Skocz do zawartości
LDU DESK

Kosmiczna temperatura na Coper Silent 2 !

Rekomendowane odpowiedzi

ech :?

spirytus (ja uzywam), izpropanol, benzyna ekstrakcyjna itd

a dokladnie ja robie tak - kawalek toaleciaka zeby zebrac wiekszosc pasty a potem do czysta wacik nasaczony spirytem - chodzi o to ze musisz uzyc czegos co odtyluszcza

paste do zebow stosuje czasem na radiatory Cu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o wysokie temp. na AC to tak jak pisałem wyżej bardzo łatwo jest go źle załozyć. Miedziana podstawa radiatora jest wklęsła i szlifowana w prążki (prawdopodobnie jest to jakieś utwardzenie miedzi zapobiegające szybkiemu utlenianiu - tak tylko przypuszczam bo na pewno nie wiem). Rdzeń się prawie na pewno na tym nie odcisnie. Ja tę podstawę zeszlifowałem na papierze ściernym i wypolerowałem (prawie na lustro).

Radiatory AC nie są "badziewne" (rzeczywiście podstawa jest szeroka i nie wszędzie wejdą - szersza jest podstawa np. Alpha - na www.silentmaxx.de ;) ). I zapinka AC wchodzi pod podstwę dlatego trudno jest ją prawidłowo zapiąć.

Poza tym zwróć uwagę, że rdzeń procesora nie przylega dokładnie do centrum radiatora (przylega na srodku tej miedzianej podstawy radiatora a ona jest przysunięta blizej do jednej krawędzi radiatora). Zapinka jest wygięta w kształt litery V i także jest asymetryczna (jedno ramię jest dłuższe) własnie po to żeby szpic tego V znajdował się dokładnie nad centrum rdzenia procesora i w tym miejscu dociskał radiator. Wystarczy że załozysz zapinke w przeciwną stronę (nie musisz nawet odwacać całego coolera) i już nie będzie przylegał prawidłowo! Przed montażem wyjmij co się da z obudowy - jak będą trudności wyjmij całą płytę i dopiero zakładaj Cooler - inaczej nigdy nie bedziesz mieć pewności że dobrze go zakładasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh no znow nic nie robie i mam 56 stopni juz z 3 razy zakladalem wlasnie nigdy mi sie nie odbija rdzen a paste juz zakladalem na najrozniejsze sposoby .... Zapinke sztywna mam tam gdzie sie plyta konczy a ta ruchoma przy tym wentylu na plycie czy tak ma byc ?? Prosze o jakies konkretne odpowiedzi widze ze mi tu wogule wsio tylko rosnie juz nawet w budzie 34 na procq 56 ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i o dziwo radiator wcale nie jest goracy dotykam se i nic sie nie dzieje a na procq juz 57 :evil: :evil: Juz mam 60 q... o co tu chodzi nie wiem juz jak mozna inaczej zalozyc paste itd no chyba ze ta zapinka jest odwrotnie bo to fakt wyjmowalem ja jak laczylem przewody przed tormistorem odpowiedzcie prosze szybko bo ja juz nerwowo nie wyrabiam i nie chce na swieta miec rowu marianskiego (czytaj dolu psychicznego najwiekszego z mozliwych) juz z 8 razy go skladalem i ciagle nieciekawie ... zeby nie powiedziec ze coraz gorzej ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki zamienilem zapinke i o dziwo mam 41-43 w idle I 45 W STRESIE DZIEKI AUW normalnie zapinka byla zle zalozona na nim orginalnie..... firma ma u mnie minus ale teraz jest pieknie troche huczy no ale 43 stopnie sa piekna sprawa LONG LIVE PROCESOR :D No jak zamknalem szczelnie bude - mam jeden wentyl w niej wciagajacy to do 55 w stresie dochodzi to i tak lepiej niz 60 w idle ale se chyba to czesc co jest bez wentyla odkrece i moze bedzie lepiej bo ogolnie to umnie komp w takiej klitce stoi i z kazdej strony poza ta widoczna ma scianki z drewna ;/ ale iinaczej sie nie da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi