Cooler06 Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Mam następujący problem z Radeon 9700 herculesa niezależnie od tego jakie sterowniki zainstaluje czy jest to Catalyst 3,7 czy najnowsze 3,9 hotfix nie moge podkręcić mojej karty nawet o 1mhz czy to pamięć czy tez rdzeń po przestawieniu ze standartowych ustawień 270/270 zwis a potem restart kompa ( to na catalyst 3,7 ) na 3,9hotfix wyskakuje komunikat ze sterownik Radeon 9500/9700 spowodował niestabilnośc systemu i program VPU recover przywraca standartowe wartości karty :(((( Tak sie dzieje nie zależnie od programu który użyje ( power strip ,radlinker , rage3d teweaker) , Prosze was o pomoc gdyż wiem ze są duże pokłady niewykorzystanej mocy w tej karcie i napewno da sie ja przetaktować !!!! nadmienie ze testy w 3dmarku 2001 wychodza okey 14000Pts oraz 3dmark 2003 4400pts System jest stabilny jak skała ,gierki działają okey bez zarzutu nie ma artefaktów ani błedów tekstur. Zasilacz mam Modecom 300Gt 300W ( odłaczałem dysk czy aby nie jest to sprawa zasilacza jednak ta sama jest historia )a reszta sprzętu to Win Xp professional Barton 2500+@3200(12,5X175)+ Epox 8rda+ 1GB ram noname 333 hdd2x80GB sblive5,1 , lieon 52x24x53 ,lan GG 1714831 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooler06 Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 moj radek to jednak built by Ati czerwony laminat pamiątki 3,6ns ,chyba bez nowego biosu sie nie obejdzie ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Tak, tu pomoże zmiana Bios'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Wcale nie trzeba zmieniac biosu - mozna odblokowac RivaTunerem. W zakladce dla zaawansowanego uzytkownika na dole jest taka mala ikonka 'patchscript' czy jakos - klikamy, wybieramy ATI OCAntiprotection, wybieramy katalog z WERSJA INSTALACYJNA driverow (Catalysty, Omegi czy DNA - nieistotne), i kontynuujemy patchowanie. Potem po prostu instalujemy tak zmodowane drivery, i problem blokady oc znika. To dziala, bo sam tak jade - a tez mam tego radka9700 z komputronika (choc kupowalem w Siriusie :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooler06 Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 xor dzięki za pomysł możesz jeszcze napisać do jakich ustawien ci chodzi stabilnie i na jakim chłodzeniu .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Akurat dostal mi sie kiepsko krecacy model :( Tylko 351/621, AC. Szczegoly tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=52585&start=0 Tylko jak bedziesz patchowal, to najpierw przeczytaj sobie dokladnie instrukcje w FAQ readme RivaTunera. Bo czasami trzeba znalezc plik ati2mcostamcostam.sys a czasami *.sy_ - zalezy od sterow. Powodzenia w kreceniu - jak bede robil mody i wtedy zobacze jak mi bedzie brykal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 albo sprobowac sterowniki omegi - wyjdzie na to samo a ne trzeba paczowac... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 albo sprobowac sterowniki omegi - wyjdzie na to samo a ne trzeba paczowac... :)dobrze gada, nalac mu pifffa :D Omegi sa dobre na wszystko, tylko DNA maja z deczka wyzsza wydajnosc. Przynajmniej tak mowia... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 xor: oj walnalby bronka, walnal.... mozesz przy instalce wybrac opcje performance i tez bedzie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooler06 Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 poszedłem na patchowanie i oto co osiągnołem : odblokowane OC hurrrrrrrrrraa ale niestety chyba trafiłem na taka samą badziewna karte jeśli chodzi o OC haj XOR po wielu próbach od 12:00 core 344 a memory 621 :((( no memory to sie zgodze jest okey ale core tylko 344 a widze ze u innych 380 w takim razie mam pytanko czy warto zainwestowac w Thermaltake Giant II 149 pln ? lub Zalman ZM 80C-HP + wentyl ma ktos doswiadczenia z tymi zestawami który z nich lebszy jest jak narazie w kryterium hałas wygrywa Zalman !!!! prosze o wsparcie !!! acha radiatory mam z komputronika od cooler mastera nie wiem czy jest sens w takim razie je przyklejać .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 co wy macie z 9700-kami? moj core na std coolerq szedl z 276 na 380, teraz na wodzie 400 i sie wygrzewa zeby bylo wiecej... a to tzez r300... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooler06 Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 3dmark 2001 = 15224 a 2003= 5144 a liczyłem na 6K :(((( swoja droga xor myślisz ze da cos zastapienie fabrycznej pasty na gpu jakąs lepsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zagladnij do tega watku o radkach z komputronika, co go podalem wczesniej. Tam napisalem jakich modyfikacji dokonalem - wymiana pasty nie wchodzi w gre z jednego powodu - shim zabezpieczajacy rdzen jest troche od niego wyzszy, i aby zaaplikowac paste musialbys go usunac, bo w przeciwnym wypadku radiator nie stykalby sie z rdzeniem, no chyba, ze dalbys kuupe pasty, ale to sie mija z celem. Ja sobie tego shima usunalem (dodatkowo oczywiscie wypolerowalem radiator na lustro) i zapodalem AS Ceramique. Plus 2 wiatraki 80 i wzrost na rdzeniu tylko o 20MHz, z 330 na 351 :( Vmody pojda w ruch, wtedy mam nadzieje przekroczyc 400 (juz na WC). oldbytorq --> nie kazdy jest w czepku urodzony, jak Ty :) Ja to tam zawsze jak cos kupie, to jest to sztuka oc-ułomna... Taka pechowa reka - przykladowo kupowalem 2 procki 1700+, z tego samego tygodnia. Mialem wybrac jednego dla siebie - i wybralem tego nie lubiacego napiecia >1.75V, absolutny max oc to 2.3GHz (choc i tak niezle). Natomiast ten, ktorego nie wybralem, bryka na 1.85V na 2.47GHz, a i wyzej moglby, gdyby zapodac WC :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 ja mam thortona, ktory nie lubi wysokich (>1,75V) napiec i TBred'a B0 0302 DUT3C, ktory napiecie, owszem, lubi, ale wyzej 2,2 nie pojdzie :) za to radek mi sie udal - zmodowany szafirek r9500 @400/300 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 No, to zrobilem sobie vmody (vmem niepelny - na razie tylko samych pamiatek, nie zwiekszylem napiecia szyny (vddq)) i vcore z 1.5 na 1.61. I co ? I... nastapil spadek mozliwosci oc :lol: Ale to jest spowodowane raczej wymiekaniem pamiatek z powodu przgrzewania PCB od rdzenia - bo rdzen bez sladu artefaktu poszedl na 380 (wiecej nie sprawdzalem - mam tylko standardowy radiator + dwie 80), za to pamiatki musialem zmniejszyc na 580... Dzisiaj dokoncze vmodowanie, moze tez zrobie v-ref moda. Zobaczymy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...