tanaka Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Kwiecień zainstaluj sobie xp pro corporate+sp1 , jezdzi gdzies na osilku A cio to ?? I czy legalne bo mi jest do firmy potrzebne. legalne z osiolka raczej nie bedzie chyba ze masz orginal xp pro corporate ale wtedy nie mial bys tych problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Gdyby ta polityka M$ nie była tragiczna to by była śmieszna. Sami z ludzi piratów robią :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamień36 Opublikowano 17 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2003 A swoją drogą...."kłopoty z microsoftem..." ...też mi nowość....:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 Ale jednego nie rozumiem, działająctokiem pierwszego posta powiedmy kupuje sobie WinXP oem z pamięcią ram, no ok instaluje aktywuje itd. Wszycho działa ok, teraz zmieniam sobie mobo i winda wykrywa nowy sprzęt (pamięc pozostaje ta sama czyli oem mam dalej legalny) winda chce sie aktywować od nowa i co dzwonie do nich a oni mi maja wmówić że mój win nie jest już legalny. Przecież to jest śmieszne. :lol: i jak tu teraz kupić legalny soft od M$ jak mam miec takie jazdy, to ja dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colis Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 Przeczytałem ten topik i muszę stwierdzić Czytajcie umowy kupna sprzedaży w tym przypadku licencyjna Kupując system operacyjny windows w wersji OEM kupujesz go wraz ze sprzętem - możesz go kupić z częścią niezbędną do uruchomienia komputera- a co z tego wynika możesz go używać tylko z tym sprzętem, z którym został on zakupiony. Czyli jak go zakupiłeś np. z kartą sieciową- najlepszy wg mnie zakup- to musisz mieć kartę włożoną do komputera i musi być ona używana ew pamięć masz na fakturze nr seryjny i od niej jest zakupiony system w wersji OEM i tak długo jak używasz systemu na komputerze w którym fizycznie jest ta pamięc używana tak długo jesteś legalnym użytkownikiem. Jeśli chodzi o system w wersji OEM dołączony do komputera zakupionego w całości to niestety jest probem, na fakturze masz zestaw komputerowy skłaszający się z ............ - elementy wraz z nr seryjnymi, ewentualnie cały oplombowany zestaw, i w tym przypadku zmiana jakiegokolwiek elementu - nawet wiatraczka w zasilaczu bo za głośno buczał - pozbawia Cię praw do użytkowania wersji OEM. Jedynym wyjątkiem od powyższych zasad jest wersja BOX, która może być użytkowana na jednym nośniku przez jednego użytkownika końcowego bez względu na konfigurację. Jest to chore ale niestety to są przywileje tego kto sprzedaje pozwlenia na korzystanie ze swoich produktów a nie produkty co też jest bez znaczenia, a nam użytkownikom pozostaje albo się z tym zgodzić albo nie kupować nikt nikogo do niczego nie zmusza. Zycie jest brutalne i albo się zgadzasz na to co Ci proponują albo łamiesz prawo czyt. kradniesz cyjś produkt, ale to jest wybór świadomy każdego człowieka.Przeczytałem ten topik i muszę stwierdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 Ale jednego nie rozumiem, działająctokiem pierwszego posta powiedmy kupuje sobie WinXP oem z pamięcią ram, no ok instaluje aktywuje itd. Wszycho działa ok, teraz zmieniam sobie mobo i winda wykrywa nowy sprzęt (pamięc pozostaje ta sama czyli oem mam dalej legalny) winda chce sie aktywować od nowa i co dzwonie do nich a oni mi maja wmówić że mój win nie jest już legalny. Przecież to jest śmieszne. :lol: i jak tu teraz kupić legalny soft od M$ jak mam miec takie jazdy, to ja dziękuje Niedawno gdzieś czytałem ze oem zakupiony z dowolnym elementem np. ram lub karta w momencie instalacji jest powiązany z płytą główna. Oznacza to tyle że od momentu instalacji i pierwszej aktywacji to płyta główna jest głównym elementem uprawniającym do legalnego korzystania z systemu i jej zmiana powoduje to ze instalacja na nowej płycie jest juz niezgodna z licencją oem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...