Skocz do zawartości
Dark Icon

Jaki cooler do takiej konfiguracji?

Rekomendowane odpowiedzi

Biore nastepujaca konfigurację:

Abit NF7-S + AMD 2600+ (Barton).

W związku z tym mam pytanie jaki cooler kupić. Myślałem o Cooler Master Aero 7+ tyle że słysze że jest dość głośny a na dodatek strasznie wielki (czy wejdzie mi na Abita?) lub TT Silent Boost.

Do tego pasta Arctic Silver 5.

Co powiecie na mój wybór? Prosze też o jakieś propozycje gdyż ja nie do końca się na tym znam.

Czy powinienem kupić sobie dodatkowo COPPER SHIM np. z firmy Thermaltak?

A może raczej kupić inne chłodzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cooperek obowiazkowo a co do coolera to zalman 7000a cu lub alcu, zalezy czy bedziesz krecic. w tym zalmanie bedziesz musial tyko obciac kawalek zapinki.

na pierwszej stronie chlodzenia jest temat "test coolerow na pclab" i tam mozesz popatrzec jak sie sprawuja poszczegolne coolery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Temat ewidentnie powinien znaleźć się w dziale "chłodzenie", i tam też wędruje.

2. Jakbyś jeszcze napisał, jaką kwotą dysponujesz...

3. Może ten temat w czymś Ci pomoże: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=53853

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. SilentBoosta sobie daruj - drogi jak diabli i wcale nie cichy ani wydajny - patrz co sie dzieje przy prockach powyzej 70W ciepla http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=53479 a pewnie Bartona chcesz krecic

2. mi wyszly troche inne roznice SilentBoost vs. CNPS7000A-AlCu niz na PCLabie http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=610...entboost#610458

3. jak masz 150zl to kup Zalmana CNPS7000A-AlCu OEM - cena to okolo 110zl - ale pamietaj ze trzeba obciac kawalek zapinki z 1 strony (w przyszlosci na Athlony 64 nie zalozysz) i muszisz miec troche miejsca miedzy plyta glowna a zasilaczem bo cooler wystaje troche poza gorna krawedz Abita

4. CooperShimow TT nie oplaca sie kupowac bo sa drogie - to samo zadanie spelaniaja np Tracery a kosztuja 8-9zl (czyli 1/3 tego co TT)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli zalman 7000 to CS imho nie jest potrzebny. Zakladalem bestie (wersje cu) i mimo braku doswiadczenia w temacie stwierdzam, ze cos spie.... oops ukruszyc :wink: jest cholernie ciezko. Na nf7-s to tylko szkoda ze trzeba zapinke ciachac, ale imho cooler jest tego wart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi