Skocz do zawartości
simonis

Thermaltake Volcano12+extreme

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nic :/ Zdjąłem go, posmarowałem pastą zwykłą, załozyłem ponownie, temp ta sama :/ Radiator jest ciepły, więc o złym zamontowaniu nie mam mowy. Robiłem update biosa, że może mi płyta złe wyniki pokazuje ale nic, to samo :/

Może to wina obiegu powietrza w obudowie. Ja mam zamkniętą, jeden wentyl wyciąga z pobliża procka powietrze, drugi w Chieftecu 360 W DF. Zaraz otworze obudowe na pół godzinki, zobacze czy coś spadnie temp bardzo.

A u was jak wygląda sprawa z obiegiem powietrza w obudowie ??

Już zdjąłem pokrywe obudowy, narazie czekam :]. W sisoft sandra pokazuje mi temp proca na 46 C, a w programie MSI Core Center 52 C. Któremu wierzyć :/

Po 10 minutach, temp spadła na:

MSI core center: 47 C

Sisoft Sandra: 43 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak wygląda u mnie sprawa obiegu. Z przodu mam możliwość zamontowania 2 wentyli 80x80. Narazie 2 wentyle tylko mi wyciągają powietrze z okręgu procka. Wciągających do środka nie mam.

Co do temp teraz, spadły jeszcze one o 1-2 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholerka, moze wlasnie tu lezy problem, mam dwa wentyle 120mm, (na 7v) jeden zasysa powietrze a drugi je wypycha. Procek ma stale nawiew "swiezego" powietrza. Juz pisalem o tym, ale powtorze - po zalozeniu TT12 temp w obudowie spadla o ok. 2st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2x Papst 80x80 - jeden wciaga, drugi wypycha powietrze + jeszcze wiatrak od zasilacza Chieftec ktory wciaga powietrze znad procka, a z temperatura tez problemy... :(

Zaraz zapne go na tej pascie co dali z Volcano 12 - moze to cos pomoze - proc uruchamia sie z temp. rzedu 20 stopni ipo ok. 10 minutach ma juz 50 :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ide sie kur..... utopic albo cos w tym stylu - zdjalem Wulkana, wyczyscilem, zapakowalem na nowo: to samo 50-52 stopnie idle :?:

Zdjalem znow, dalem paste, ktora dolaczyli do collera, zalozylem i wlasnie patrze - 50 stopni :!::!::!:

Sluchajcie - moze cos jest nie tak z procem :?: Przeciez 3 razy pod rzad wychodza te same temperatury - czyli chyba tak musi byc... Wulkan chodzi na minimum obrotow - czyli jakies 2100, ale radiator jest cieply czyli odprowadza cieplo.

Jedynym humorystycznym akcentem jest to, ze te 2 stopnie mniej to mam :D Zabawne tez jest to, ze taka temperatura jest i z zegarkiem 1907 i 2208 MHz :?

Panowie - wszelkie sugestie mile widzane :!: Myslicie zeby zostawic na tym co jest :?:

milosz.x - lacze sie w bolu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzalem - jak wlacze Volcano na odkurzacz :) (ponad 5000 rpm) to temp spada do ok. 42 stopni... Moze faktycznie czujniki na plycie sa zrabane? Jak dotykam radiatora to jest cieply, ale tak niewiele - skoro cialo ma te 37 stopni no to ja bym nie powiedzial, ze jest tam 15 wiecej :?

Procek moze miec do 80 stopni, prawda? Moze zostawic tak jak jest i nie denerwowac sie? Z drugiej strony, jak goscie pisza ze maja 32-35 stopni, no to troche sie nieswojo czuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo cos z czujnikami skombinoj jakis termometr i zmiez temp podstawy radiatora (jak mozesz to czujnik wsadz w okolice rdzenia)

ten cooler ma rogulacje obrotow wsadz czujnik w okolice rdzenia i jak bedzie sie krecil szybko to czujnik z mobo prawde mowia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKi - jeszcze raz ja przynudzam - odpalilem nowa AIDE32 i ona pokazuje mi tylko 43* :? teraz to juz zupelnie zglupialem...

Spirytem czyscilem a powierzchnia jest gladziutka - jak lusterko prawie...

BTW dla zainteresowanych - te Athlony sa jakies naprawde lewe. Oto zbior watkow - wszystkie na temat grzania sie AMD-kow - tylko z ostatnich 5 stron forum... :twisted:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=52114

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=52074

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=53491

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=54478

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=53638

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=51495

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze... pojecia nie mam :(  Tu nie bardzo jest co zle zalozyc...

Pasta jest CoolerMaster PTK-001 szara - nalozona dolaczanym aplikatorem, przez taka smieszna naklejke - myslicie ze to ona kiepsko przewodzi :?: 

Fakt ze procek jest troche podkrecony, ale nie do tego stopnia zeby usprawiedliwiac takie temepratury... I tak dobrze ze nie popadl w takie odloty temperatury jak u milosza.x

Macie jakies sugestie, co moze byc nie tak z montazem :?:

Proponowałbym zmiane pasty na Nanotherm PCM+ lub Artic Ceramique.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RustyNail: nie wiem czy coś zdziała zmiana pasty. Radiator się grzeje więc przewodzi dobrze. Musze przyznać że na zwykłej, białeś paście dołączonej mam o 1 C mniej niż na Arctic Silver 3.

Simonis: mógłbyś narysować jak masz rozmieszczone wentyle w obudowie. Zamieść tutaj zdjęcie albo prześlij mi na: milosz.x@plusnet.pl

Byłbym bardzo wdzięczny.

Wczoraj jeszcze sobie przypomniałem że na płytach MSI KT6 czujniki pokazują złą temp na starym biosie. Wziałem, wgrałem jeszcze raz nowy bios ( 2 miesiące mam wgrany najnowszy ) bo myślałem że może coś się zwaliło w biosie, ale nadal to samo. Już totalnie brak pomysłów.

W tym tygodniu dostane jeszcze wentyl cooler mastera 80 x 80 i założe go na szybie, tak żeby wiał na volcano 12 ( świeże powietrze :D ) i do tego 2 wentyle na przodzie obudowy wtłaczające powietrze do obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc dzisiaj zamontowałem wentyl na boku obudowy, w taki sposób że mi wieje miedzy portem AGP a prockiem ( na chipset ). Reszta wentyli jest tak samo rozmieszczona. Posmarowałem bardzo cienko Arctic Silverem 3 procka, palcem przez woreczek śniadaniowy (teraz nie ma szans by pasta się rozeszła poza teren jądra). Moje spostrzeżenia:

1. Temp w budzie spadła 7-8 C

2. Temp proca 51 C na minimalnych obrotach 1800 (grzeje paste :] )

3. Przed założeniem tego wentyla i na zwykłej paście na 2500 obrorach temp wynosiła:

CPU: 48 C

Case: 40-42 C

Tak więc bardzo spadła temp w obudowie, natomiast temp. proca ta sama, rozważałem jeszcze nad centralnym umieszczeniem tego wentyla na bocznej ściance, nad Volcano'em, żeby zrobił się taki tunelik, ale zrezygnowałem. Bałem się że wpłynie to negatywnie na przepływ powietrza przez wentyl Volcano.

Podsumowanie:

Po założeniu wentyla spadła tylko temp. w obudowie, temp. proca została ta sama. Różnica temp. CPU i obudowy wynosi 15-20 C. Zobacze jak bedzie po wygrzaniu pasty :]

ps. Wesołych świąt, udanego sylwestra, niskich temp na CPU oraz obniżki cen Radeonów 9800 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź zauważ że te 33 C to temp. na maksymalnych obrotach. Jak ja puszcze maks, czyli 5500 obrotów. Biorąc pod uwage że ta płyta którą ja mam ma zwalone czujniki i pokazuje o 10 stopni za dużo to ja tez mam te 33 C. Mam nadzieję że wypuszczą nowszy bios i cos może to naprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Przed chwilą mama otworzyła okna w domu żeby wywietrzyć i co zauważyłem:

temp w pomieszczeniu była 14-20 C ( do tej chwili mam lodowate nogi :( )

Dołączona grafika

Tak się przedstawiały temp. Wentyl na szybie w bocznej ściance obudowy wciągający powietrze do komputera, jest połączony tunelem do Volcano 12. Wydaje mi się że w moim przypadku chyba płyta głowna przekłamuje temperatury a jestem tego na 99% pewien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja juz nie wiem czy wc czy volcano..?

hehe, Ja już mam u siebie też volcano 12 Extreme, ale zwlekam z założeniem go aż przyjdzie mi Chieftec 420, bo na razie na coolerze boxowym da się żyć , sprzęt jak w podpisie.

Po wielogodzinnych maltretowaniach osiagnalem takie temperatury na boxowym coolerze (maxymalne)(podaje ponownie jakby ktoś nie śledził wszystko o solteku):

CPU Die = 43

ABS II = 48

RT1 = 36

P.S. bez dodatkowego coolera z tyłu temperatury były znacznie wyższe...

W obudowie mam jeden u góry wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e, z tyłu też wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e, i z w szybce wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e.

Małe pytanko, nie boisz się że ten Volcano 12 urwie ci Socketa??? jak go wziąłem do ręki to szok normlanie, cieżkie to cholerstwo, żeby tylko socket wytrzymał ... może go tak czymś jeszcze uwiązać? hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, wszystko mi jedno. Jestem taki wkurzony na temperatury że mnie to nie obchodzi :)

Ale tak serio to się nie boje, komp stoi w miejscu, nie trzęse nim, więc raczej nie ma prawa się coś stać.

Moze to cie pocieszy, ale po tygodniu niewiedziec czemu zaczela rosnac temp procka - obecnie w spoczynku mam ok. 60st a w stresie nawet do 66st. Qrwa!!! tyle kasy za ten coolerek a takie zonki. Cos jest nie tak. Sprobuje przesmarowac termopoxem na bazie miedzi moze to cos pomoze. Jest to przedziwne mam wyzsze temp niz na zwyklem aluminium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm! Juz nie wiem co o tym myslec, w ramach desperacji zdjalem to trojlopatkowe "cudo" thetmalteka i zalozylem zwykly wentylek spire 80 mm 2300 obrotow i .... cud temp zajechala o 9 stopni. Po zakupie tego coolerka zaczne chyba wrozyc z kabelkow, zaklinac powietrze w obudowie i odczyniac tanice rytualne wokol zasilacza :) To mnie przerasta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi