cornholio Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Witam Mam mały problem. Kupiłem od znajomego dysk twardy (IBM Deskstar) 40GB. Włożyłem do kompa, bios wykrył go prawidłowo (pokazał że ma 40 GB pojemności) i odpaliłem system. W systemie pokazało się jednak że dysk ma .... 1GB pojemności !! Czemu? System to w2k (na płycie Soltek 75KAV). To samo zjawisko występuje zarówno na w98 jak i również XP. Może ktoś ma pomysł co z tym fantem zrobi? ps. HDtach przy testowaniu dysku pokazuje skalę do 40 GB, czyli też "wie" że dysio ma taką pojemność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Moze , usun partycje , moze kumpel poprostu takie zrobil i reszta dysku jest nieuzywana , kolejy krok to reinstal systemu , jezeli to nie pomoze to nie wiem co Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cornholio Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 reinstal systemu? włożyłem dysk do innego kompa w którym miał "siedzieć" docelowo, sformatowałem, zainstalowałem W98 i dalej to samo.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icem@n Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 a uzywasz zarzadzania dyskami ?? czy tylko patrzysz na moj komputer, jak cos to wejdz w panel sterowania --> wydajnosc i konserwacja --> narzedzia administracyjne --> zarzadzaniem komputerem --> zarzadzaniem dyskami i tu bedzie wszystko widac co i jak :wink: , a jak to nie pomoze to partiton magic zostaje, a oczywiscie ta pierwsza opcja to tylko w win2k i winxp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 jma tez obstawiam zle zrobiona partycje. Wejdz do fdiska usun wsztstko zrob nowa partyycje sformatuj dysia i powinno grac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cornholio Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 oko dzięki jak wrócę do domu to zobaczę czy coś się da z tym zrobić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Hmm...znalazlem ostatnio dysk 100mb (386 na nim biegal :P), bios go wykrywa, ale ani fdisk ani zaden inny program do grzebania na dysku juz nie. z tego co pameitam dysk przeszedl LowLevelFormat (i chyba nawet nie do konca...) Da sie go jeszcze "zreanimowac" ? Na serwer pod [brzydkie określenie na linuksa]a by mi sie przydal... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 Hmm...znalazlem ostatnio dysk 100mb (386 na nim biegal :P), bios go wykrywa, ale ani fdisk ani zaden inny program do grzebania na dysku juz nie. z tego co pameitam dysk przeszedl LowLevelFormat (i chyba nawet nie do konca...) Da sie go jeszcze "zreanimowac" ? Na serwer pod [brzydkie określenie na linuksa] by mi sie przydal... Prawdopodobnie sie da , masz dwa wyjscia , znalezc plyte ktora w biosie ma funkcje low level format , albo dos i plik loformat .exe - te dwie rzeczy , pozniej utworzenie partycji ( fdisk ) formacik i dysk jak nowy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...