Skocz do zawartości
Mumin1

Usługa serwer i problem z siecią

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z siecią lan mam serwer na ktorym jest XP on udostepnia internet innym uzytkownikom. Ja mam taki problem ze mi na soim komputerze działa internet ale nie widze komputerow w siecie. Dla mnie przegrywanie w sieci jest niezbedn wiec musz to miec ale nie wiem o co to chodzi. Podczas udostepniania jakiegos folderu wyskakuje mi błąd " Przy probie udostepniania "tu jest nazwa folderu" wystąpił błąd.Nie uruchomiono usługi Serwer. Zasoby udostępnione nie zostały utworzone w tym czasie " Takie cos wystepuje.Ja tez mam win XP u sibie na kompie. Wchodze w start "msconfig" w usługi i włączam usługe serwer ale i tak nie pomaga pisze dalej w stanie ze jest "zatrzymana". Nie wiem co mam zrobic juz kombinowałem na wiele sposobów i nic z tego.Dzieki za wszystki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jesteś administratorem tego systemu:

panel sterowania->narzędzia administracyjne->usługi->serwer (jest tak trochę poniżej środka listy)->właściwości->typ uruchamiania automatyczny i kliknij uruchom. Powinno ruszyć, a jak nie, to restartuj kompa i może wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego potrzebny jest plik svchost.exe ja n swoim kompie go nie mam nie wiem czego.Przegrałem z serwera ale pisze ze system nie moze odnalesc okreslonej sciezki.Wiesz gdzie to zrobic zeby wskazac mu tą potrzebną sciezke z tym plikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A włączyłeś usługę "serwer"?

plik svchost.exe powinien znajdować sie w katalogu windowssystem32, a jeżeli jakimś cudem go tam nie ma, jego kopia powinna być w windowssystem32dllcache. Jeżeli i tam go nie ma - użyj opcji naprawy systemu z płyty CD (i módl się przy tym, żeby system się nie wywalił)

Svchost.exe jest główną aplikacją windowsa zarządzającą usługami sieciowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi