Kochan Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 witam! zaczne od tego ze nie mam zadnego dysku na DMA ... (TYLKO CD-ROM) baracuda IV pracuje na ata100 - RAID - a co w tym dziwnego ... no wlasnie to ze BOOTOWANIE SYSTEMU XP zajmuje mi teraz jakies 30 sekund (sam czas ukazania sie loga XP) natomiast jak podlacze BYLE JAKI dysk na IDE1 czy IDE2 jako Master / Slave bootwanie trwa kilka sekund... Czym to jest spowodowane ??? najchetniej kupilbym sobie 40 Mb dysk i juz .. I jescze jednio - czy baracuda IV nie mzoe pracowac w trybie UDMA 5 (100 Mb/s) ?? pozdrawiam i z gory dzieki za wszelka pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 sproboj tu: http://www.tweak.pl/forum/search.php , bo chyba ktos juz o tym raidzie w abitach pisal. jesli chodzi o mnie to uwazam, ze te wszystkie kontrolery hdd na plytach abita to g**no. nie uzywam tego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 sproboj tu: http://www.tweak.pl/forum/search.php , bo chyba ktos juz o tym raidzie w abitach pisal. jesli chodzi o mnie to uwazam, ze te wszystkie kontrolery hdd na plytach abita to g**no. nie uzywam tego... a Ty jakie uzywasz ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 a Ty jakie uzywasz ?? ten abit kt7 ze stopki jest tylko wypozyczony na pewien czas :mrgreen:, a w tej chwili mam dwa dyski: seagate a66 17 gb i samsung a100 60gb podlaczone razem na master... z tym raidem sie rozne cuda dzieja, niczym z plytami eCSa :mrgreen:, wiec nie wlaczam tego w ogole... kiedys mialem abita be6-ii z hpt366 (ATA 66, bez raida) i tez tego nie uzywalem, bo zysk byl znikomy (moze sterowniki ?), a tracilem mnostwo czasu przy bootowaniu kontrolera.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 a Ty jakie uzywasz ?? ten abit kt7 ze stopki jest tylko wypozyczony na pewien czas :mrgreen:, a w tej chwili mam dwa dyski: seagate a66 17 gb i samsung a100 60gb podlaczone razem na master... z tym raidem sie rozne cuda dzieja, niczym z plytami eCSa :mrgreen:, wiec nie wlaczam tego w ogole... kiedys mialem abita be6-ii z hpt366 (ATA 66, bez raida) i tez tego nie uzywalem, bo zysk byl znikomy (moze sterowniki ?), a tracilem mnostwo czasu przy bootowaniu kontrolera.... wlasnie sciagnalem ze stronki abita taki pliczek HPT37X_win2kxp i powiem Ci ze dalo... moze tez powinieens sprobowac ORYGINALOW ;) pozdrawiam i thx (a nei wiesz czego mzoe byc ta sprawka bootowania opisana na glownym??) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 sczerze powiem, ze mam tego abita kt7 prawie 2 tygodnie i jeszcze nie zagladalem nawet do biosu Raida, moze cos da sie tam poprzestawiac. A moze zassaj najnowszy bios do tego abita (czyli jednoczesnie prawdopodobnie nowszy bios Raida) i zobacz czy cos to zmieni... teraz nie siedze przy swoim kompie, wiec ci nie pomoge... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Mialem kiedys podobna konfiguracje tzn Abit BX133 i Barracude IV 40 GB i wszystko chodzilo bezproblemowo. W biosie kontrolera zmieniasz UDMA na 5 ale mi tak automytcznie ustawial wiec nie wiem o co chodzi. A masz ten dysk 80-zylowa tasma podlaczony? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 Mialem kiedys podobna konfiguracje tzn Abit BX133 i Barracude IV 40 GB i wszystko chodzilo bezproblemowo. W biosie kontrolera zmieniasz UDMA na 5 ale mi tak automytcznie ustawial wiec nie wiem o co chodzi. A masz ten dysk 80-zylowa tasma podlaczony? w tym problem ze jak zmieniam na UDMA 5 to ona nie chche sie zmienic (mimo ze opcja taka jest) i pzrechodzi na UDMA 4 - a na nizsze (co ciekawe) moge... nie wiesz co moze byc powodem dlugiego bootowania ?? wystarczy ze wloze np 2 Gb dysk i od razu bootowanei sie 5x skraca ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 A zworki na dysku jak masz ustawione? I w ktorym momencie przedłuża się bootowanie? Podczas ładowania systemu czy podczas wykrywania dysków w kontrolerze. Miałem podobny problem jak podłączyłem nagrywarke do tego kontrolera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 A zworki na dysku jak masz ustawione? I w ktorym momencie przedłuża się bootowanie? Podczas ładowania systemu czy podczas wykrywania dysków w kontrolerze. Miałem podobny problem jak podłączyłem nagrywarke do tego kontrolera. w momencie wyswietlania loga XP (ten pasek przechodzi chyba pelne 20 przesuniec - podczas gdy z byle jakim dyskiem max 2-3) zworka jedna - master Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 A zworki na dysku jak masz ustawione? I w ktorym momencie przedłuża się bootowanie? Podczas ładowania systemu czy podczas wykrywania dysków w kontrolerze. Miałem podobny problem jak podłączyłem nagrywarke do tego kontrolera. w momencie wyswietlania loga XP (ten pasek przechodzi chyba pelne 20 przesuniec - podczas gdy z byle jakim dyskiem max 2-3) zworka jedna - master Hmmm to już nie wiem. Masz najnowszy bios w kontrolerze? To by wygladalo na jakis konflikt z XP. Moze sprobuj przeinstalowac windowsa tylko z podlaczona barracuda (chyba ze juz to robiles). Ja chodzilem na tej plycie przez pol roku i mialem 2 dyski podlaczone na kontrolerze (na oddzielnych tasmach) i bylo bez problemu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 A CO Z UDMA5, dlaczego jest "zablokowane" - gdy ustawiam w biosie raida UDMA5 TO AUTOMATYCZNIE PRZECHODZI NA UDMA4 . .. a w koncu to roznica ..please HELP !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 A CO Z UDMA5, dlaczego jest "zablokowane" - gdy ustawiam w biosie raida UDMA5 TO AUTOMATYCZNIE PRZECHODZI NA UDMA4 . .. a w koncu to roznica ..please HELP !!Moze tasma od dysku jest za dluga... Zobacz jakie musze byc spelnione rzeczy zeby bylo UDMA5/Ata100. Bo o ile dobrze pamietam to chyba dlugosc tasmy musi byc nie za duza 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 24 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2002 A CO Z UDMA5, dlaczego jest "zablokowane" - gdy ustawiam w biosie raida UDMA5 TO AUTOMATYCZNIE PRZECHODZI NA UDMA4 . .. a w koncu to roznica ..please HELP !!Moze tasma od dysku jest za dluga... Zobacz jakie musze byc spelnione rzeczy zeby bylo UDMA5/Ata100. Bo o ile dobrze pamietam to chyba dlugosc tasmy musi byc nie za duza 8) nie no bez przesady tasma jest oryginalna z pudelka ABITA ... fakt ze podlaczona na "ostatni gizuk" ale to chyba nie ma nic do rzeczy - ale ok sprawdze podpinajac na srodkowe zlacze, pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 wymagania co do tasmy sa takie same dla ata66 i ata100, i nie podlaczaj na srodkowy, bo wazniejsze jest przyporzadkowanie (master - czarny, slave - szary, niebieski do plyty)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 hpt370 są ok / miałem a teraz mam 372/ tylko jeśli są kłopoty z hdd na nim podpietym / miałem fazy z b4 bo pracowała w ata66/ to trzeba upgradować biosik kontrolerka bo nowy firmware naprawia ten bład / przynajmniej w 372/ a jedna niedogodnosc to nie działa mi żaden program do monitorowania smarta. a u mnie start XP do pełnej gotowości windy trwa 24s / 26s z załadowaniem wszystkich progamów typu firewall, antytrojany cloniki/ pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 hpt370 są ok / miałem a teraz mam 372/ tylko jeśli są kłopoty z hdd na nim podpietym / miałem fazy z b4 bo pracowała w ata66/ to trzeba upgradować biosik kontrolerka bo nowy firmware naprawia ten bład / przynajmniej w 372/ a jedna niedogodnosc to nie działa mi żaden program do monitorowania smarta. a u mnie start XP do pełnej gotowości windy trwa 24s / 26s z załadowaniem wszystkich progamów typu firewall, antytrojany cloniki/ pozdro ale wgranie biosa odbywa sie podobnie jak do plyty glownej ?? skad moge sciaganc samego flasha i BIOSA - i jak sprawdzic w jakim trybie pracuje mi dysk ?? z tego co wiem hpt370 to ATA100 a hpt372 ATA133 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 ale wgranie biosa odbywa sie podobnie jak do plyty glownej ?? skad moge sciaganc samego flasha i BIOSA - bios kontrolera hptxxx jest jednym z modulow biosa plyty. po prostu wrzuc najnowszy bios do plyty: http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...KT7A-RAIDBios dopisane: choc jak sie teraz przyjrzalem tej stronce to bios kontrolera nie zmienil sie od 11 maja 2001 !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 kiedys próbowalem z biosem płyty itd, i dalej byl syf na Abit BE6 2.0 Raid w ogóle nie działal na tej płycie, a prawie wszyscy na tym forum i na dyskusjach tweirdzili że HTP 366 na abicie jest super i zasuwa, przegranie 2 GB zajmowalo 30 minut!!. Przełaczyłem HDD z raidu na zwykły udma 33 i pomogło. W nowszych HPT nie wiem jak jest, ale przełacz na zwykłykontroler powinno pomuc. Do tego Barkuda w raidzie nie pracuje zbyt dobrze (żadnego przyrostu wydajnośc, przesyłu) - było juz o tym na tym forum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 ale wgranie biosa odbywa sie podobnie jak do plyty glownej ?? skad moge sciaganc samego flasha i BIOSA - bios kontrolera hptxxx jest jednym z modulow biosa plyty. po prostu wrzuc najnowszy bios do plyty: http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...KT7A-RAIDBios dopisane: choc jak sie teraz przyjrzalem tej stronce to bios kontrolera nie zmienil sie od 11 maja 2001 !!! nie no w tym momencie chyba nie masz racji bo wychodza nowsze biosy HPT przy czym bios plyty glownej sie nei zmienia ... looknij np tu http://pliki.gery.pl/strona.shtml?site=opis&num=330 sciagnalem to ale nei wiem jak sam biosik zupgradeowac ... a poza tym w HDtach mam 28000 srednio - to chyba nei duzo ????? poza tym nadal mnikt nei jest w stanei stwierdzic dlaczego nei moge pzrejsc ww tryb UDMA 5?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 sciagnalem to ale nei wiem jak sam biosik zupgradeowac ... ja tez cos zciagnalem i w zipie oprocz biosu znalazlem flaszera (load.exe). ale nie wiem czy nie bedzie roznicy pomiedzy kontrolerem na karcie pci a kontrolerem wbudowanym w abita... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 sam firmware do kontrolera mozna wgrać inaczej / ale niestety opis mam gdzies w domowym kompie więc umieszcze gdzieś po 20 jak to mozna zrobić i czym/ a bios do kontrolera to od high-point'a a co do różnic pomiędzu 370 i372 to ata100 i ata133 i nic więcej / firmware są takie same/ a nawet na moim / 372/ pokazuje się przy starcie: cośtam :)... hpt370/372 .... pozdro ps a co do trybu idma5 to miałem to samo jak pisłaem z bądską 4 i ata133 / nie moglem ustawić ata100 tylko od razu przechodziło w ata66 i pomogło upgrade -> coś nie tak z rozpoznawaniem hdd przez kontroler / a dokładniej b4 bo samsunga to rozpoznało :)/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 sam firmware do kontrolera mozna wgrać inaczej / ale niestety opis mam gdzies w domowym kompie więc umieszcze gdzieś po 20 jak to mozna zrobić i czym/ a bios do kontrolera to od high-point'a a co do różnic pomiędzu 370 i372 to ata100 i ata133 i nic więcej / firmware są takie same/ a nawet na moim / 372/ pokazuje się przy starcie: cośtam :)... hpt370/372 .... pozdro ps a co do trybu idma5 to miałem to samo jak pisłaem z bądską 4 i ata133 / nie moglem ustawić ata100 tylko od razu przechodziło w ata66 i pomogło upgrade -> coś nie tak z rozpoznawaniem hdd przez kontroler / a dokładniej b4 bo samsunga to rozpoznało :)/ ja tez mam 320/372 i mam nowe STEROWNIKI (wgralem -daj naprawde duzo w porownianiu do windowsowskich XP) a co do bisou to jestem zalamany bo mam jedna ze starszych wersji a jak czytalem co w nowych to w jednej z nich bylo "POPRAWIENIE DZIALANAI ATA 100 NA BARACUDA IV" -no fajnie, przede wsyztskim o to mi chodzi, sciagnalem ten bias (bios372.232) oraz plik WEJSCIOWY (load.exe) w readme mam tam ze musze uruchomic tak: Notes for BIOS update from v2.0.xxxx on adapters with auto-load enabled If your HPT370/370A adapter has auto-load feature enabled, PCI configuration header may change after you update BIOS. This will cause Windows 2000/XP unable to boot from the controller. To avoid this problem, you must use load utility v2.1.12.22 or later and specify the following parameters to update BIOS: load bios372.231 /e 408=1800003,42c=51103 ale to nic nie daje wyskakuje blad (w DOSIE TEZ) : EPROM NOT LOADABLE .... Jak bedziesz wiedzial jak to upgradeowac (nawet po 20 ;) ) to bede BARDZO WDZIECZNY pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 po prosty dopiero po 20 bede w domciu / siedzę w tyrcę i czekam na wyniki próby nowego oprzyządowania / czy aby coś w programach sterujacych nie trzeba zmienic bo mają finalne sample dla odbiorcy produkować / czyli siędzę i się nudzę :) a nadgodzinki płyną :) :) i łacze dobre :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 po prosty dopiero po 20 bede w domciu / siedzę w tyrcę i czekam na wyniki próby nowego oprzyządowania / czy aby coś w programach sterujacych nie trzeba zmienic bo mają finalne sample dla odbiorcy produkować / czyli siędzę i się nudzę :) a nadgodzinki płyną :) :) i łacze dobre :) pozdro OK BEDE CZEKAL :D milej "pracy" ;) hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Było zanim grupka benchmarka zjechała tymczasowo w niebyt /wiedziałem zę się to komuś przyda/ > cbrom bios_do_plyty /pci release - wywala stary bios do hpt > cbrom bios_do_plyty /pci nowy_bios_hpt - zgadnij co robi? :) > > Pozniej juz tylko flash biosu do plyty potrzebujesz cbrom.exe, bios do swojej płyty i firmware nowe do hpt zasada jest prosta z istnejącego biosu najpierw się usuwa firmware do hpt a next wstawia nowy z wersji samodzielnej / pci itak powstałym mutantem faszeruje płytę już chyba wiesz dlaczego Ci nie wyszło z tym z load.exe / po prostu firmware jest integralną czescio biosu płyty i najperwsz trza go do niej wstawić/ ja niestety nie praktykowałem tej metody więc więcej nie moge Ci pomóc pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Było zanim grupka benchmarka zjechała tymczasowo w niebyt /wiedziałem zę się to komuś przyda/ > cbrom bios_do_plyty /pci release - wywala stary bios do hpt > cbrom bios_do_plyty /pci nowy_bios_hpt - zgadnij co robi? :) > > Pozniej juz tylko flash biosu do plyty potrzebujesz cbrom.exe, bios do swojej płyty i firmware nowe do hpt zasada jest prosta z istnejącego biosu najpierw się usuwa firmware do hpt a next wstawia nowy z wersji samodzielnej / pci itak powstałym mutantem faszeruje płytę już chyba wiesz dlaczego Ci nie wyszło z tym z load.exe / po prostu firmware jest integralną czescio biosu płyty i najperwsz trza go do niej wstawić/ pozdrawiam ja niestety nie praktykowałem tej metody więc więcej nie moge Ci pomóc pozdro QQQRDE!!! wsyztsko by bylo dobrze gdyby nie 1) wyczyscic sie nei da - wywala CAN`T FOUND [PCI] ROM... a jak potem chce wgrac nowy to 2)BX133.BIN (moj bios) HAVE NOT EBOUGH SPACE FOR ADDING ROM... o przy 58,1 % sie zatrzymuje ... chyba sek w tym ze w ogole sie nei chce na poczatku usunac a bez usuniecia sie nie wgra .. mzoe w biose jest zabezpieczenie - jak sie mzoe nazywac ... ?? co zrobic .. ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 a moze nie tą wersję firmware hptka / ta ktora chcesz wyp... i tak którą maszw biosie powinny być takie same /chcesz usunac z biosu płyty pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...