bart023 Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 witam mam pytanko. Mianowicie chce kupic plyte glowna za niewielkie pieniadze.... Mam do wyboru plyte: ASROCK K7S8X na chipsecie SiS lub: Epox 8K9AI na chipsecie Via KT400. Wybierajac te 2 plyty zwracalem uwage na : ATA/133 AGPX8 typ obsługiwanej pamięci DDR400 zintegrowana karta dźwiękowa: tak Cena pierwszej ok 170zl. Cena drugiej ok 270zl. Cena drugiej mimo iz jest to tylko ok 100zl dla mnie robi roznice. Jakie roznice wynikaja z uzywania plyty na chipsecie Sis a VIA?? Z góry dzieki za odpowiedz... :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 wiesz, asrock jes tduużo nowocześniejszy, ma magistralę 200 i zablokowane pci, s-ata i jest wydajniejszy. natomiast żeby podnieść napięcie musisz robić drutmody, ale to proste. no i stówka to spora różnica, tym barzdiej że płyta lepsza. sam mam sis746, trochę starszy od 748, i jest spoko. kolega ma tego asrocka i bardzo chwali. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 jezeli te 100pln to dla ciebie duza roznica to bierz Asrock'a albo ECSa L7S7A2 za 180pln Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 wiesz, asrock jes tduużo nowocześniejszy, ma magistralę 200 i zablokowane pci, s-ata i jest wydajniejszy. natomiast żeby podnieść napięcie musisz robić drutmody, ale to proste. no i stówka to spora różnica, tym barzdiej że płyta lepsza. sam mam sis746, trochę starszy od 748, i jest spoko. kolega ma tego asrocka i bardzo chwali. Gdzie ty widzisz na tym Asrocku SATA???? Co do wydajnosci to bym sie spieral. Co do OC to takze. Raz ze musi lutowac, a to grozi utrata gwarancji, dwa ze na nich sie raczej kiepsko kreci. Wiec nie wiem czy nie jest warto doplacic tej 100 i mies spoko plyte i miec SATA (8K9A7I bo chyba o te plyte chodzi :wink:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Gdzie ty widzisz na tym Asrocku SATA???? Co do wydajnosci to bym sie spieral. Co do OC to takze. Raz ze musi lutowac, a to grozi utrata gwarancji, dwa ze na nich sie raczej kiepsko kreci. Wiec nie wiem czy nie jest warto doplacic tej 100 i mies spoko plyte i miec SATA (8K9A7I bo chyba o te plyte chodzi :wink:) kolega ma azrocka na sis 748 ale wersję ....E+ i tam jest lepszy bios i s-ata. nawet bez tego płyta lepsza. nic nie trzeba lutować, drut-mod to wkłądanie drucików w socketa, lutowanie nie wchodzi w grę bo szkoda gwarancji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 No widzisz, a tu jest proste pytanie o dany model wiec po co wplatywac w to twojego kolege???? Na Epoxie wklada saobie proca ustawia co tam chce i jazda. Nie bawi sie drucikami ani innymi badziewiami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 jonathan tez wmieszales w zabawe innego Epoxa ,ale co prawda to prawda ze 270pln to kosztuje 8K9A7I (kt400a,SATA,270pln) ,a nie 8K9AI (kt400 ,250pln) jezeli chodzi o 8K9A7I to warto doplacic te 100pln Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 jak chce miec dobra,bezprolemowa plyte to niech bierze Epoxa,ja mam jakas dziwna fobie na sisy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 jonathan tez wmieszales w zabawe innego Epoxa ,ale co prawda to prawda ze 270pln to kosztuje 8K9A7I (kt400a,SATA,270pln) ,a nie 8K9AI (kt400 ,250pln) jezeli chodzi o 8K9A7I to warto doplacic te 100pln :wink: Sugerowalem sie cena. Zreszta w niektorych cennikach to sa 4zl roznicy. I wogole ten SATA jest. A plyta niczemu sobie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Ja też polecam Asrock'a ale nie na sis746FX tylko na sis748 ten chipset jest porównywalny z chipsetami nf2 a czy z sata czy bez to kwestia potrzeb ale ja bym brał z sata bo jednak płyta zawsze bardziej przyszłościowa a różnica w cenie to ok. 40zł a co do tego epoxa to niestety ten chipset trochę zniechęca :? bo sis jest o wiele lebszy no i pewne fsb 200mhz wiem że epox to epox ale może trafic na jakiegoś kwiatka antyclockera i co wtedy... :P a więc ja stawiam na ASRock'a K7S8XE+ cena to ok 250zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 ale po co wy tu od razu o o/c mowicie :?: imo to kolega bart023 powinien najpierw powiedziec po co mu ta plyta :?: czy bedzie wogole krecil, bo z tego co widze to jest poczatkujacy i bedzie jej uzywal do gier i "pracy w wordzie", a nie w krecenie sie bawil. a skoro do tego mu potrzebny to niech bierze asrock'a bo wtedy ma 100 w kieszeni, tyle ze jak kiedys bedzie chcial krecic to troszke trudniej :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 trzeba by njpierw zapytac kolegi (wiec pytam) jak z twoimi zdolnosciami manualnymi? -> vide drutmod; i jak z twoimi potrzebmi, chcesz na niej o/c czy nie chcesz? jako stabilna i szybka platforma sprawdza sie obydwie, wtedy z akcentem na asrocka -> jest troche szybszy bez o/c jesli chcesz sie pobawic, komp to twoj plac zabaw;-) i masz ochote/potzreba dobrze, skutecznie, latwo (z biosa) pokrecic -> wtedy epox only... plytka robi pozytywne wrazenie, o dokladne organoleptyczne oceny i wyniki zmagan zapytajcie jonathana :-) raz jeszcze powtarzam -> jesli nie potzrzebujesz ostro krecic i chcesz tanio kupic plyte wez asrocka... jesli decydowal bys sie na wersje z sata ["ASRock'a K7S8XE+ cena to ok 250zł."] to jeszcze sie raz zastanow nad epoxem -> troszke starszy czipset ale plyta jakosciowo super, no i zabawka jest wypasiona :-D Pozdrawiam 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart023 Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 dzieki wszystkim za pomoc w wyborze... nadal nie jestem jeszcze zdecydowany :wink: o kreceniu w moim przypadku jeszcze nie ma mowy(amator pod tym wzgledem). chodzi mi o wydajnosc miedzy innymi w grach.. W sklepie jak powiedzialem chipset sis to mnie wysmieli :evil: mowia ze sie w to nie bawia... ja poprostu nie wiem jaka jest roznica miedzy chipsetem sis a via.. 100zl to jest jednak troche kaski.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 wes powiedz tym kolesiom ze sklepu zeby tu zajzeli :twisted: :) bedzie smiesznie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Tia :-) nie sluchaj kolesi w sklepie, chyba ze chcesz ich wywody powtazac jako kawaly, np u nas :lol: powiedz jeszcze z jakim sprzetem ma dzialac ta plytka :-) dodam jeszcze ze na twoim miejscu decydowal bym sie na epoxa, bo: - plytka nie bedzie stwazac problemow - dopracowane driverki - dobra gwarka - kiedy bedziesz sie chcial nauczyc pobawic - bedzie przyjazna - temat plyty jest juz opracowany - latwiej sie kogos poradzisz gdybys chcial o cos zapytac mowie to jako posiadacz plyty na sisie - k7s5a - i nie to zebym mial cos do sisa, u mnie dziala no problemo - po prostu wiele osob nie radzi sobie z plytkami, epox radzi sobie sam, na poczatek bedzie lepszy co do wydajnosci - roznice miedzy czipsetami sa, ale tak marginalne ze mozna je pominąć, szacuje ze max to 5%, nie wielka cena ze powyzsze zalety Pozdrawiam 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Ja uzywam w tej chwili Asrocka K7S8X v3.0 (z opcja o/c), kupilem ja za niecale 200zl juz jakis czas temu i od tamtej pory chodzi zadzabiscie, zerwo zwisow itp rczeczy, 100% stabilna po wielu godzianch pykania w Call of Duty na D800@1066MHz i to ze spora iloscia programow w tle... Jak za ta kase nie znajdziesz nic lepszego, pozatym po porzyczneiu pamaitek 400Mhz plyta w testach wypadala lepiej niz MSI KT4V!!!! z ta sama konfiguracja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 pozatym po porzyczneiu pamaitek 400Mhz plyta w testach wypadala lepiej niz MSI KT4V!!!! z ta sama konfiguracja...no nie mow :( :( :( fajnie... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart023 Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 póki co też mam plyte K7S5A i nie sprawiala mi problemow tylko..... pracuje na: procek: ATHLON 900 zakupilem DDR 400 i grafike SAPPHIRE RADEON 9200 ATLANTIS... no i Postanowielm w zwiazku z tym zmienic plyte poniewaz ta ktora posiadam nie obslugoje DDR 400 , agpX8,ATA/133, czyli wszystko nie jest wykorzystywane w 100%. I to mnie najbardziej boli.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 ale procka jak puscisz synchro z pamieciami to lepiej bedzie :) *taka mala moja uwaga :) a tego radeona to zle ze kupiles :( tez go mam :( i nie jest wart swojej ceny. tyle ze ja go dostalem za darmo. ale ciiiiii, nikt nic nie wie :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 no to bym sie na twoim miejscu zastanawial nd innym rozwiazaniem - duron 1400 + spire sfr II - razem ~220zł, kolega zalozy ci druciki i bedziesz mial durona 2000MHz :-) albo i wiecej a na plytke jeszcze poczekasz.... to bedzie najwiecej wydajnosci w tej cenie :-) chyba ze na prawde potrzebujesz sata itd.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 kup to co ja mam podkrecilem tego durnia w ciagu 10 minut, prime stable przez 48 godzin!!!!!!!!!!!!!! chyba ze chcesz sata?! odradzam wszystkiego co ECS aha agp 8 i agp 4 to to samo , zadnej rpznicy w wydajnosci a kt 333cf, ma taka sama wydajnosc jak kt 400 ale bez a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 kup to co ja mam podkrecilem tego durnia w ciagu 10 minut, prime stable przez 48 godzin!!!!!!!!!!!!!! chyba ze chcesz sata?! odradzam wszystkiego co ECS aha agp 8 i agp 4 to to samo , zadnej rpznicy w wydajnosci a kt 333cf, ma taka sama wydajnosc jak kt 400 ale bez a tak, oczywiście. asrock to elitarna, słynąca na świecie z soilidności, jakości, podkręcalnści i wydajności, marka :lol: ECS to ta sama klasa, nawet opcje biosu te same, tyle że do ECS'a są biosy killeroya i chaepomana. poza tym asrock na kt400 to, ekhm, mało opłacalne rozwiązanie. poza tym długo podkręcałeś tego durona, ja zworkę + bios ustawiam z max 30 sekund, włączając w to otworzenie obudowy :D tu się zgadzam że asrock to dobra płyta ale jes ttezECS na sis748, nie gorszy, może nawet lepszy, ale u nas niedostępny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 Dolacze sie do tematu.. Ja potrzebuje TANIEJ I WYDAJNEJ plyty na chpipsecie nForce2. Chcialbym rowniez, aby pozniej wlozyc np. Bartona 2500+ czy 3000+. Myslalem nad Soletek'iem, cena 350zl max. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 Dolacze sie do tematu.. Ja potrzebuje TANIEJ I WYDAJNEJ plyty na chpipsecie nForce2. Chcialbym rowniez, aby pozniej wlozyc np. Bartona 2500+ czy 3000+. Myslalem nad Soletek'iem, cena 350zl max. za 315 w prolinie byla ostatnio, ale juz chyba sie skonczyla :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 Moze lepiej oplaca sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> jakas plyte na ViaKT600 ? Ktore dokladnie modele polecacie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 Moze lepiej oplaca sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> jakas plyte na ViaKT600 ? Ktore dokladnie modele polecacie? to : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8619 lub to : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7678 osatnio skladalem zestawik na tym solteczku i musze powiedziec ze calkiem fajna plytka :D ,przelozylem moje memorki i fsb233 poleciala,wiecej nie probowalem z braku czasu mze lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Solteka FRN2-L na nF2ultra400 za 352zl :?: - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5694 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...