecie przy obciazeniu 12+ wynosi 12.71, bios najnowszy, 3dmark przechodzi przy magistrali 220 sprawdzalem na mnozniku 5x i napieciu 1.85 i dalej to samo napiecie na NB to 2.0V reinstalke robilem pamieci mam wlozone w banku 3, bo 1 i 2 to do duala ale moge srpobowac... pamieci OCZ 2700 rev 3.2, na abicie chodzily do 239 :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Jeśli chodzi o napięcie NB to przesadziłeś (2V to za dużo,jak na takie FSB).Natomiast jeśli chodzi o napięcie +12V,to jest stanowczo za wysokie (dopuszczalne max to 12.6V) i może w tym być problem - rada jest taka,że jeśli masz kogoś znajomego z lepszą/inną (ale nie coś gorszego od Chieftec'a) zasiłką,to mógłbyś sprawdzić,czy na tej drugiej będzie przechodził testy. A w ogóle,to przydało by się sprawdzić jeszcze napięcia (na wtyczce ATX) wykorzystując miernik. No i wydaje mi się,że tu leży przyczyna wszelkich problemów z niestabilnością. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Ja mam na linii 12V - 13,5V i nic a nic nie wiesza się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 No wiec tak, napiecie przy obciazeniu 12+ wynosi 12.71, bios najnowszy, 3dmark przechodzi przy magistrali 220 sprawdzalem na mnozniku 5x i napieciu 1.85 i dalej to samo napiecie na NB to 2.0V reinstalke robilem pamieci mam wlozone w banku 3, bo 1 i 2 to do duala ale moge srpobowac... pamieci OCZ 2700 rev 3.2, na abicie chodzily do 239 :/ że na abicie ci te pamięci szły na 239 to nie znaczy, że na EpoX tyle poleca. moze pamiątki nie wytrzymują? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Ja mam na linii 12V - 13,5V i nic a nic nie wiesza się.LoL :lol: do czasu :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 nie wiem co sie dzieje, wczesniej sprawdzalem stabilnosc na cl3 i bylo to samo, teraz zapuscilem na 230mhz i cl3 i poszlo ok, wiec chyba pamieci, zmienienie banku moze cos dac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 wes jakies inne pamieci i wtedy sobie zobacz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...