Skocz do zawartości
cornholio

Bios wykrywa dysk, system już nie.......

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem. Kupiłem od znajomego dysk twardy (IBM Deskstar) 40GB. Włożyłem do kompa, bios wykrył go prawidłowo (pokazał że ma 40 GB pojemności) i odpaliłem system. W systemie pokazało się jednak że dysk ma .... 1GB pojemności !! Czemu? System to w2k (na płycie Soltek 75KAV). To samo zjawisko występuje zarówno na w98 jak i również XP.

Może ktoś ma pomysł co z tym fantem zrobi?

ps. HDtach przy testowaniu dysku pokazuje skalę do 40 GB, czyli też "wie" że dysio ma taką pojemność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a uzywasz zarzadzania dyskami ?? czy tylko patrzysz na moj komputer, jak cos to wejdz w panel sterowania --> wydajnosc i konserwacja --> narzedzia administracyjne --> zarzadzaniem komputerem --> zarzadzaniem dyskami i tu bedzie wszystko widac co i jak :wink: , a jak to nie pomoze to partiton magic zostaje, a oczywiscie ta pierwsza opcja to tylko w win2k i winxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...znalazlem ostatnio dysk 100mb (386 na nim biegal :P), bios go wykrywa, ale ani fdisk ani zaden inny program do grzebania na dysku juz nie.

z tego co pameitam dysk przeszedl LowLevelFormat (i chyba nawet nie do konca...)

Da sie go jeszcze "zreanimowac" ? Na serwer pod [brzydkie określenie na linuksa]a by mi sie przydal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...znalazlem ostatnio dysk 100mb (386 na nim biegal :P), bios go wykrywa, ale ani fdisk ani zaden inny program do grzebania na dysku juz nie.

z tego co pameitam dysk przeszedl LowLevelFormat (i chyba nawet nie do konca...)

Da sie go jeszcze "zreanimowac" ? Na serwer pod [brzydkie określenie na linuksa] by mi sie przydal...

Prawdopodobnie sie da , masz dwa wyjscia , znalezc plyte ktora w biosie ma funkcje low level format , albo dos i plik loformat .exe - te dwie rzeczy , pozniej utworzenie partycji ( fdisk ) formacik i dysk jak nowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...