Skocz do zawartości
LIMBAPL

BLOK Zet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie. xantos2001 dzięki za poparcie już myślałem że nie ma tu mądrych ludzi taka mała aluzja . Ale ja nie o tym. Panowie tutaj tak wszyscy mówią o tej wydajności ale przecież jak do bloku cpc dali byśmy większy wlot i wylot to na pewno wydajność tego bloku by bardzo wzrosła. Zresztą dyskutujemy tu w ciąż o tej wydajności czy na prawdę te 2 , 3 stopnie robią taką różnice w pracy komputera , nie wydaje mnie się. Tu taj teraz tak naprawdę wszyscy prześcigają się we wzorach i jeden na drugiego na jeżdża bo prawie każdy z tych którzy siedzą na tym forum zajmuje się produkcją albo sprzedażą bloków. Ale jestem pełen podziwu dla limbapl bo uważam że facet ma łeb na karku wie naprawdę o co chodzi i uważam go za fachowca w tym co robi i jest naprawdę dobry i panowie zajdzie ze swoim produktem daleko. Co do chłodnicy uważam że jest genialna działa jak konwektor i na pewno zdaje egzamin. Przyznam że kupiłem kiedyś od limbapl jego pierwszą wersje tego" bloku z" która została bardzo pojechana na forach i wystraszyłem się tego że faktycznie to może być kicha i wymieniłem go na frezowane M które tez uważam za fachową robotę. Teraz jednak zdecyduje się na ten nowatorski pomysł ale czekam na kompletny zestaw do kupienia.Już mam dosyć pudełka po kanapkach nagrzewnicy od poloneza .To rozwiązanie co pokazuje limbapl na przykładziehttp://www.aqu.q-serwer.net/blokz/zestawwc.php robi wrażenie wszyscy powinni patrzeć i się uczyć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zmiana kroccow w CPC duzo Ci nie zmieni - nie wiem skad masz ten pomysl. Ot, zmniejszysz tyko opor na odcinku ~4-8cm. Po prostu konstrukcja tego bloku jest lipna i tyle.

2. Czy 2-3*C robia roznice? Zalezy dla kogo :) BTW to 2-3 stopnie na bloku to bardzo duzo.

3. Co do samego bloku to nie ma specjalnie co narzekac. - jest jaki jest. W zaleznosci od ceny, ale wedlug mnie moze to byc dobry bloczek low-endowy.

4. Chlodnica - to jest troche rurek i tyle. Wyglada to ladnie, ale ... chlodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matt_2 dziękuje za wielkie słowa otuchy (podjecie mojej wali z wiatrakami ;) )

- co do bloku to bardziej sprawdzam jakie są opinie i zainteresowanie na naszym rynku

- chłodniczki ani innych rzeczy nie sprzedaje choć sprawdza się dość dobrze – ale stereotypy na tym forum nie dopuszczają innych rzeczy ( wiec po co kruszyć kopie )

- jeśli chodzi o twoją wizje modyfikacji bloku cpc to przychylę się do opinii Lukas20 to może nie wystarczyć dalej w bloku jest dość spory opór cieczy, dam tu inne porównanie: proszę spróbować podłączyć najlepszy blok na wężykach 6 mm i zamiast chłodnicy użyć przewodów z tworzywa a efekt będzie taki sam jak z blokiem cpc

- zestawów na razie nie będą sprzedawał, za małe zainteresowanie ale dla ciebie Matt_2 mogę zrobić taki zestawik ale to dopiero pod koniec stycznia – kontakt na maila (sory ale mam nawał roboty )

pozdrawiam LIMBAPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zmiana kroccow w CPC duzo Ci nie zmieni - nie wiem skad masz ten pomysl. Ot, zmniejszysz tyko opor na odcinku ~4-8cm. Po prostu konstrukcja tego bloku jest lipna i tyle.

Sory mój błąd nie dodałem że w środku lepiej żeby nie było "kanałów" które faktycznie robią opór ale w tedy napewno byłby wydajniejszy.W środku poprostu musiało by być pusto.

2. Czy 2-3*C robia roznice? Zalezy dla kogo  BTW to 2-3 stopnie na bloku to bardzo duzo.

Nie sądze żeby to miało jakiś wpływ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana kroccow w CPC duzo Ci nie zmieni - nie wiem skad masz ten pomysl. Ot, zmniejszysz tyko opor na odcinku ~4-8cm. Po prostu konstrukcja tego bloku jest lipna i tyle.

WYBRANIAMY

Ja przerobionym CPC na O/ 12mm chłodze Antka oraz jego 120W przy 2.2V

i nie obylo sie bez integracji w gorna czesc bloku by zyskac mniejszy opór.

A do mata_2 i do bardzo duzej ilosci osob na tym forum.

JAK NIE SPRAWDZAŁES, NIE WIDZIAŁES LUB NIE MASZ TO SIE NIE WYPOWIADAJ!!!! :evil: :evil: MILCZ!

Do LIMBYPL (jesli cos przekreciłem to tam ten tego)

Bloczek jest wypasik, wpadły mi w oko konstrukcje takiego typu :D

Cene uwazam za przystepna choc pomysl nad ta zapinka z blokiem bo po co dorabiac POCZTE POLSKA jak mozna zalatwic interesa w jednej paczce u jednego konkretnego sprzedawcy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co dalej z tymi zapinkami bedzie moze blok z zapnka pod p4? co z testami ?? Temat umarł ?

A co ma być z zapinkami ?

Na P4 są zapinki takie jak na pseudo stronce z przykładowym chłodzeniem wodnym (16zł)

Natomiast zapinka ciesząca się dużym powodzeniem jest robiona za namówienie kontakt na maila (35zł) lub 20zł z firmyMCS

Co do testów (porównania kilku bloków) zrobiłem dwa bloki dla porównania zrobie jeszcze ze dwa (rzecz jasna wszystkie frezowane) tylko ze cierpię na brak czasu

A z drugiej strony po co się męczyć i tak nikt nie uzna ich za obiektywne.

natomiast ja nie uznam testu w którym nie będę uczestniczył – i koło się zamyka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z drugiej strony po co się męczyć i tak nikt nie uzna ich za obiektywne.

natomiast ja nie uznam testu w którym nie będę uczestniczył – i koło się zamyka

Drogi panie limbapl, watpie czy kogokolwiek obchodzi tutaj czy uznasz jakis test czy nie :lol: no chyba ze sam od siebie bedziesz bloczki kupowal kierujac sie wynikami :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi panie limbapl, watpie czy kogokolwiek obchodzi tutaj czy uznasz jakis test czy nie :lol: no chyba ze sam od siebie bedziesz bloczki kupowal kierujac sie wynikami  :P

Kto wie droga konkurencjo może ktoś się znajdzie i kto weźmie pod uwagę moje opinie.

Na razie nie narzekam na zbyt myślę ze pod koniec lutego spróbuje dopiero coś pokombinować z tym bloczkiem na naszym rynku jak się nic nie zmieni.

( i rozumiem intencje wypowiedzi Pana Witchhunter )

LIMBAPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z chęcią przyjadę lub zaproszę (zapraszam) na testy (raczej porównanie) z moją grzałką ;). Wezmę jeszcze obiektywnego amon88, ale dopiero po sesji :(. Poza tym:

1. płyta mi padła

2. praca

3. studia

Cierpię na chroniczny brak czasu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LimbalPL - czy porównywałeś może swoją ostatnią kontstrukcję (Z) z wcześniejszymi konnstrukcjami (typ M frezowany) pod kątem wydajności chłodzenia i oporów przepływu? Mam na CPU twój bloczek (M) zaś grafę i zasilacz chłodzą słabsze wersje tych bloczków. W sumie jestem z tego zadowolony ale mam wrażenie że cały układ ma spore opory przepływu gdyż dochodzą jeszcze 3 zestawy do chłodzenia dysków twardych (rurki miedziane + płaskowniki) i chłodnica (duża "aluminiowa"). Czy ewentualne rozdzielenie wyjścia z bloku chłodzącego CPU (oczywiście po wymianie bloku na Z) na 2 kanały zmniejszy te opory? (każda gałąź wyjściowa chłodziła by inny zestaw pozostałych bloków) Czy też dać sobie z tym spokój?

PS. Co to jest QAL który dodałeś do wody destylowanej w swoim układzie WC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LimbalPL - czy porównywałeś może swoją ostatnią kontstrukcję (Z) z wcześniejszymi konnstrukcjami (typ M frezowany) pod kątem wydajności chłodzenia i oporów przepływu?

W tej wersji bloczku jeszcze nie, spróbuje zrobić porównanie jak najszybciej Zetki z innymi blokami (w asyście ludzi którzy przyjdą pomóc i zaświadczą wyniki porównania -patrz wyżej) Przepraszam ale niestety nie mogę se pozwolić w najbliższym czasie na dzionek lub dwa zwłoki w pracy.

Mam na CPU twój bloczek (M) zaś grafę i zasilacz chłodzą słabsze wersje tych bloczków. W sumie jestem z tego zadowolony ale mam wrażenie że cały układ ma spore opory przepływu gdyż dochodzą jeszcze 3 zestawy do chłodzenia dysków twardych (rurki miedziane + płaskowniki) i chłodnica (duża "aluminiowa").

Bloczek frezowany M nie stawia dużych oporów dla cieczy (przekrój kanału 8 x 6 mm)– z tego co napisałeś to całe twoje WC jest dość rozbudowane.

Rada: Mocna pompka,

średnice wewnętrzne króćców we wszystkich blokach i wężach całego układu takie same. min 8mm ( żeby nie było przewężeń dla strumienia cieczy)

Czy ewentualne rozdzielenie wyjścia z bloku chłodzącego CPU (oczywiście po wymianie bloku na Z) na 2 kanały zmniejszy te opory? (każda gałąź wyjściowa chłodziła by inny zestaw pozostałych bloków) Czy też dać sobie z tym spokój?

nie jestem zwolennikiem rozdzielania strumienia cieczy po wyjściu z bloku – woda zawsze wybierze najmniejszą linie oporu

Co to jest QAL który dodałeś do wody destylowanej w swoim układzie WC?

Qal – jest to płyn chłodzenia : niszczy glony, nie powoduje erozji na metalach i fajnie wygląda ;)

LIMBAPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi panie limbapl, watpie czy kogokolwiek obchodzi tutaj czy uznasz jakis test czy nie :lol: no chyba ze sam od siebie bedziesz bloczki kupowal kierujac sie wynikami  :P

Kto wie droga konkurencjo może ktoś się znajdzie i kto weźmie pod uwagę moje opinie.

Na razie nie narzekam na zbyt myślę ze pod koniec lutego spróbuje dopiero coś pokombinować z tym bloczkiem na naszym rynku jak się nic nie zmieni.

( i rozumiem intencje wypowiedzi Pana Witchhunter )

LIMBAPL

Wobec tego czekamy na porownanie z konkurencja w niezwykle obiektywnych testach przeprowadzonych przez Pana. Prosze wkorzystac do testow blok CPC, ktory jest chyba najwieksza konkurencja, oraz np. Nukleona. Te 2 chyba wszyscy znaja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i gdzie te testy ??? :P

za misiac mam urodziny (29.IV) i powanie sie zastanawiam nad zlozeniem jakiegos taniego WC ;) narazie mysle o bloku Z atman'ie 1200/2000 i probuje zalatwic jakas nagrzewnice chodz to bedzie chyba najtrudniejsze :)

co wy na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wsyztskich.

Przeczytalem ten watek i to co napisal LIMBAPL i zupelnie sie z nim zgadzam odnosnie chlodzenia wody w wc po prostu rura. Sam mam system zrobiony wlasnie w taki sposob i bardzo go polecam, ja co prawda nie umiescilem wszystkiego we wnetrzu kompa, lecz zmiornk z pompka mam poza nim, ale wykonalem go w takim rozmiarze by sie do srodka zmiescil.

Ksztalt oraz dlugosc (5,5m) wymiennika mam inny ale spelnia swoje zadanie wysmienicie.

Dołączona grafika

Stosowanie chodnic/nagrzewnic samochodowych jest troszke nieporozumieniem, bo wymusza stosowanie wentylatorow (dlaczego, bylo poruszane).

Ale trzeba wziac pod uwage cel chlodzenia !

1. czy to ma byc chlodzenie dla clodzenia,

2. czy moze system zapewniajacy cisze i komfort pracy

3. czy system super wydajny do ekstremalnego przetatktowywania procesorow

Dopiero po odpowiedzi na to pytanie trzeba sei zastanawiac co wybrac do swojego komputera !!! Bez tego wszelkie dyskusje sa troszke bez sensu...

Ja wykonalem swoje wc ( i inne przerobki w komputerze) w celu CALKOWITEGO wyeliminowania JAKIEGOKOLWIEK szumu. Przy okazji mam procesor przetaktowany o prawie 600 MHz co wymusilo zastosowanie w miare efektywnego chlodzenia. Zastosowalem wezownice (zdjecie wyzej) weze przekroju wewn. 10 mm, blok na CPU wlasnej konstrukcji (jesli ktos chetny to przesle zdjecia) i jestem w zupelnosci zadowolony... Cisza, komfort, niska cena... mi nic wiecej nie potrzeba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili (po ok 45 minutach pelnego wykorzystania kompa):

Temp wody 34,4 C

Temp otoczenia 20,7 C

Procesor to: XP1700@2600 przy 1,6V

GPU: Radek 9000Pro

Chipset: KT400A

Wszystkow chlodzone pczywiscie tym samym obiegiem.

O moze ktos mi powie ile ciepla (Watow) wydzielaja moje podzespoly ? Jestem tego bardoz ciekaw...

Za 15 minut moge jeszcze raz zmierzyc jak sie temp ustabilizuje przy "idle".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jsli masz odleglosci miedzy zeberkami rzedy 1 mm a same zeberka maja jeszcze falisty ksztalt (nie sa na calej dlugosci proste i rownolegle) to powietrze nie ma szans efektywnie przplywac i konwekcyje chlodzenie kiepsko dziala... trzeba wymusic obieg powietrza... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rout:

Wywiercilem otwor 10 mm i wsadzilem tam miedziana rurke fi10 i jest bardzo sztywno... nic sie nei rusza, zdjecie od gory Ci nic nie pokaze, po porstu kawalek rurki w pleksi (grubosc 5 mm zeby bylo to sztywne)

Ew. jak chcesz to zupelnie uneiruchomic, to mzoesz jakim klejem to dorobic, ale u mnie jest to pasowanie ciasne (trzeba uzyc dosc duzej sily, zeby ten lacznik przepchac przez otwor)

Proste jak obrecz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jsli masz odleglosci miedzy zeberkami rzedy 1 mm a same zeberka maja jeszcze falisty ksztalt (nie sa na calej dlugosci proste i rownolegle) to powietrze nie ma szans efektywnie przplywac i konwekcyje chlodzenie kiepsko dziala... trzeba wymusic obieg powietrza... :(

Ma dokładnie takie same szanse przepływać jak przez cokolwiek innego - problemy mogą się zacząć ale przy rząd mniejszych odległościach (tez strzelam...) powietrze nie jest na tyle lepkie by odległości 1mm stanowiły jakiś poważny opór - przy takiej prędkości przepływu... przepływ za to będzie bardziej linearny i nie będą powstawały turbulencje pomiędzy elementami grzejącymi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi