simonis Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Chlopaki jakie macie shimy (jesli macie)? Moze to ich wina, psuccie ten cool bez nich albo wrzuccie oryginalne ThermalTake.Eee, to raczej nie to ja osobiscie mam orginalnego shima thermalteka. Ale postanowilem ulepic- zgodnie z rytualem VooDoo - podobizne procka i wrzucilem go do zamrazarki - moze to pomoze :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenx Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 właśnie sie zastanawiam co sobie sprawic do A 2200+ Volcano 12 albo Aero 7+??Jak myslicie który wybór bedzie trafny.Hmm boje sie troche tej wagi Volcano:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Czy mógłby ktoś uszeregować coolery Volcano od najlepszego do najgorszego, bo to chyba nie idzie numeracją??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Witam, ja także nabyłem Volcano 12 eXtreme ... właściwie to już jakiś czas temu ... 12 grudnia siedział w budzie :P Przed włożeniem coolera do obudowy zeszlifowałem spód radiatora na lustro używając papieru ścienego o ziarnistości 800 potem 1200 i zakończyłem 2000. Na koniec przetarłem spirytusem powierzchnię by usunąć resztki opiłków i odtłuścić powierzchnię. Cały proces zajął około 1,5 godziny. Na procesor położyłem Copper Shima a jądro pokryłem popularną srebrną pastą termoprzewodzącą od Titana. Test przeprowadziłem na procesorze 2350MHz (FSB188x12.5) 1.65V, około 90W. Do katowania procka użyłem HOT CPU TESTER 4.0 i przez 30minut katowany był a minimalnych obrotach coolera. Następnie zwiększałem obroty i po ustatkowaniu temperatur odczytywałem wynik. Rezultaty: Temp. w pokoju 22,5C 2000obr 50 / 33 system 3500obr 42 / 34 system 5600obr 37 / 35 system Przy wyższych obrotach temp. na systemie rośnie. Przyczyną jest zbyt słaba wymiana powietrza w obudoie ... zalecany jest wentylator wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący i odbierający. U mnie jest tylko wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący. Jeśli chcemy wykorzystać walory Volcano 12 extreme musimy zeszlifować spód na ''lustro'' oraz zapewnić odpowiednią wentylację obudowy. Dla porównania dodam, że mój CoolerMaster (3000) na mniej podkręconym procesorze w teście Hot CPU rozgrzał się do 58C ... Volcano na najniższych obrotach miał 50C. Za kilka dni zamawiam obudowę Chiefteca z serii BX - jest w niej możliwość montażu 6 wentyli - 4x80 + 2x92. Założe z przodu i z tyłu 80x80 i z boku (lewa ścianka) 92x92. Dodatkowo zmieniam pastę z Titana na Arctic Silver 5. Mam nadzieje, że po tych wszystkich zabiegach temperatury jeszcze spadną o kilka stopni - zarówno na procesorze jak i w obudowie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenx Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 te Volcano troche waży (700 g) czy nie jest to problem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Specyfikacja Socket A dopuszcza 300g ... a tu mamy 700g dlatego też producent zastrzegł, że compa nie wolno przenosić z zamontowanym coolerem (LAN party bez demontażu Volcano odpada :wink: ). U mnie cooler nawet nie drgnie, siedzi bardzo pewnie i jestem przekonany, że Socket wytrzyma takie obciążenie. TT zapewne robiło testy i gdyby Socket miał się urwać to niewypuścili by tego modelu na rynek ... PS ZENX: widze, że zastanawiasz się nad Volcano 12 vs Aero 7+ Porównanie znajdziesz m.in TU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenx Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 dzieki biore Volcano :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonis Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Osiagnalem ideal :) na radiator Volcano zalozylem wentyl za cale 12 zl. zamowiony w COOLING.PL http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=298 na lozyskach slizgowych i jest ciuchutenko i calkiem chlodniutko iddle-47st stres-53st is cool!