andycole Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 mam radeona 9100 64 ddr 250/230 no i oczywiscie chce go krecici... wiec jak dochodze do 260/240 w 3dmarku wywala mi masakryczne artefakty, bardzo duze :? a poza tym patrzac na FPS'y wydajnosc nie jest o wiele lepsza (no ale to w koncu tylko 10 mhz :?: )... Problem tkwi chyba w chlodzeniu, bo karta ta ma tylko radiator na spodzie i na tym radiatorze wentylek... na reszcie kosci pamieci nie ma radiatorow.... co radzicie?? dokupienie zestawu 8 radiatorkow miedzianych za 42 zl i wklejenie czy cos innego?? Bo nie ulega chyba watpliwosci ze te artefakty sa spowodowane za duzym grzaniem sie radeona?? Aha, czy jak w trakcie benchamrka 3dmarka wywala mi sie artefakty to mam go od razu wylaczyc, czy moge spokojnie dojechac do konca i zobaczyc jaki mma wynik?? Nie spali sie?? :) DZIEKI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burro Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 Jakie masz stery ??... na ktorys sterach mialem podobnie - artefakty od 250mhz w gore, a normalnie pamiatki mi chodza 270. Moze masz jakas kiepska slabokrecaca sie karte. Pozatym na 9100 standardowo pamieci nie sa chlodzone niczym, wiec to raczej nie wina chlodzenie - bo go nie ma <wink> A co do artefaktow, to ja przejechalem 3dmarka z pamiatkami 300mhz i zyja... wiec mozna chyba sobie glowy nie zawracac jak sa dosyć małe. A i imho nie oplaca sie kupowac tych radiatorków na 42zl w twojim wypadku - wydasz 40zl, a bedziesz mial tylko kilka/kilknascie mhz wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 te radiatory są strasznie malutkie bo je miałem .NIe opłaca sie lepiej kupić jakiś cooler pod athlona lub p4 i go pociąć i przklejić na pamieci i sprawdz jak bydzie leciał 3 d marka czy pamieci sa goroce .A tak apropo to co masz za zasilacz bo pewno to on nie wyrabia z napieciem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 Ja mam taka sama karte i wykrecilem na 300/280 bez artefaktow... aha chlodzenia zadnego dodatkowego nie mam... Czy wersja widy ma jakies znaczenie przy kreceniu :?: przesiadlem sie na XP i jeszcze nie krecilem karty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 Mam catalyst 3.9 Jezeli chodzi o kupienie wentyla i pociecie go .... 8O Nie kumam bazy :) Moglbys mi to bardziej wytllumaczyc?? Moze jakies FAQ?? Mam win98 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 a moze szukaj... wpisz radeon 9100 lub 8500 i ci sie pokaze troche tematow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 zmien te caty ! ja do swojego mam 3.2 i jestem zadowolony (wynik w podpisie) - co ci moge polecic to nie lec z catami wyzej jak 3.6 bo to raczej nie wychodzi dobrze w parze z ta karta ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 zmien te caty ! ja do swojego mam 3.2 i jestem zadowolony (wynik w podpisie) - co ci moge polecic to nie lec z catami wyzej jak 3.6 bo to raczej nie wychodzi dobrze w parze z ta karta ... aha dzieki.... rozumiem ze z catami 3.2 bedzie sie lepiej krecila?? :) a poza tym moze zmienic napiecie AGP w Biosie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 napieciem sie nie baw - sprobuj na innych catach ... jakie masz pamieci ? moze to poprostu ich kres :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 napieciem sie nie baw - sprobuj na innych catach ... jakie masz pamieci ? moze to poprostu ich kres :? catow jeszcze nie zainstalowalem, ale na pamieciach na radku pisze: Samsung 313 K4D64163HF-TC40 To dobrze czy zle ?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielin Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 Jaką masz zasiłke i płyte ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 Jaką masz zasiłke i płyte ??? zasilka: 300 Watt HuntKey :?: plyta glowna: Soltek 75FRN2-L a kto umie rozszyfrowac oznaczenie na pamieciach na radku, ktore podalem w poprzednim poscie?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 sansungi 4ns standrad dla 9100 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 sansungi 4ns standrad dla 9100 . to zle czy dobrze?? Moglo byc chyba gorzej?? Samsun to chyba dobra pamiec?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 szajsungi 4ns to nie calkiem standard - ja mam 3.5ns etrontech :D co nie zmienia faktu ze dziwne ze sie te szajsungi nie kreca ... no chyba ze wina lezy po stronie krecacego :P;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 szajsungi 4ns to nie calkiem standard - ja mam 3.5ns etrontech :D co nie zmienia faktu ze dziwne ze sie te szajsungi nie kreca ... no chyba ze wina lezy po stronie krecacego :P;) wysoce prawdopodobne :P a co moge robic zle?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 4ns czyli projektowane dla 500MHz i tak powinny bez problemu chodzić. zmień stery na inne (caty instalowałeś, catalysty to nazwa sterowników do ATI :) ). chyba 3.7 są najlepsze, lub 3.6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 caty instalowałeś, catalysty to nazwa sterowników do ATI :) ). chyba 3.7 są najlepsze, lub 3.6. eee no nie az tak :P ale mi dal :) dzieki, pozniej wyprobuje.... ktos mowil, ze 3.2 sa najlepsze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 szajsungi 4ns to nie calkiem standard - ja mam 3.5ns etrontech :D co nie zmienia faktu ze dziwne ze sie te szajsungi nie kreca ... no chyba ze wina lezy po stronie krecacego :P;) chyba 3,6? Sa 8500pro z 3,3 ale to rarytas :P ja mam hynixy 4ns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 a wlasnie ze 3.5 :P andycole - zdania sa podzielone, jedni uwazaja ze njalepsze do 8500/9100 sa caty 3.2 (np. ja) a inni stawiaja na 3.6 - wiesz od czego to zalezy ? :) testuj a sie dowiesz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 To sie tylko cieszyc 0,1 ns szybcije ;] Ja urzywam omeg na catalystach 3,7 i nie narzekam. Ale po formacie sprobuje 3,2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andycole Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 To sie tylko cieszyc 0,1 ns szybcije ;] Ja urzywam omeg na catalystach 3,7 i nie narzekam. Ale po formacie sprobuje 3,2. now lasnie co oznacza ta omega?? mam teraz caty 3.9 musialbym je jakos usunac pewnie :P ale jak?? to moze byc?? :) http://www.driverheaven.net/cleaner/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 19 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2003 omegi to "mutant" catalystow ... zwykle sterowniki (jednak czesto z bledami :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 Ostatnio widzialem w newsach "są już Omegi 3.1" . Czemu sie tak podniecaja ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonTER Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 Witam, Mam radka 9100 sapphire z pamięciami samsunga 4ns. Kręce go spokojnie bez żadnego dodatkowego chłodzenia z 250/230 @ na 290/270. Jak dam wyżej rdzeń to karta się wyłącza (monitor gaśnie, ale komputer chodzi :D ) a jak dam wyżej pamięci to pojawiaja się artefakty. Moim marzeniem byłoby wycisnąć z niej 300/300 :P. Pewnie to niemożliwe jeśli powyżej 290/270 się sypie, ale chcę się upewnić. Dodam że po kręceniu i ostrym graniu, albo 3dmarku pamięci są troszeczke ciepłe (prawie niewtczuwalnie). Więc jaki dajecie wyrok? To kres jej możliwości? Myślałem żeby montowac radiatory, ale to chyba mija się z celem skoro pamięci się nie przegrzewają :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 To ja opisze dokładnie mój problem: Mam Radeona 9500pro (taktowanie 275/275). I grając w gry 3D i w 3DMarku2003 (np. skaczące trole) mam artefakty. Czesto w grach mało co wogule widać, flush'owanie (przełądowanie pamięci) naprawia wszystko. Dodam, że na rdzeniu mam WC (jak był oryginalny coolered było to samo), a na połowie pamięci radiatory. Chciałem tą kartę podkręcić, ale trochę się boje, że bedzie wiecej artefaktów :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 jesli grafa sypie kropkami a pamieci nie sa ciepłe nawet to znaczy ze memorki sa niedovoltowane tak samo ja mam niestety... pamieci zmimne prawie a mz 530mhz z kropkami w 3dmarku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 Witam, Mam radka 9100 sapphire z pamięciami samsunga 4ns. Kręce go spokojnie bez żadnego dodatkowego chłodzenia z 250/230 @ na 290/270. Jak dam wyżej rdzeń to karta się wyłącza (monitor gaśnie, ale komputer chodzi :D ) a jak dam wyżej pamięci to pojawiaja się artefakty. Moim marzeniem byłoby wycisnąć z niej 300/300 :P. Pewnie to niemożliwe jeśli powyżej 290/270 się sypie, ale chcę się upewnić. Dodam że po kręceniu i ostrym graniu, albo 3dmarku pamięci są troszeczke ciepłe (prawie niewtczuwalnie). Więc jaki dajecie wyrok? To kres jej możliwości? Myślałem żeby montowac radiatory, ale to chyba mija się z celem skoro pamięci się nie przegrzewają :P Poszukaj topicu o vmodzie 8500/9100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 Rafalmag------>Podniecali się, bo to OMEGI na calatalistach 3,10, czyli tych najnowszych. Poza tym Omegi sa znacznie lepsze od oryginalnych. JAk chodzi ci o rekordy w 3Dmarkach to zainstaluj DNA, nierzadko z optymalizacjami i przyspieszaczami są... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 viod: vmod by mi pomogl? srekal: moj blad, ja zle zobaczylem i myslalem, ze to catalysy 3.1 a nie 3.10 (czyli o 0,9 lepiej). Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...