Skocz do zawartości
josef

Jakie wentyle do obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę sobie trochę wychłudzić bude - na razie mam ją otwartą więc jest w miarę chłodno - jednak jak ją zamknę i trochę sobie pogram to temperatura proca potrafi wzrosnąć o 8C, ogólna o jakieś 5C. Nie muszę dodawać, że na razie brak w niej dodatkowych wentylatorów w tyłu i przodu obudowy.

Teraz jest moje pytanie - jakie wentylatory polecacie - chodzi mi głównie o ciche i żywotne wiatraki - szumiące, lecz i wydajne, potwory mnie nie interesują. Jakiej marki wentylatory spełniają te kryteria - zdaje się, żę SUNON'y do takowych nie należą (są głośne :?: ). Czy wentylatory z łożyskami ślizgowymi nie są zbyt padaczkowe :wink: - ile żyje taki wentylatorek - rok, 2, 3 :?:

Jeszcze jedno - czy ktoś próbował zrobić coś takiego - zamontować na wentylator procka rurę doprowadzającą ciągle chłodne powietrze spoza komputera (i ewentualnie drugą rurę odprowadzającą ciepłe na zewnątrz). W normalnych warunkach - nawet przy otwartej obudowie - występuje lokalna cyrkulacja tzn. to co wydmucha cooler jest znowu zasysane do chłodzenia - chcę to wyeliminować. Pytam, bo chcę wiedzieć czy taka zmiana wiele daje duży spadek temperatury - jaki :?: :?: :?: Jeśli tak to może zbuduję sobie takie kominy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 - najlepiej jak beda to 80ki (80x80x25) - mniejsze sa mniej wydajne a rownie glosne, wieksze sa na pweno wydajniejsze ale i o wiele glosniejsze

po 2 - SUNONy faktycznie do najcichszych nie naleza - ale jak kupisz model njwolniejszy np KD1208PTS3/KD1208PTB3 i ewentualnie puscisz na 7V to da sie przezyc :)

po 3 - SUNONy sa najtansze - mozesz jeszcze poprobowac z wentylatorami (do obodow) CoolerMaster'a - te modele z termistorem na kabelku (zmiana predkosci w zaleznosci od temperatury) wygladaja zachecajaco - niestety nie mialem ich w lapach z powodu "chwilowego" braku kasy na zabawe z wentylatorami :wink:

po 4 - slizgowe na poczatku sa cichsze niz kulowe, pozniej robia sie glosne - ale nie zawsze tak sie dzieje, jezeli slizgowe "czyscisz z kurzu" co jakis czas (i ewentyalnie smarujesz np raz na rok) to wcale nie beda glosne

po 5 - jak szybko padaja slizgowe to nie wiem - ja moje 4 SUNONy 80ki (KD1208PTS3) mam kilka miechow - jak padna za rok czy dwa to specjalnie dam Tobie znac :lol:

po 6 - wazna tez jest obudowa - jezeli jej scianki wpadaja z byle powodu w wibracje to nawet najcichszy/najwolniejszy wentylator bedzie powodowal halas (rezonans i te sprawy)

po 7 - wazne jest tez to zebys nie zaslanial wlotu powietrza - bo wtedy wentylatory zaczynaja nieznosnie wyc

BTW jak chcesz sobie poczytac o SUNONach to TU masz katalog standardowych wentylatorkow

PS na poczatku strasznie mnie wnerwialy moje SUNONy ale od momentu jak je puscilem na 7V calkiem mi przeszlo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do żywotności to mój sunon chodzi juz ponad 3 lata i jak do tej pory nie powiem ale ładnie się sprawuje. Inne jakieś niemarkowe wiatraczki niestety po ok 2 latach nie nadają sie już do niczego , nie wspominając o tym ze non stop trzeba je smarować :x .

A co do tej rury, to miałem coś takiego zamontowanego u siebie ale niestety nie powiem ci jakie były spadki temp. bo po paru godzinach wnerwiłem się i zdemontowałem to cholerstwo. Niestety rura ta miałe tą właściwość że niesamowicie dobrze przenosiła na zewnątr obudowy dzwięk szumu wiatraczka. Możliwe że wadą mojego ukałdu było to ze rura była wykonana z plastiku ( :idea: guma mogła być lepsza ).

Ps.

Oczywiście sunon idzie na 7V , niestety prz 12V uszy więdną :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tej rury, to miałem coś takiego zamontowanego u siebie ale niestety nie powiem ci jakie były spadki temp. bo po paru godzinach wnerwiłem się i zdemontowałem to cholerstwo. Niestety rura ta miałe tą właściwość że niesamowicie dobrze przenosiła na zewnątr obudowy dzwięk szumu wiatraczka. Możliwe że wadą mojego ukałdu było to ze rura była wykonana z plastiku (  :idea: guma mogła być lepsza ).

A gdyby tak tą rurę wyłożyć w środku materiałem np. filcem i zamontować na jakichś gumowych odbojnikach aby drgania wentyla nie przenosiły się na samą rurę.

Jeszcze jedno pytanie - w którą stronę zwrócony był wlot powietrza - do Ciebie czy do tyłu ( a może do góry jak na parostatku - tylko nie ten kierunek powietrza :lol: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdyby tak tą rurę wyłożyć w środku materiałem np. filcem i zamontować na jakichś gumowych odbojnikach aby drgania wentyla nie przenosiły się na samą rurę.

Jeszcze jedno pytanie - w którą stronę zwrócony był wlot powietrza - do Ciebie czy do tyłu ( a może do góry jak na parostatku - tylko nie ten kierunek powietrza :lol: ).

Same drgania nie przenosiły się gdyż rura nie dotykała bezpośrednio do wentylatora ani radiatora. Sam wlot rury był skierowany w moją stronę i pobierał powietrze przez wyjętą zaślepkę z czoła obudowy. Co do zastosowania filcu w wyciszeniu tej rury to raczej jest to trudne zadanie do wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co cyrkulacja powietrza z 12 wiatrakami i halasem jak na plazy ?

Sprobuj zmontowac rure wychodzaca na zewnatrz (obojetnie gdzie, gora bok, tyl, przod) i zamontuj ja do coolera na procku. I bedzie powietrze z zewnatrz czyli w normalnym mieszkaniu jakies 20-22st C i po klopocie.

I niewiem po co sie chlodzi inne rzeczy takie jak HDD, cdrom, nagryware ? A co do pamieci i grafy to radiatorki i spokuj tez gwarantowany i chlodzenie dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wWitam a ja mam takie pytanko mam zamiar sobie zamontowac wentyla z boku obudowy wyciągającego powietrze ale niewiem czy mam go montowac na dole w rogu czy na wysokości kart widziałem takie i takie wersie która lepsza ???

acha: i jak puscic wentyla na 7V bo standartowo jest 12V ???

Pozdrówka

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wWitam a ja mam takie pytanko mam zamiar sobie zamontowac wentyla z boku obudowy wyciągającego powietrze ale niewiem czy mam go montowac na dole w rogu czy na wysokości kart widziałem takie i takie wersie która lepsza ???

Pozdrówka

ALEX

Mysle ze bedzie lepiej na wysokosci kart.

A co do 7V to podlaczas go przejsciowka do wtyczki takiej jak hdd tyle ze zamieniasz mase ( 0 V) z 5 V i masz 12-5 = 7 V 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz moje trzy grosze: moim zdaniem sunony są oki ale na nizszych predkosciach, lepsze sa panaflo (wystepuja w kilku wersjach rpm: u-ultra, h-high itd- dalej nie pamietam :) ) ale bedziesz mial szczescie jak uda Ci sie je dostać. 4 Panaflo pracuja np w plazmowym tv od jvc. Co do ustalania predkosci to jeszcze raz polecam potencjometry (latem szybciej, zima wolniej) ja swoj baybus robilem w oparciu o ten schemacik: http://www.bit-tech.net/article/32/ z bit tech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o wentyle do obudowy to bierz co sie da wsadzić, czyli jak ci pasuje to bierz 120x120 (puszczony na wolno, albo kręcący się z niską prędkością, będzie cichy a CFM na pewno będzie miał większe)

Co do rur, to ktoś już taki wynalazek prezentował, chyba na stronie Tweak, albo na jakiejś z ich linków (w każdym razie polska)

Do do wentyla z boku obudowy, to jeżeli ma zasycać chłodne powietrze to najlepiej umieść je na wysokości procka. Dzięki temu, chłodne powietrze z zewnątrz, będzie w większości szło do CPU coolera, zamiast ciepłego powietrza z obudowy.

Do odwentylowywania ciepłego powietrza z obudowy świetnie nadają się tzw: coolery na śledziu. Ja mam taki 80x80 zaraz pod procesorem i nad kartą graficzną. Wysysa ciepłe powietrze spod radiatora, oraz z chipsetu płyty, ponieważ radiator daje gorące powietrze, chipset uzywa jego do chłodzenia (Tutaj również wchodzi wentyl z boku obudowy na wysokości procka), dzięki mojemu śledziowatemu coolerowi, większość tego powietrza wydmuchiwana jest na zewnątrz.

Drugi taki sam będę montował pod kartą grafiki, ale muszę znaleźć wydajny i cienki, bo taki gruba jak 80x80x25 tam nie wlezie, a szkoda.

Co do spadku temperatury, to każdy wynalazek daje coś.

Kiedy miałem tylko wentyl wydechowy, temperatura w obudowie dochodziła do 40 stopni. Po dodaniu zasysacza z przodu (80x80) temperatura spadła do 36 stopni. Dzięki śledziowej 80'tce, temperatura w idle wewnątrz obudowy ma 30 stopni. W load rośnie do 33.

Moje kolejne zakupy to panej zasysający (w miejsce slotu na CD), oraz jeszcze jeden cooler na śledziu.

Te drugie można znaleźć na Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wWitam a ja mam takie pytanko mam zamiar sobie zamontowac wentyla z boku obudowy ...

kup sobie 2 Sunon'y 80x80x25 - np KDE 1208 PTS3/PTB3 (lub z 2)

1 wrzucisz na dole a 2 na gorze (nad prockiem - jak obudowa z "pionowym" zasilaczem, z tylu pod zasilaczem na wysokosci procka - jak obudowa z "poziomym" zasilaczem) ten na dole zasysa do srodka ten na gorze wywala

http://www.sunon.com.tw/product/traditional/t8025.htm

co do 7V to nie polecam a Ty nie bedziesz sie bal zadnego spiecia

PS ja od miesiaca tez mam wentylatory laczone szeregowo po 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam jakies nonamey za 25zl sa bardzo fajne wydajne i cieche jeden z nich był cichy dopuki nie polamalem mu jednej lopatki deraz strasznie buczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam potwora 120x120x38 z firmy AVC bodajze, puszczony na 7V wogole jest nieslyszalny a pompuje niezle powietrza bo ma ogromne lopatki.

www.avc.com.tw

Mam ten najbardziej wydajny model z tej serii 118 CFM istny huragan na 12 V. Kosztowal tylko 35 zeta.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiecie co ja zrobilem ? :D

na bocznej sicance obudowy ( lewej ) wymierzylem ekierka miejsce na otwor na wentylator sunona 80 mm, kupilem wode żywiec ta w kwadratowej butelce, wydawalo mi sie ze wentyl bedzie pasowal w ten sposob zeby kawalek butelki dalo sie naniego nalozyc jako tunel, udalo sie dopiero po scieciu donych rogow wentylatora, po tej operacji wszedl idealnie w kanal zrobiony z butelki, uszczelnilem dodtkowo to tasma i wzmocnilem paskiem zaciskowym, dlugosc tunelu wymiezylem tak, aby konczyl sie kilka mm nad wentylatorem procka, zabralem sie do robienia dziory w scaince bocznej, nawiercilem wiertlem nr 4 obok siebie wzduz odrysowanych linii, szybko szlo bo blacha miekka dosyc, potem przeciolem dlutem i obcinaczkami do drutu, krawedzi nieszlifowalem, tylko obkleilem zbrojona tasma klejonca, w otwor wcisnolem wentylator z tunelem, wentylek podlonczylem do 12 v przez rezystor 30 ohm, i temperratura na procku spadła o 7 stopni ;)), a najleprze jest w tym systemie to, ze przy obiazeniu temperatura wzrasta max o 2 stopnie, normalnie to temperatura w obudowie sie podnosila i procek byl "chlodzony" coraz cieplejszym powietrzem, nawet jak na noc obloze poduszkami kompa zeby nie halasowal, to temperatura niewzrasta wyzej nisz 2 stopnie, zasialacz ma mpoza obudowa, i dodatkowy wentylator na tylnej sicance wywiwwający, wszystkie podpiete pod rezystor 30 ohm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odnośnie wiatraków sunon, to na dniach będę zamawiał 5 sztuk 4max. Jak ktoś zainteresowany przyłączeniem siędo zamówienia (oferta dla osób z Krakowa lub Częstochowy) to zapraszam. KOszt przysyłki rozkładam więc cena byłaby +1pln tylko.Walcie na maila lub priva.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam coolermaster-y(80x80) i sunona(92x92). wszystko łożyskowane i chodzi spoko ale obroty reguluje przez fanmate. sunon jest faktycznie głośniejszy ale po skręceniu obrotów chodzi cicho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi jeszcze jak zrobic aby wentylator w zasilaczu nie wyl tak bardzo ?

Tzn. jak sie przerabia z 12V na 5V lub 7V. Podobno ktores kabelki trzeba poprzelaczac ?

o 7V ktoś wyżej napisał a 5V uzyskujesz przepinając kabel 12V(chyba czerwony) na 5V(zamiast żółtego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ja mam Sunona 92x92x25 na dachu puszczonego na 7V ale i tak wyje jak był na 12V to normalnie potwór ;-) ale ciągnie ładnie jusz podkładałem gumowe uszczelki i nic to niedaje moze macie jakis sposób na to ??

Pozdrówka

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ja mam Sunona 92x92x25 na dachu puszczonego na 7V ale i tak wyje jak był na 12V to normalnie potwór ;-) ale ciągnie ładnie jusz podkładałem gumowe uszczelki i nic to niedaje moze macie jakis sposób na to ??

Pozdrówka

ALEX

sunony tak juz maja ze mocno wibruja, gumowe usczelki ci go nie wyglusza tylko wytlumia drgania, jak chcesz zeby minimalnie ciszej chodzil to go rozbierz i daj mu odrobine wd-40, mniemam ze to slizgowka a na slizgowe to jest calkiem nizly sposob, sam mialem takiego zloma (sunona ;) ) ale przesdiadlem sie na zalmany bo duzo cichsze sa a tak samo wydajne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrówka

ALEX

sunony tak juz maja ze mocno wibruja, gumowe usczelki ci go nie wyglusza tylko wytlumia drgania, jak chcesz zeby minimalnie ciszej chodzil to go rozbierz i daj mu odrobine wd-40, mniemam ze to slizgowka a na slizgowe to jest calkiem nizly sposob, sam mialem takiego zloma (sunona ;) ) ale przesdiadlem sie na zalmany bo duzo cichsze sa a tak samo wydajne

ja tego sunona 92x92 zamontowałem na tych gumkach z 4max-a i skręciłem obroty. nawet nie drgnie i jest cicho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak go skrecisz w dol to nic dziwnego ze jest spokoj, ale czasem trzeba mu dac 12v io zaczynaja sie harce, zwlascza przy 80 sunona, tak wiec sunony sa b wydajne ale trzeba sie liczyc z halasem i wibracjami, najlepiej samemu tego posluchac przed zakupem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi jeszcze jak zrobic aby wentylator w zasilaczu nie wyl tak bardzo ?

Tzn. jak sie przerabia z 12V na 5V lub 7V. Podobno ktores kabelki trzeba poprzelaczac ?

o 7V ktoś wyżej napisał a 5V uzyskujesz przepinając kabel 12V(chyba czerwony) na 5V(zamiast żółtego).

Ale gdzie jest ten kabel czerwony odpowiedzialny za 12V.

Pelno kabli czerwonego koloru wychodzi z zasilacza, ktory to ma byc konkretnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gdzie jest ten kabel czerwony odpowiedzialny za 12V.

Pelno kabli czerwonego koloru wychodzi z zasilacza, ktory to ma byc konkretnie ?

na wtyczce molex (do dyskow i urzadzen), te dwa polacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...