Skocz do zawartości
samhain

Lista Dobrego Sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

dlatego prosba abyscie przysylali takze konfiguracje za male pieniadze lub srednia klasa... ale to juz caly sprzet aby byl a nie pojedyncze elementy... bo to mozna osobno wymienic co jest dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zestaw dla srajacych kasa :)

mobo super micro SUPER S2QE6 - Quad/Dual/Single Pentium II/III Xeon 900MHz-500MHz - uzasadnienie xeony3 maja max 2MB cahe l2 a p4 niestety tylko 512KB :)

4xeony p3 900 2mb l2 cahe o ile takie sa :) co do 900 nie jestem pewny a sprawdzac mi sie nie chce :)

kilka hdd scsi 15000 rpm Ultra160

reszta wedle uznania !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo zyje wg zasady "kto pyta jest glupi 5 minut, kto nie pyta jest glupi przez cale zycie"

co to za kradziez motta :lol: :lol:

dlaczego kradziez? nie mozna zyc wg zasad ktore wymyslaja inni? hmmm ciekawe jakbysmy jezdzili samochodami jakby kazdy opatentowal prawo fizyki ktore wymyslil :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dluzszego czasu chodza mi po glowie czesci, ktore nie starzeja sie tak szybko jak inne...:

Slynny CLAP czyli Geforce 1 na DDR - ile to juz lat, a dalej sobie radzi z wiekszoscia gier.

Geforce 2 Ultra - fakt jak go wypuscili byl drogi i malo poszlo,

ale w wielu testach byl szybszy od gf3, prawda jest taka ze ok. 1024x768

bez antyaliasingu bezdzie rownie szybki jak gf4 ti4200, w grach nie w testach pod njanowsze karty.

Plyty na BXie - po przerobkach mozna uruchomic Tualatina 1500Mhz

a chipset ma jesli dobrze licze 5 lat !!! (sam mam plyte na bx - abit bp6)

mozna by wymienic jeszcze kilka pozycji, ale to sa rzeczy na ktore mozna liczyc.

Niestety tendencje na rynku sa takie, ze trudno sie spodziewac aby jakis sprzet aktualnie bedacy na polkach mogl liczyc na dluzszy zywot...

Moze jakies plyty pod amd + ddr400, ale szczerze watpie - po prostu kazdy kolejny chipset jest o te 5-10% szybszy. Chociaz np kupno Epoxa 8KHa to byl swego czasu doskonaly wybor.

Wydaje mi sie, ze Radeon 9700 to tez niezly wybor na przyszlosc - Carmack i ekipa na Radeonach testuja Dooma3.

Coz jeszcze - dyski 7200 tak szybko sie nie powinny zestarzec,

mimo iz produkowane sa kolosy rzedu 200GB juz widac, ze nie bedzie takiego wzrostu zapotrzebowania na miejsce na dysku twardym.

Jesli teraz kupi sie np Barracude V pod serial ATA ~ 100GB to powinna starczyc na bardzo dlugo. Podobnie DVD-ROM.

Nie wiem jak to bedzie z CD-RW, ale nasycenie rynku jest tak duze, ze chyba niepredka wypra je DVD-RW.

Monitory CRT tez starcza na dlugo np Compaq na Trinitronie

No i dobry zestaw peryferiow Logitecha

To mowilem ja, Jarzabek ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładam swoje :

- myszka : Dexxa Optical ( wygląda tak samo jak myszka z microstuffu)- ma już dwa lata i intensywne granie nie wywarło na niej wpływu.

A ja bym dozucil

Dobra muza :)

Massive attack :) plyty mazzanine i protection :) :P :P :D :D :lol: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładam swoje :

- myszka : Dexxa Optical ( wygląda tak samo jak myszka z microstuffu)- ma już dwa lata i intensywne granie nie wywarło na niej wpływu.

A ja bym dozucil

Dobra muza :)

Massive attack :) plyty mazzanine i protection :) :P :P :D :D :lol: :wink:

Racja ale massive attack to muza tylko dla koneserów ;) (zresztą nie wiedzieć czemu tak mało znana w naszym pięknym kraju).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Notebooki - Dell, IBM i po małej przerwie HP, Compaq, Sony itp (choć tu dużo zależy już od konkretnego modelu)

2. Drukarki laserowe b/w - Kyocera FS-1010 (za kompromis pomiędzy jakością, szybkością wydruku i naturalnie jego kosztami)

A co do "Listy dobrego sprzętu", to mam propozycję, żeby podzilić ją na dwie częsci:

1. firmy, których sprzęt można polecić (i tutaj ewentualnie uzupełnienia, jakich bubli się od tych uznanych producentów unikać)

2. konkretne modele, konfiguracje

Pozdroofki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...