Skocz do zawartości
Piotr_the

[b]Pomocy !!!!- nowe Solteki FRN2-L czy Torthony to badziew?

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec o ile dobrze zrozumialem, to problem pojawia sie tylko po calkowitym wylaczeniu zasilania. Soltki juz tak maja, ze jak FSB przekroczy 166Mhz, to pierwsze uruchomienie kompa jest na deafaultowych ustawieniach FSB. Wystarczy wejsc do biosu wcisnac F10 i poczekac az sie komp znowu wystartuje. Jedyny sposob zeby tego niebylo, to nie wylaczac zasilania. Tak juz po prostu jest i bylo to nawet opisane w topiku o soltku. Bodajze Vad3r o tym dokladnie pisal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przeprosić bardzo moja płytę SOLTKA FRN2 ponieważ nagle niewiadomo dlaczego po odłączeniu całkowicie napięcia wstaje na 200x11=2200 tez problemu sama się nauczyła najlepiej jej to idzie na biosie 1.6L, poza tym wytrzymała śmierć mojej dziadowej zasiłki Codegen model 250 -300W, która się spaliła i prawie mi procka uszkodziła który zupełnie ześfirował i zapomniał na jakim miał mnożniku działać odpalał się jako 850, 550 i nawet do biosu nie mogłem wejść bo następował zwis już chciałem go oddać do sklepu gdy nagle po 12 razie wlazłem do biosu ustawiłem mu na siłę 12,5 no i od tej pory chodzi jak dawniej(niezłe jaja co) ale i tak go oddam bo okazało się że mnie gościu oszukał że to Torthon bo to jest zwykły T-bred skumałem jak przyłożyłem do Bartona i okazał się krótszy (powieszę oszusta miał być Tortek z odblokowanym mnożnikiem zapłaciłem exstra 310zł! ).

Także przepraszam Tortowy i Solteki nie mam pojęcia co było przyczyną że problem mój znikł bo znikł jeszcze na Codegenie może się płyta dotarła?

A ha moja nowa zasiłka to zwykły Feel 300W z regulowanymi obrotami za 70zł- gościu z serwisu mi polecił mówił że bije wiele tanich 400W bo na Chieftec-a nie mam kasy a Modecomów 350W za 150zł nie było przed świętami.

Przy okazji chcę wam napisać trochę o chłodzeniu- tak więc chciałem kupić chłodzonko do 60zł i dużo czytałem i wybrałem nowy model TITAN –D9TB/CU (bardzo duży wentyl 35cm) z miedzianą wkładką i obrotami 2300 no ale pech sprawił, że w internecie gdzie był za 50zł wykupili a w sklepach nie mogłem dostać po za wariatami z „Grala” gdzie chcieli za niego 85zł, więc musiałem wziąć co było podobnego oczywiście gorszy z mniejszym wentylem 25cm Spire WhisperRock IV, ale też z 2300 obrotów także prawie nie słyszalny. Teraz wam opowiem, co można wycisnąć z taniego dobrego z 2 letnią gwarancją chłodzona- po założeniu go tak jak fabryka dała z oryginalna nałożona pastą i prockiem puszczonym 11x205=2255Hz temperatura w ABS II wynosiła po ostrym obciążeni i przy otwartej obudowie nawet 75C a CPU Dia pokazywał 56 co stanowi jakieś 19C jest to !!!ostrzeżenie dla wszystkich co nie mają na płytach podawanej faktycznej temp procka!!!, w spoczynku temp. ok. CPU 48, ABSII 60 C , po zdjęciu chłodzona zerwaniu pasty i oględzinach co stwierdziłem radiator z wkładką okrągłą z miedzi świeci się że można się przeglądnąć myślę sobie to nie mam nic do roboty ale przejechałem palcem i co czuję tarkę jak na pilniku (po prostu kicha szlifniety i zapicowany żeby się świecił) więc biorę szlifierkę oscylacyjna marki Toya zakładam papier pech chciał że nie miałem 300 więc musiałem zacząć 500 trochę to potrwa aż wyrównałem te głębokie rysy po za tym aluminium zapychało papier i strasznie syciło no ale wyprowadziłem te wszystkie rysy było gładko ale bez połysku więc założyłem 800 i dalej jechania choć to był papier wodny to z wodą szło gorzej rysowało aluminium miedz i syf był do okoła więc jechałem na sucho i starałem się szlifować tylko miedz, nie miałem niestety 1200 żeby lustro uzyskać więc trochę filcem pojechałem nie mogłem się w tym przejrzeć ale chociaż gładkie było. Następnie wszystko starannie umyłem i spirytem przetarłem, nałożyłem prawie nie widzialną warstwę pasty takiej sobie srebrnej (żadna firmowa od TYTANA- kumpla) rozprowadziłem wizytówka jak szpachelką bardzo cienko prawie przezroczysto i co się zmieniło:

Temp: Spoczynek Win - CPU 43C, faktyczna temp. procka ABS II 49C

Pełne obciążenie CPU 50C, faktyczna temp procka ABS II 56C

Jak dla mnie rewelka obniżka o prawie 20 C w ABS II i o 6 C w CPU więc jaki morał i rada dla wszystkich nie kupujcie drogich chłodzonek tylko popracujcie nad tymi tańszymi a dla wszystkich co testują chłodzonka – testujcie na Soltku bo on pokazuje faktyczną temp. w jądrze procesora co jest bardzo ważne bo ten co nie ma ABS II pomyślał by że zyskał tylko 6C a mógł faktycznie zyskać tak jak ja aż 20C gdyby miał ABS II.

I rada dla wszystkich dla wszystkich co macie SOLTKI ja zaobserwujecie różnice temperatur między CPU i ABSII większą niż 7 C szczególnie po obciążeniu to znaczy że powinniście popracować nad radiatorkiem bo nie odbiera on optymalnie temp z procka przypominam, że u mnie ta różnica wynosi teraz między 5-6C a kiedyś jak założyłem radiator po kupnie 12-19C. :lol:

Serdecznie wszystkich pozdrawiam Piotr_the.

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, jak kazdy mowil SOLTUSIE nie sa takie zle...ja mam swojego solteka juz pare miesiecy i zadnych problemow z nim nie mam, a komputera teraz zyje w warunkach bardzo extremalnych, poniewaz plyta lezy mi na podlodze na tej gombce od plyty, grafe mam na PCI 4MB , procesor duren 1ghz i soltek dziala jak trzeba wszystko ok ;] a to chyba jedna z najslabszych konfiguracji komputera na tym solteku... zycze ci powodzenia w dalszych wzmaganiach ze złotkiem...;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...