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 W moim przypadku działanie takie nie miałoby sensu, bo gdy pogrywam to zwiększam obroty do 3000-3500 a w lecie być może jeszcze wyżej a taki wentyl o którym piszesz może chodzić do 2500obr i ma 25dB a przecież Volcano na 2000obr ma 20dB więc nie rozumiem tej zamiany :? 53C w stresie to też nie tak mało jak na wentyl pracujący 2500obr przy takim radiatorze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonis Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 W moim przypadku działanie takie nie miałoby sensu, bo gdy pogrywam to zwiększam obroty do 3000-3500 a w lecie być może jeszcze wyżej a taki wentyl o którym piszesz może chodzić do 2500obr i ma 25dB a przecież Volcano na 2000obr ma 20dB więc nie rozumiem tej zamiany :? 53C w stresie to też nie tak mało jak na wentyl pracujący 2500obr przy takim radiatorze ...Wiem jak pracuje orginalny wentyl Volcano na minimum OK ale pare obrotow wiecej i juz go slychac, ten spire jest CICHSZY od niego. Przy minimalnych obrotach orginalny wentyl byl zbyt slaby, chlodzil gorzej od tego SPIRE. Wez pod uwage ze schladzam bartona skreconego na 3200 a to nie jest proste :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 WITSAM WSZySTKICH! Wlasnie sobie chyba zamowi tego TT 12 bo mi sie podoba ale tu czytam ze to chyba nie jest jakis odlot :) AKTUALNIE mam ZWYKLEGO Cooler Mastera [Aluminium 3100 RPM] : http://www.arctic-cooling.com/en/products/...pper_silent_tc/ I temperaturki takie: IDLE - 38 C STRESS 43 C Odczytywane SpeedFanem 4.09 Wiec niezle :) A juz sie boje co bedzie jak qpie MIEDZIANY radiator i 5000 RPM - chyba bede mial 20 stopni :) Moze po prostu macie pecha panowie? A jak komp stoi to COOLER nie odstaje od rdzenia ze wzgledu na wage? Moze to o to chdzi? polozcie sowj komp - wtedy zobaczymy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 U mnie problem temp. to problem zbyt słabej wentylacji obudowy ... dlatego zamówiłem wczoraj budę Chiefteca BX i wentyle na przód, tył i bok 92x92 oraz Arctic Silver 5 i ma byc dobrze :P Przekonam się dopiero niestety po 15stym bo nie ma tej obudowy na stanie. PS Na 3000obr w stresie mam 46C więc kilka z pewnością jeszcze zbije :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 No dobra - tylko powstaje jedno pytanie - czy za 190 zl warto go kuowac .... 200 zl piechota nie chodzi wiec czy ta wydajnosc jest naprawde wioczna... Bo skoro piszecie ze roznica w tem pomiedzy ZWYKLYMI WNTYLAMI jest rzedu 3-4 stopnie to to chyba nie ma sensu:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosz.x Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 No cóż, jeśli ktoś chce kupić ten wentyl i liczy że mu bedzie dobrze chłodził na 2000-3000 RPM to nie polecam tego wentyla, u mnie temp spadły bardzo minimalnie wg, odczytów na płycie głównej a wentylacje budy mam bardzo dobrą. Ostatnio zauważyłem że zrąbali sprawe w ThermalTake. Otóż wentyl w nim bardzo traci na tej obudowie w którą jest zapakowany radiator. Po bokach wentyla zamiast wtłaczać powietrze do środka radiatora toobudowa jest odbija i radiator nie jest chłodzony na całej powierzchni. Sprawa się polepsza gdy damy go na max. obrotów, gdy ktoś sie przyzwyczaił do odgłosu pralki alb odkurzacza podzczas pracowania na komputerze. Ja bardzo żałuje że go kupiłem i niestety do sprzedaje. Zainwestuje teraz w WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 U mnie różnica sięga około 6-8C Volcano (2000obr) w porównaniu z CoolerMasterem (3000obr). Z pewnością pewien wpływ na spadek temp. miało zeszlifowanie spodu radiatora. Jeśli szuksz czegos superwydajnego i cichego to zostaje SLK 900 + wentyl np. Sunona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonis Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 No dobra - tylko powstaje jedno pytanie - czy za 190 zl warto go kuowac .... 200 zl piechota nie chodzi wiec czy ta wydajnosc jest naprawde wioczna... Bo skoro piszecie ze roznica w tem pomiedzy ZWYKLYMI WNTYLAMI jest rzedu 3-4 stopnie to to chyba nie ma sensu:(Fakt szczerze, to on nie jest wart tej kasy! Zaluje ze nie kupilem Thermalright'a SLK900 z jakims fajnym wentylkiem :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenx Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 kupiłem TT V12extr. Poprzednio miałem Coolermastera dream-81 ustawionego na min.2500 rpm.Róznice w temp w tych samych predkosciach Dream: idle 44 stress 52 TT V 12 : idle 39 stress 44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenx Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 a i kupiłem go za 165 zł z 3 letnia gwarancją w rekomendowanym sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 No widzicie - nie warto wydawac 200 zlotych na spadek temteraturki o 5-6 stopni... Lepiej qpic wentyl 120 MM + przejsciowka i juz masz lepsze chlodzenie za jakies 40 zl:) Cyzyz nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 No widzicie - nie warto wydawac 200 zlotych na spadek temteraturki o 5-6 stopni... Lepiej qpic wentyl 120 MM + przejsciowka i juz masz lepsze chlodzenie za jakies 40 zl:) Cyzyz nie? raczej nie - jeszcze przejsciowka 80/92 ma jakis sens ale 80/120 srednio dobry pomysl - chyba ze masz patent zeby skierowac powietrze z zewnetrznych czesci lopatek bezposrednio na srodek radiatora a nie na scianki przelotki (bo wtedy opory sa duze - zwieksza sie sie cisnienie, spada wydajnosc wentylatora, powetrze miesza sie, czesc powietrza odbita od scianek przlotki cofa sie - jak duzo to zalezy pod jakim katem dasz scianki ...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenx Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Jestem zadowolony z tego coolerka.Jest cichy a przy tym wydajny.A porównując go z coolerem z 40 zł to nieporozumienie!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kant Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Przy okazji przejściówki 80/92 mm... Czy można gdzieś taką nabyć? Mimo szczerych chęci nie udało mi się znaleźć takiej przejściówki... Wykonanie samodzielne średnio mi odpowiada, ale w ostateczności chyba będę musiał to zarobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Ja znalazelm tylko cos takiego: http://www.4max.com.pl/produkt.asp?g=80&gg=76&id=109 Stad moje pytanie - czy TO [powyzej] i jakis 120 MM na procku poprawi chlodzenie czy jak jak benek mowi bedzie sie "gryzlo" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 A ja mam pytanie czy w końcu jesteście zadowoleni z tego coolera i czy gdybyście mogli go wymienić na coś innego to czy byście wymienili i czy jesteście zadowoleni z tego coolera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Mam ten cooler w kofiguracji w opisie! 8) Z tym ze zaistalowalem go z CooperShim aby nie uszkodzic rdzenia! 8) W stresie mam 46 st. C przy ok. 3600 rpm! Jak to jest ze gdy zmniejsze obroty do jakis 3000 rpm komp mi sie restaruje (nie odrazu)a temp nie przekracza mi 50 st. C? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snow131 Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Czy kurz osiadający na radiatorze moze miec duży wplyw na spadek wydajnosci wiatraka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) Czy kurz osiadający na radiatorze moze miec duży wplyw na spadek wydajnosci wiatraka?Tak. Najlepiej jest czyscic co jakis czas obudowe z kurzu jak i rowniez radiator. (Sorry ze tak pozno odpisuje ale dopiero co dotarlem do konca :?) Edytowane 19 Stycznia 2006 przez THEJAJO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...