limerro Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 hmm wg mnie zrezygnowal z powodo czysto ekonomicznych a nie ze wzgledu na przegrzewanie sie elektroniki przy tak masowej sprzedazy kazdy grosz sie liczy w producenci dzisiaj zaluja nawet kabla DVI do monitora LCD w cenie powyzej 2000 zl a to juz wg mnie przegiecie. Ogolnie Barracudy nie grzeja sie bardzo w porownaniu np z Maxtorem lub WDC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekkac Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Do zainteresowanych-barki seri 7... 80 8MB cache SATA są ciche jak nie pracują. Ale jaki zgrzyt jest przy odczycie i zapisie to się w pale nie mieści. Nikomu ich nie polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Ogolnie Barracudy nie grzeja sie bardzo w porownaniu np z Maxtorem lub WDC. Mam 28C na SpeedFanie...to ile powinienem miec "zeby sie nie grzał" ??? 8O pozdrófka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Do zainteresowanych-barki seri 7... 80 8MB cache SATA są ciche jak nie pracują. Ale jaki zgrzyt jest przy odczycie i zapisie to się w pale nie mieści. Nikomu ich nie polecam Moja baracuda VII 7.200rpm 120gb 8mb cache ULTRA ATA chodzi cichutko, nawet ciszej od mojego bylego seagate-a U6 40gb 5.400. Zreszta uwazam te cale SERIAL ATA jako bajer, bo narazie miedzy dyskami Ultra ata a serial ata nie ma roznicy... :) no moze jest..3%(??) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart!nek Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Oj lole lole... Chcecie ciszy - kupujcie baraki, chcecie wydajnosc - kupujcie wdeki. Prawdopodobienstwo, ze trafi wam sie walniety model jest prawie takie same. A jezeli chcecie i wydajnosc i cisze, to kupujta wdeki i pudelko sniadaniowe z kijowego, MIĘKKIEGO plastiku w tesco w promocji za jedyne 69gr. Wycinamy otworki na kabelek IDE, molexa i wkladamy tam rozdziabione, wrzeszczące g%#$@. Można dodać średni wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy wentylek na górze na 5-7v osloniety gęstą gąbką... U mnie wraz z wentylkiem swist nadal slychac, ale nie az tak jak kiedys... Zasilka szefa 2fan - cicha, wentylek proca na 7v i 2 ventyle wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace na 5v. Komp sunie cicho i niezgrabnie :D BTW temp. dysku w speedfanie - 43* po calym dniu pracy :D Gotowany na parze :D Dobijam mojego biednego wdeka 60jb :D Drze morde jak... przez 10min po starcie... Mam 28C na SpeedFanie...to ile powinienem miec "zeby sie nie grzał" ??? 8O pozdrófka :) ...?? Mojemu sie nic nie dzieje przy 40*... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Oj lole lole...troche kultury :!: ...Chcecie ciszy - kupujcie baraki, ...jasne zwlaszcza 7 (a innych nowych nie kupisz) ktore potrafia byc glosniejsze niz Samsungi na lozysku hydrodynamicznym (te z N na koncu symbolu) :P ...chcecie wydajnosc - kupujcie wdeki...jezeli mowisz o Raptorze to zgoda a od zwyklych WD szybsze sa Maxtory MaxLine Plus II i Hitachi 7K250 :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 to ja sie podpinam pod temat - teraz jade na Barce 7200.7 80GB 2MB cache i szczerze to nedza straszna - kopiowanie plikow juz chyba bylo lepsze na starej Barce IV :-/ Zastanawiam sie czy zakupic nowy dychol i zastanawialem sie nad WDC 80GB 8MB cache ,Maxtor 80GB 8MB cache no i Hitachi 7k250 -tyle ze 80GB posiada tylko 2MB cache (dostepny w komputroniku). Czy moze ktos powiedziec cos wiecej o tym dysku Hitachi czy bedzie szybszy od WDC i Maxtora z 8MB cache pomimo ze posiada 2MB ? - Czy istnieje odczuwalna roznica w wydajnosci miedzy WDC 80GB 8MB cache a Barracuda 7200.7 80 GB 2MB ? (Przeczytalem test wersji 250 GB tego dysku i wydajnosc szokujaca ,tylko ze dyski Hitachi wydaja przy rozpedzaniu glowic dzwiek przypominajacy KOTA tzw. syndrom "meeoow" i podobno do najmilszych nie nalezy - no jak ktos nie ma zwierzatek to moze mu sie przydac ;) Pytanie pozostawiam nadal ,bo moze trafie na polskiego usera tego dysku i jego opinie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 dolaczam sie do pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 a jakei macie transfery średnie w hdtach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 - Czy istnieje odczuwalna roznica w wydajnosci miedzy WDC 80GB 8MB cache a Barracuda 7200.7 80 GB 2MB ? Da sie zauwazyc roznice po przejsciu z dysku 2 MB do dysku 8 MB! Roznica jest widoczna! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkia Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 Słuchajta i nie gadajta. Jeżeli chodzi o wydajność (ktoś wspominał o HDTach-u) gdzieś widziałem wyniki testów (only, bez pieprz...., i subiektywizmu) Może by tak robić pomiary i tam wrzycać zamiast kręcić się w kółko Ludziska siwieje i broda mi rosnie, tyle już czasu to trwa. Mogę wyrazić opinie o kulturze pracy Baraqudy bo miałem IV, a teraz mam VII ahha w pracy pracuje na samsungu, i używam też kolegi Caviara. IV była cichsza (gobka i płyta naprawde dużo dawała), ale i VII jest niesłyszalna (żeby nie było mówie o ultra ATA). Samsung bracuje w głośnej obudowie więc ni cholery nie moę nic wyczaić, ale co do WD to już totalna porażka (chrobocze, świszcze itp.- darujcie se tą technologie). Jesteście mistrzami jeżeli dostrzegacie różnice między Barqą VII a Caviarem. Wbrew temu co się twierdzi o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 Nie wiem czy to coś rozjaśni, czy przyciemni :wink: , ale znalazłem stronkę z testami dysków SATA: http://www.digit-life.com/articles2/sata-s...2003/index.html Link ten już raz na forum zapodałem, czy zrobił to ktoś wcześniej - nie wiem. Jeśli tak to sorry za powtarzanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 Oj lole lole...troche kultury :!: ...Chcecie ciszy - kupujcie baraki, ...jasne zwlaszcza 7 (a innych nowych nie kupisz) ktore potrafia byc glosniejsze niz Samsungi na lozysku hydrodynamicznym (te z N na koncu symbolu) :P ...chcecie wydajnosc - kupujcie wdeki...jezeli mowisz o Raptorze to zgoda a od zwyklych WD szybsze sa Maxtory MaxLine Plus II i Hitachi 7K250 :!: Założe sie ze polowa osob psiaczących na baracudy nie miala z nimi stycznosci. A co do glosnosci baracudy VII owszem jest GLOSNA ALE TYLKO WERSJA NA SERIAL ATA. Zwykła, ULTRA ATA jest cicha jak samsung lub nawet mniej, bynajmniej jest cichsza od mojego dawnego seagate-a U6 40gb 5.400 :!: . Ja mysle ze nowe baracudy na ULTRA ATA sa b. dobre... no moze troszke sie grzeje (potrafi dojsc do 40C jezeli mam goraco w pokoju) ale po puszczeniu wentyla na 5v powinno byc chlodno i nadal cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memorando Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 Witam Awiec mam taki problem bo kce kupic nowy dysk [ ten w opisie zmarl ] do 500 PLN, tylko w sklepach jest tyle dyskow ze trodno sie na jakis zdecydowac. Czytalem na forum tematy o HDD i dalej niewiem ktory kupic. Pomozecie? Doszedlem do wniosku ze kupie ktirys z tych dyskow: 120GB Seagate Barracuda 7200.7 / 7200 rpm / 8MB cache / ATA100 / Cena: 425 zł 120GB Maxtor 6Y120P0 / 7200 rpm / 8MB cache / ATA133 / Cena: 499zł 120GB Caviar WD1200JB / 7200 rpm / 8MB cache / ATA100 / Cena: 499zł To jest na tyle z dyskow, gdybyscie mogli dokladnie okreslic ktory z tych dyskow jest najlepszy. THX. kupilem dysk caviara 120 giga dzisiaj z prostej przyczyny:) to 3 mój dysk caviara i 3 niepadnięty polecam tą firmę warunek seria jb z 3 latami gwary...kupilem tego 120 gigowego z 8 mb buforu i jestem zadowolony cichy ciężki i zimny:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boofi Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 http://www.digit-life.com/articles2/sata-s...2003/index.html dobry link !! jak macie coś jeszcze to dawajcie chce kupić dysk 160GB SATA 8mb będę wybierał : albo MAXTOR albo SAMSUNG co wy na to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Dorzuce jeszcze 1 link: http://www.storagereview.com/articles/2003...ANewStd_sp.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boofi Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 kupiłem samsunga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 boofi !! podziel się wrażeniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boofi Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 na razie niestety tylko mogę sie wzrokowymi podzielić !! ale jak podłącze - tzn jak przyjdą pamięci to od razu powiem co i jak chyba ze sie w pierwszych godzinach rozkraczy..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GibONik Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Osobiście posiadam 2 HDD (1to 40GB seagate 7. 7200, a 2 to seagate 80GB 7. 7200) i obydwa chodzą cihco i bardzo szybko. z dysku na dysk kopiuje mi pliki z prędkością nawet do 17 Megabajtów na sekunde. Moim zdanie zajebisty wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Chcialbym cos powiedziec o moim egzemplarzu (bo tylko o tym można się wypowiadać a nie ogólnie o dyskach danej firmy) WDC 80gb 8mb cache, bo duzo o tym było a niektórzy chyba nie wierzą. Jest rzeczywiście b. szybki jak na ATA100, porównywałem swego czasu z dwoma Maxtorami 80gb/2mb i trzema Barracami 40/2mb kumpli i różnica jest zauważalna. Jest jedno ALE: po roku intensywnego użytkowania (kilka miechów katowania 24/7 i reszta prawie-non-stop) napęd zrobił się straaasznie głośny. I jeżeli ktoś twierdzi, że nie zrobi mu to różnicy bo liczy się wydajność itd. to zapewniam: ZROBI. Hałas zjechanego napędu dysku jest specyficzny, zupełnie inny niż szum wentylatorów, świszczący i jakoś tak strasznie wkurzający :evil: Także po prawie roku użytkowania olewam te 8mb buforu, sprzedaję WD i łykam Samsunga za 3 stówki (28db) 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boofi Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 jak ma gwarancję to go ODDAJ !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volt3r Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 A ja mam do was pytanko jakie 2x dyski serial ata najlepiej chyba 80gb byscie mogli polecic do RAID0 :) ?? Teraz mam BIV 80gb ale z niej sie nie da raida robic... wiec kupie 2 inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boofi Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Powiem ci tak cisza : samsung ,maxtor ,baracuda wydajność ,samsung ,maxtor ,WD mała awaryjność-brak ... wiec wybierasz , patrzysz na ceny , ciszę , szybkość i pytasz sie ludzi co sadzą o swoich zabawkach ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 mam barake 120 od przeszło pół roku i jest faktycznie bardzo cicha, przy chłodzeniu AC obecnie 10 wentyli :lol: ale puszczone na 5V dysku nie słychać, mam też caviara 120 od tygodnia i jestem bardzo zadowolony, głośność wbrew niektórym opiniom minimalnie większa od baraki, natomiast wydajność zauważalnie większa, caviar bardziej się grzeje, nie wiem jak niezawodność ale generalnie polecam oba dyski, z tym że moim faworytem jest CAVIAR :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GibONik Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Szajsungów nie kupuj. w Actionie w katowicach są często na serwisie czyli się psują. Już lepszy jest Maxtor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boofi Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 tak samo sie psuje jak maxtor wd a mniej niz baracuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Szajsungów nie kupuj. w Actionie w katowicach są często na serwisie czyli się psują. Już lepszy jest Maxtor. Nie juz lepszy maxtor tylko najlepszy MAXTOR ewentualnie CAVIAR ale taki z dobrej serii zeby niestukał głowicami jak to lubia caviary dobry caviar to bdb hdd ale jasko wole maxtroa jakiegos z 8MB cache Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 W moim "stukanie głowicami" to wogóle nie jest problem. Problemem jest P********y wysokotonowy świst/zgrzyt czy jak to tam nazwać obracających sie talerzy czy tam jakichś innych elementów napędu :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triox Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Szajsungów nie kupuj. w Actionie w katowicach są często na serwisie czyli się psują. Już lepszy jest Maxtor.Z kolei w Bestcomie w Poznaniu rozmawiałem dzisiaj ze sprzedawcą (w Kupcu Pozn.) i powiedział, że właściwie jeszcze nie mieli zwrotu Samsunga, natomiast najwięcej mają reklamacji Seagateów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...