boy Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Jeśli ktoś z Was zna się na którymś z tych programów lub próbował coś wyrenderować w 3D, to wie jak się to wszystko odbywa...większy rysunek, taki do plotowania renderuje się koło 11 godzin. Aktualnie koleś ma taki sprzęt: Athlon 2000+, MoBo Gigabyte 7VAX, 512MB DDR 333, GF2 MX :lol: Reszta chyba nie gra roli... Do wydania jest 2500-3000zł Tylko na co? K. graficzna? Pewnie tak, ale jaka? Która z obecnie dostępnych na rynku ma wsparcie dla tych programów? Jakiś GF Quadro, jak tak, to jaki i gdzie go kupić? Komp ma przy projektowaniu dostać kopa, bo jak nie dostanie, a ja wydam te pieniądze, to jestem trup 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 grafy to nie musi zmieniac ale zeby obraz byl ostry to fx5600 sie nada (nie wiem jak tam sterki w ATI) oczywista sprawa to jeszcze 512mb ram plyta to gniot,ja bym wymienil - tanio wyjdzie na Abita KV7 lub Epoxa 8KRA2+ jezeli zalezy kumplowi na bezpieczenstwie danych to raida splesc (wtedy Epoxa ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> bo ma raida) jezeli nie planuje takich bajerow to Abit procek : moze Barton 2500+ i bys mu wykrecil na 2300-2400MHzna fsb200 kaski wudasz mniej niz planowales a kopytko bedzie P4 nie ma co kupowac bo na horyzoncie cenowym A64 ewentualnie mozesz sie zastanowic na 2xAthlon ,ale tu juz utopisz cala kaske Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlik Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Hmmm..... Co polecem do tych programów (kolejność nie gra roli :) ): 1- duuuuzo RAMu!!! Kumpel w biurze pracuje w AutoCAD i ma.... 1,5 GB DDR! Powiedział, że jest wyraźnie odczuwalna równica w porównaniu do 512 MB (na początku tyle właśnie miał),szczególnie w bardziej skomplikowanych projektach... 2- Duży monitor! 19" to niezbędne wręcz minimum.... Co do firmy: trzeba poszukać, taki temat chyba już był na forum. Polecam wyższe modele Samsunga i Iiyama... 3- do renderowania mocny proc! Z tanich to oczywiście AMD Barton (ze względu na 512 cache), a jeśli iść na maxa to Pentium, ale już te najwyższe modele (3,0-3,2 GHz), bo te słabsze (np. 2,6 GHz) to bije tańszy AMD.... Poki co ja mam podkręconego Atlona i nieźle śmiga :) 3-karta: jeśli tania, to wystarczy jakaś oparta na chipie Ati (nawet R9100), najlepiej Hercules (chodzi o jakość obrazu), a najlepiej Matrox, np. G550. Jeśli natomiast karta ma być profesjoonalna, to w gre wchodzią takie: http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2097 To właściwie tyle... Wybór trudny ze względu na ograniczenia finansowe... Skąd ja to znam :) A co do ArchiCADa to polecam program Art-Lantis Render (najlepiej wersja 4.0 i powyżej). Może o nim słyszałeś. Jest świetny i wart swej ceny... Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boy Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 No ceny niezłe, tylko jak zmienię kartę na tą profesjonalną, a resztę sprzętu zostawię, to co mi to da? Monitor jest 19" Czy zmiana proca, więcej RAM'u (o 512 MB) i grafa (np. na R9800) da kopa? To ma być znaczny przyrost mocy w CAD'ach, nie obchodzą mnie wcale gry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlik Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Czy zmiana proca, więcej RAM'u (o 512 MB) i grafa (np. na R9800) da kopa? To ma być znaczny przyrost mocy w CAD'ach...Proc i RAM da kopa! Co do grafy (R9800) to wątpię, no chyba, że któraś z tych profesionalnych, ale to już inna bajka.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...