Skocz do zawartości
erbs

Zamiana ECS K7S5A PRO na ASRock K7S8X

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno [dokładnie 5 dni temu] nabyłem MoBo ECS K7S5A PRO, nagle okazało się że mam pieniądze na DDR'y, ale chcę kupić 333mhz, więc zastanawiam się nad zmianą płyty na w/w ASRocka. Miał ktoś z tym do czynienia:?: Warto zamienić :?: [wg mnie warto bo ma Lana, lepszy dżwięk, obsługe DDR 333 i 400, ATA 133 i dziury wokól socketa :twisted:

Słyszałem na giełdzie że to jest OEM'owy ASUS - czy to prawda :?: I mam jeszcze jedno pytanko: Czy ten ASRock ma Dual'a:?: /nie ma o tym nigdzie wzmianki/. Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie.

PS: DO użytkowników ASRock'a K7S8X - jakie są możliwości tej płyty jeśli chodzi o O/C z poziomu biosu: można zmieniać mnożnik, fsb /jak tak to co ile/, jak z timingami i taktowaniem pamieci :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniaj ale nie na K7S8X tylko na K7S8XE(+) bo jest na lebszym chipsecie tzn. sis748 jest o wiele lebsza i niewiele droższa od tej którą ty chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do twoich pytan

Overclockin - zmiana fsb do 1 mhz... ogolnie o/c bardzo latwe i bezproblemowe ;)

Ogolnie plyta niezla ja mam na niej zamotnowane duraka 14oo smiga jako athlon XP 26oo+ : )

( bierz lepiej na chipsecie VIA.. z tego co wiem jest lepszy od SISa... i mniej awaryjny)

pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc!

>zastanawiam się nad zmianą płyty na w/w ASRocka. Miał ktoś z tym do

Jesli juz to kup cos na VIA, najlepiej dobrej firmy. Akurat chipsety SISA sa imho najbardziej problematyczne ze wszystkich,

>Słyszałem na giełdzie że to jest OEM'owy ASUS - czy to prawda :?: I

ROTFL :) Jasne, skoro tak na gieldzie mowia.

pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RaVeN <--- a dostałes kiedys goła [gluteus maximus] w pysk??? wez se kopiuuj teks kogos innego a nie mój... do reszty podpisu sie nie przyczepie chociaz jest do czego... NIE KT 400 tylko 333CF

a co do sisa to i 746FX i 748 jest lepszy do O/Cod KT333CF bo obydwie płytki maja zablokowany dzilnik PCI/AGP i nie ma problemów np. z fsb 200mhz co jest nieosiagalne na KT333CF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc!

Jesli juz to kup cos na VIA, najlepiej dobrej firmy.  Akurat chipsety SISA sa imho najbardziej problematyczne ze wszystkich,

pozdrowka

chyba kloc cie męczy, zatwardzenie czy coś i ci na mózg uciska :lol:

nie pisz nic o płycie i chipsetachg, o których nia masz najmniejszego pojęcia. doedukuj się i dopiero zabieraj głos bo twoja wiedza o kompach jest, delikatnie mówiąc, bardzo uboga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc!

Jesli juz to kup cos na VIA, najlepiej dobrej firmy.  Akurat chipsety SISA sa imho najbardziej problematyczne ze wszystkich,

>Słyszałem na giełdzie że to jest OEM'owy ASUS - czy to prawda :?: I 

pozdrowka

ROTFL, hehe dobre, mialem niezly brecht z tego. Jeszcze wiecej takcih uwag prosze a moze sie zeszczam :P

Mam ta plyte i sie sprawuje zadzabiscie i tak sie sklada ze mam z nia mniej problemow (czyt zero) niz qmpel z MSI KT4V. Obecne chipsety SiSa sa bardzo dobre i dopracowane niewiele ustepuja wydajnoscia (a nawet przewyzsza) chipsety firm Via czy Nvidi, i to ze taka plyta nie kosztuje 500zl nie znaczy ze to szmelc !!!

tutaj maly test plytki ASRock K7S8XE tak jak i wczesniejszych modeli http://www.implozja.com/asrock_k7s8xe.html

Najlepsze jest to ze plyta po podmiance BIOSa posiadala zblizona wydajnosc do płyty Asus A7N8X 2.0 Deluxe/Gold wyposażonej w chipset nVIDIA nFORCE2 IGP2 + MCP-T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to prawda że jest to OEM'owy ASUS:?: Dzieki za uwagi, może sie uda tego ASROCKA XE, ale mi sata nie potrzebne to raz a 2 chce jeszcze coopershima nabyć a mam ograniczony budżet.

Aha nikt mi nie odpowiedział na pytanie czy płyta ma DUALa:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ASRock K7S8XE+ jest droższy o 100zł to raz a dwa nie ma Game portu :( Ja używam aktualnie kierownicy na ten port a karte muzyczną mam SB 128, wiec ta zintegrowana na ASRocku K7S8X wydaje mi się lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duala nie ma ale dual faje ci tyle co kolor laminatu mobo :lol: czyli nic.

s-ata i tak jest, więc nikt nie wytnie jeśli ci niepotrzebne :D

asrock nie ma nic wspólnego z asusem oprócz 2 pierwszych liter, to 2 całkowicie różne firmy, różne segmenty itp. przecieżasus nie robi płyt na sis'ach, a asrock na nF2, płyty na via też są całkowicie inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mam kolejne pytanko /sory że ich tyle ale w sobote jade po sprzet, a ciołkom z giełdy nie wierze/. Jakie pamiątki do tej mobo polecacie :?: Kupić 512 TWIN MOSA 400mhz, czy może jakieś inne np 333mhz i przekręcić na 400mhz :?: CO lepsze TwinMos czy Kingston, a może jeszcze jest coś lepszego /na Geil'a mnie nie stać/ :?: Z góry dziex za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega kupił do niej twinmosy 466, były 15 złdroższe od 400 :D w święta zobaczymy ile wyciśnie z mobo (na NB radiator z miedzianym rdzeniem od athlona :D ), wiadomo że pamięci go nie ograniczą zbytnio. co do 333 to nie każde idą na 400, a ta płyta da ci więcej niż FSB 200 więc zakup porządne pamiątki, warto, przegonisz wiele epoxów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to prawda, że do niej można tylko wrzucić 1 kość ramu 400mhz :?: [mówię tu o ASRocku K7S8X] Ja szykuję się na 1GB w przyszłości, więc jeżeli to prawda to będę musiał kupić 333.

Jakie firmy polecacie jeśli chodzi o DDR :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

erbs : kolega kupił 2 kostki twinmosów 466 256MB i na razie chodzą na 333 ale problemu nie powinno być, t oc ote firmy piszą na stronach to często mija się z rzeczywistością, że niby na sis 746 FSB 333 to jużprzez podkręcanie :lol: a ja na 200 jadę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem na giełdzie że to jest OEM'owy ASUS - czy to prawda :?: I 

a jak nasz wszechwiedzacy guru RamKiller wyjasni, ze na e-maile z zapytaniem do supportu AsRocka odpowiedzi przyszly do mnie z serwerow pocztowych w domenie Asusa ?????

pozdrawiam pana madrale i przesmiewce

P.S. juz wiem, pewnie Asus dorabia sobie na hostingu dla innych firm, kazdy $ sie liczy przeciez w dzisiejszych czasach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RaVeN <--- a dostałes kiedys goła [gluteus maximus] w pysk??? wez se kopiuuj teks kogos innego a nie mój...

chyba kloc cie męczy, zatwardzenie czy coś i ci na mózg uciska  :lol:

Co to za wypowiedzi? Proszę się kontrolować. :evil:

ASUSTeK Computer Inc. (ASUS) jest spółką macierzystą chińskiej Hua Ching Company, produkującej low-endowe płyty pod marką ASRock. ASRock Inc. jest wymieniane w raportach finansowych Asusa, ale jednocześnie firma stara się, aby nie utożsamiano płyt ASUS z gorszymi jakościowo płytami ASRock (http://www.theinquirer.net/?article=6077).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie, ale asus to nie asrock. to, że należą do jednego koncernu nie oznacza, że asrock to oem asusa.

tak samo ECS jest właścicielem kilku marek komputerowych, m.in. chyba FIC'a.

erbs : do ilu masz FSB w biosie ?? oglądałem przed chwilą w komputroniku te asrocki no i K7S8X na sis 746fx kosztuje 149zł ale, podobnie jak K7S8XE, ma beznadziejne umiejscowienie wtyczki zasilania. dopiero wersja ....XE+ ma dobry układ i jest mniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym ECS jest fsb 166 dla proca a 133 dla pamięci. Z tym że zmienia się to tak 100/100 -> 100/133 -> 133/133 -> 166/133 kijowo z deka. Mam dużą budę i te wtyczki mi nie przeszkadzają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jakim ECS ?? pytałem o twojego asrocka na sis 746fx :) w oficjalnych biosach do mojej mobo jest co 1 MHz do 166, w jednym do 200 a w nieoficjalnych do 233 lub nawet 266 :!:

muszę teściorów poszukać czy ten asrock jest lepszy od mojej mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie...ciekawe chyba tez kupie sobie tą płytkę......mam pytanie jak jest w końcu lepiej brać tą na 746FX czy waerto dopłacać do tej 748???

Czym tak naprawde sie różnią???

Obecnie szukam płyty pod jakiegoś Tbreda, która zapewni stabilną jazde na FSB 166MHz i pozwoli na zmiane mnożnika i Vcore......Pamiątki będę miał Elixir PC2700 512 MB

Z tego co powyżej przeczytałem to chyba jedna z tych pytek Asrocka na Sisie będzie OK....pytanie czy dopłacać do tej 748 i czy maja regulacje mnożnika i Vcore???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie asrocki mają max +6% dla cpu i cośok 3-4% dla pamięci.

sis 748 ma oficjalne wsparcie fsb400, 746fx nie ale idzie tyle. na 748 pewnie wyższe fsb się wykręci ale w wydajności różnice są znikome. bierz 746fx bo ma najlepszy stosunek ceny do wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Mobo, ale nie K7S8X - w sklepie w którym wymieniałem swojego ecs'a na Asrocka powiedziano mi że ich nie sprzedają bo się sypią, więc wziąłem asrocka K7VT4-4X [bo modelu 8X nie mieli]. Dopłaciłem tylko 30zł. Mobo miodzio, malutkie, ma w dobrym miejscu wejście na zasilanie. Obsługuje DDR 400 [w książeczce i na pudełku nie ma o tym informacji, a w biosie jak najbardziej] ma fsb 333mhz max, można regulować co 1mhz, ale nie wiem do ilu [nie potrzebne mi to na razie], mnożnik można zmieniać zworkami do 24, proca wykrywa bez problemu, główne fsb [200/266/333] ustawia się zworką - reszta w biosie. Wg mnie płyta miodzio, może jutro zamieszczę tu wyniki z 3D marka 03 z ecs'a i asrocka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki w 3D marku - stara mobo 1167 marków, a nowa niewiele więcej 1212 marki, ale i tak jest do przodu - myślałem że różnica pomiędzy ramami 266, a 333 jest większa, no ale na SD ramach miałem 380 marków ;) Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca, nie było po prostu ASRocka na sisie, a ja wymieniałem MoBo w firmie w której je kupiłem [pod pretekstem że nie miała Lana, a ja chciałem z lanem]. Po prostu siła wyższa, a powiedzcie czy rzeczywiście różnica pomiędzy DDR266 a 333 jest tak znikoma :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...