Skocz do zawartości
kilobajt

Nowy HDD, tylko ktury?

Rekomendowane odpowiedzi

Wtrącam moje 3 grosze do tematu:) Mianowicie mam 3 dyski caviara z seri JB (8 megowy bufor) i słucham słucham i może ogluchlem ale niesłyszę świszczących talerzy niemam problmów z głośnościa tych dysków słyszę tylko wentyle:) pozatym caviar jak jest na taśmie samotny musi być bez zwory zaś jak się daje go z innym napędem to najlepiej aby był master niema wtedy problemów. dyski mają jedną wadę dla mnie grzeją się i to tylko jedyny mankament jaki w nich widzę są cioche stabilne i niesprawiają mi problemów....pozatym każdy jest z innego sklepu więc niemoże być mowy o dobrej parti bo 80 nr 1 to jest nmadein malaysia nr 2 80 made in malaysia a nr 3 120 gigowy jest z taiwanu i niepadly mi i katuję je na maksa to tylko świadczy o jakości tych dysków są rewelacyjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

caviar 80 jest głośny bo kumpel ma apozatym na nim partycje układają sie od konca  

barakude mam w moim i ujest cichy i wydajny

maxtor 80 jest najszybszy z nich i min głosniejszy od Barac

czlowieku ten dysk ma dwa talerze czego ty chcesz ciszy??? niech wd zrobi dysk 80 gigowca o takich osiągach na jednym talerzu to będzie tak jak barakuda cichy za 3 lata gwary za 2 talerze się płaci ale nadal twierdzę ze jest cichy

p.s mialem barakudę i stracilem 40 giga trancu więc się zawiodlem zresztą skończcie te gadki że wd zajebiste samsung dno albo seagate bo prawda jest jedna mi niepadl wd to jest dorby dlka mnie padl mi seagate jest dobry ale niemam zaufania i każdy komu coś niepadlo powie że to jest rullez więc po co się rozwodzić nad tyom co jest lepsze?szczególnie takie gadki kumpel ma wd co ci to daje??? popracuj na tym dysku a nie popierasz swoje twierdzenia na dysku kolegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz jest o ATA SV8004H - Szajsung

Całe szczęście, że to dysk w w mojej pracy a nie w domu. W domowych zastosowaniach mam Baraqude VII 80 GB

PISZE O TYM CO SPRAWDZIŁEM

ale Ty piszesz o starym modelu V40

- 40 GB na talerz

- 5400 rpm

- klasyczne lozysko

wiec ten dysk ma prawo byc malo wydajny i glosny - bo jeszcze nie stosowano w nich tych roznych "kosmosow" co np w serii P80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informacja bardzo cena "benek"

Ale skoro wsadzili to do sprzętu z przed miesiąca, to i teraz może jakiemuś średnio zorientowanemu konsumentowi wkładają :?:

Ludziska uwarzajcieeeeeeeeeeeee

Mimo to zastanawiają mnie te wibracje, jakby zjawisko rezonansu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtrącam moje 3 grosze do tematu:) Mianowicie mam 3 dyski caviara z seri JB (8 megowy bufor) i słucham słucham i może ogluchlem ale niesłyszę świszczących talerzy niemam problmów z głośnościa tych dysków słyszę tylko wentyle:) pozatym caviar jak jest na taśmie samotny musi być bez zwory zaś jak się daje go z innym napędem to najlepiej aby był master niema wtedy problemów. dyski mają jedną wadę dla mnie grzeją się i to tylko jedyny mankament jaki w nich widzę są cioche stabilne i niesprawiają mi problemów....pozatym każdy jest z innego sklepu więc niemoże być mowy o dobrej parti bo 80 nr 1 to jest nmadein malaysia nr 2 80 made in malaysia a nr 3 120 gigowy jest z taiwanu i niepadly mi i katuję je na maksa to tylko świadczy o jakości tych dysków są rewelacyjne

Nie twierdze,ze u innych musza zachowywac sie tak samo - ale np u mojego kolegi wyszly wlasnie podobne problemy, a zakupil dysk jakies pol roku temu :P

Widocznie jestes szczesliwcem, ktorego ominela wiekszosc problemow z tym dyskiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no to wiem jeszcze mniej niz przedtem mam tylko coraz wiecej obaw ze dysk ktory kupie sie posypie :? (kozde info jet sprzeczne z nastepnym) az mi sie wiezyc nie chce ze sa takie rozbieznosci w wytrzymalosci dyskow glosnosci , wiec jako ze mam Maxtory i nienarzekam [powiedzmy] to chyba przy niech zostane tylko wezme 2x80Gb SATA Raid 0 )

Zastanawia mnie jeszcze ten dysk IBM / Hitachi 80 GB DeskStar 7K250 SerialATA 7200 rpm 8MB cache bo jedyne info o jakie pokusil sie Sirius to 3 lata gwar. wiec raczej nie duzo poszukam na stonie producenta aczkolwiek tam tez czasem pisza same bzdury a juz na pewno nie o minusach. Zastanawia mnie tylko ta cena czemu jest o 100zl drozszy od przecietnej 80tki SATA ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm poczytalem co nie co prawda dalej nic nie wiem ale Te DeskStary maja 2Mb Cache i cene i tak o 100zl wyzsza nie rozumiem w czym sa takie wyjatkowe :?

Zbierzmy Info:

-Podobno w prolinie maja najmniej zazalen na Caviary

-TU dowiaduje sie ze sypia sie jak nie wiem .....

-Maxtory Chip chawali (ja podchodze neutralnie hm... chodza i tyle maja wady i zalety)

-Baracudy jednym chodza drugim sie sypia u jednych cicho u innych glosno :?

-NoName(joke)

-IBM nidozeczna cena pukie sie nie dowiem dlaczego (beda dla mnie) mialy poprostu niedorzeczna cene jak nowy Pasat :wink:

(nie bede pisal jak bylo kiedys od 3,5 do 60 Gb bo i po co jakosc sie zmienia z kazda seria wiec jest to niedorzeczne)

Chyba nie pozostaje mi nic inneo jak dobra wylicznaka , zazuccie jakas to moze mi pomoze przy wyborze dysku :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm poczytalem co nie co prawda dalej nic nie wiem ale Te DeskStary maja 2Mb Cache i cene i tak o 100zl wyzsza nie rozumiem w czym sa takie wyjatkowe  :?  

Zbierzmy Info:

-Podobno w prolinie maja najmniej zazalen na Caviary  

-TU dowiaduje sie ze sypia sie jak nie wiem .....

-Maxtory Chip chawali (ja podchodze neutralnie hm... chodza i tyle maja wady i zalety)  

-Baracudy jednym chodza drugim sie sypia u jednych cicho u innych glosno  :?  

-NoName(joke)  

-IBM nidozeczna cena pukie sie nie dowiem dlaczego (beda dla mnie) mialy poprostu niedorzeczna cene jak nowy Pasat :wink:  

(nie bede pisal jak bylo kiedys od 3,5 do 60 Gb bo i po co jakosc sie zmienia z kazda seria wiec jest to niedorzeczne)  

Chyba nie pozostaje mi nic inneo jak dobra wylicznaka , zazuccie jakas to moze mi pomoze przy wyborze dysku  :wink:

odpowiem ci dlaczego ibm jest dobry...po pierwsz mój wujas w hamburgu robi zaawansowane projekty graficzne dla stoczni w hamburgu i miał 5 dysków scsi seagate 3 padły mu podczas robienia projektu i miały po rok czasu wymienił na ibm dyski scsi i kupił jeden zewnetrzny maxtorai i żaden niepadł z tych ibmów a maxtor ma już problemy i został potraktowany surowo kosz.....jeżelki chodzi o ibmy są to dyski ide o których mówisz a cena jest ich wysoka bo dyski ibma są stosowane w firmach do stacji graficznych w niemczech bardzo często...i mają dobra renomę w dużych firmach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzidzia:

Hitachi/IBM sa drozsze pewnie dlatego, bo sa to najnowsze dyski - osiagnely najwiekszy pulap transferu wsrod dyskow ATA;

pomimo 2MB cache praktycznie w testach maja osiagi dyskow 8MB cache,

te 8MB Hitachi/IBM to pewnie pozostawiaja konkurencje 8MB w tyle,

no i wiadomo marka Hitachi/IBM (IBM raczej nigdy nie mial najtanszych dyskow,zawsze najtanszy byl Seagate jak pamietam).

Dodaj do tego 3 lata gwarancji jeszcze - to tez kosztuje :)

Skus sie na tego IBM np 80MB z 2MB cache - kosztuje ok 360 zl o ile dobrze pamietam. Poczytaj opinie na temat tego dysku na stronie komputronika - same pochlebne pomimo,ze tylko dwie :)

Ale to tylko wyraz tylko tego,ze ludzie boja sie kupywac inne dyski niz te na W..., S..., M... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się skusze na Hitachi/IBM 80GB, 2MB cache, 7200obr, ATA100

Przemawia za nim cena / wydajność, cisza, 36 m-cy gwarancji.

Zastanawiałem się nad dyskiem SATA, ale dopłacać ~ 50 zł za układ "tłumaczący" to chyba mała przesada. A kabelki okrągłe juszsz mam :D .

Poza tym mam IBM DTLA 305040 (ten najbardziej "padliwy" IBM) - skończył 3 latka, niedawno pojawiły się pierwsze bady :cry: , ale byłem i jestem z niego zadowolony.

Na Cawiarach się sparzyłem - miałem 2, oba siadły definitywnie (zgrzyt i papa) po około 14 m-cach użytkowania (gwara 12 m-cy), ale to było dawno i nie wypowiadam się o obecnych negatywnie. Po prostu sam nie kupię Caviara, zresztą Samsunga z podobnych powodów też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do AJDAHO:

skad wizeles program do wyciszenia Caviara. bo szukalem czegos takiego i lipa bo nie znalazlem (spotkalem takie do samsungow i maxtorow).

A odnosnie tematu w 98 kupilem kompa z samsungim 4.3 GB w koncu zrobil sie za maly i latem 2003 kupilem hit sezonu WD800JB (bo mial 3 lata gwarancji). na poczatku byl zaje** cichy, przy otwartej obudowie bylo go slychac dopiero z ok. 20 cm, ale w okolocacch 3 miesiaca zaczal halasowac zalapal bady.... i od poczatku grudnia mam nowego Caviara 800JB. ten od poczatku jest dosc glosny, i wystepuje w nim tem metaliczny wizg o ktorym wspomina wiekszosc osob (pierwszy kaviar tego nia mial) ale dziala (wlasnie zaczyna sie trzeci miesiac jego pracy :)). A moral z tego taki gdy posypal sie zaje** Kaviar jego miejsce zastapij stary, wysluzony i wyklinany przez wszystkich samsung. Wiec wedlug mnie nie liczy sie ani firma ani seria ani model (dwa kaviary zachowuja sie caklkiem innaczej), liczy sie tylko szczescie zeby kupic te konkretna sztuke dysku ktora" nie upadla gdzies tam komus na podlage", a na wszelki wypadek warto brac dyski z 3-letnia gwarancja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zakupiony, odpalony, winda zainstalowana

Hitachi 7K250, 80GB, 2MB, ATA100, 36 m-cy gwary

Jest praktycznie niesłyszalny, czasami słychać delikatne "skrobnięcie" głowic. To byłoby zbyt piękne .............. po skręceniu budy rezonuje niskotonowym buczeniem. Jak się q... tego pozbyć ??? Jak narazie buda bez boczków i miodzio :D . Dodam że do dej pory dysk był wyraźnie słyszalny (wentyle chodzą na 1700-2100 obr).

Wyniki w HD Tach 2.61 (uśrednienie z 3):

random access time: 12,8 ms

read speed max: 63 890

average: 48 790

min: 9 100 (pojedyńcze piki w dół ??), wykres kończy się mniej więcej na 29 000.

CPU utilization: 23%

burst: 87,5 mbps.

Jak ktoś powie jak umieścić screena (lub go zamieści po przesłaniu mailem) to załącze.

Update

podczas defragmentacji cichutko sobie "skrobie" :wink: .

Po wyłączeniu antivira i sieci wyniki w HD Tach 2.70 (uśrednienie z 3) 8) :

random access time: 12,7 ms

read speed max: 65 400

average: 50 850

min: 32 800

CPU utilization: 25,5%

burst: 91 MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk podpięty pod promise 376 jako jedyny.

Stery najnowsze dostępne - 1.00.13 (zresztą chyba jedyne :? )

I tu pytanie czy i gdzie można znaleźć stery zintegrowaego kontrolera promise 376 ?? Soltek się chyba wypiął - jedyne stery, które nawet nie są podpisane whql.

:?: A do czego ma się niby przydać 8mb ?? Przecie jest to bufor dysku i ma wpływ na ten konkretny dysk, na nic więcej.

Oczywiście dyski z większym buforem mają lepsze transfery ale jak widać, różnice pomiędzy dyskami różnych producentów są na tyle duże, że Hitachi z 2mb wcale nie ma mniejszych transferów od Samsunga czy Seagate z 8mb buforu a ma na pewno lepszy access time (zdaje się, że tylko Raptor go prześciga).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego to nie wiem.

Jak na razie jestem zadowolony. Jak wytrzyma mi 3 lata powiem, że jest b. dobry.

Obecnie większość dysków jest na tyle wydajną, że w codziennym użytkowaniu nie ma większego znaczenia +/- 1ms czy +/- 1mb. Ważna jest raczej kultura pracy, trwałość / niezawodność.

Hitachi jest cichy (cichszy od Caviara 80gb ATA, Seagate b7 120gb SATA) i się nie grzeje.

Co do trwałości - to zawsze jest ???? :wink:

Pytanko:

Jakim programem potestować dysk - chodzi mi o wykrycie ewentualnych "wad wrodzonych" mogących spowodować pad dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując Hitachiego z 2mb będziesz miał porównywalny z Maxtorem 8mb. Kupując Hitachiego 8mb będziesz miał wydajniejszy, przynajmniej w testach, bo w codziennym użytkowaniu wątpię żebyś to odczuł.

Dla mnie podstawą było 36 miesięcy gwarancji. Za Maxtora z taką gwarancją musiałbym dać 130 zł więcej - jak dla mnie duża różnica.

Samsunga i Caviara nie brałem pod uwagę. Seagate jest w testach wolniejszy od Maxtora. Więc zostało 2 "zawodników" - wygrał względnie tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując Hitachiego z 2mb będziesz miał porównywalny z Maxtorem 8mb. Kupując Hitachiego 8mb będziesz miał wydajniejszy, przynajmniej w testach, bo w codziennym użytkowaniu wątpię żebyś to odczuł.

Dla mnie podstawą było 36 miesięcy gwarancji. Za Maxtora z taką gwarancją musiałbym dać 130 zł więcej - jak dla mnie duża różnica.

Samsunga i Caviara nie brałem pod uwagę. Seagate jest w testach wolniejszy od Maxtora. Więc zostało 2 "zawodników" - wygrał względnie tańszy.

czyli wydajnosc maja porownywalna pomimo tego ze IBM ma 2mb cache?

ps. wybacz takie pytania, ale chce byc pewien na 101% :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi