Skocz do zawartości
The_Structor

kernel 2.6.0 - kompilacja

Rekomendowane odpowiedzi

hid w dziale usb

generalnie IMHO poczekaj z pol roku - zadna dystrybucja nie jest 2.6.0 ready, to ciagle wersja testowa (u mnie sie wywalilo wlasnie na hid'ie ktory mimo ze zgodnie z handbookiem i podobniej jak w 2.4 wkompilowany a zalogowac sie nie da bo klawiatura tez na USB i jednak nie dziala tak jak powinno [zarowno jako modul jak i w jadrze] )

Zreszta wlasnie niedawno IMHO 2.4 osiagnelo stan zadowalajacej uzytecznosci i z paroma patchami da sie nawet uzywac na workstation calkiem przyjemnie. [zwlaszcza patche Con'a Koliva plus nowsze ntfs w przypadku dualboota z winxp]. Jestem wlasnie pozytywnie zaskoczony tym ze dzieki nowym latka Con'a w tle mi sie kompiluje full staffu a X'y niewzruszone co przy vaniliowym jaderku jest z lekka utrudnione.

(jeszcze na marginesie: jesli sie komus nie chce samemu aplikowac patchy to naprawde polecam gentoo-sources do zassania z kazdego serwera z gentoo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz mnie szlag trafil i sie skonczylo na emerge unmerge i powrocie do sprawdzonego i zapatchowanego 2.4.22

BTW: wiesz moze czy jest juz jakis patch na latency pod workstation dla 2.6 czy tez moze przypadkiem linus sprawil cudem ze da sie jadra vaniliowego uzywac na workstejszyn ? [nie zebym specjalnie wierzyl, ale raz na 5 lat male cuda zdarzyc sie by mogly ;) ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yeee mam dzwiek w 2.4.23 :>

moje uwagi co do 2.6.0 (jestem nowy, wiec sa to proste rzeczy :D) :

-prblemy jak cholera z USB (myszka)

-karta dzwiekowa (pomimo dodawania modulow - nForce2, nic a nic sie nie dalo zrobic, nawet konfiguracja its.. :/)

-szybko sie ladowalo (im syzbciej niz wsyztskie, ktore do tej pory mialem - 2.4.22, 2.4.23, no i 2.6.0)

imo chyba warto poczekac na 2.6.10 i dopiero wtedy kompilowac :>

pozdrawiam z udzwiekowionego slacka 9.1 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm wiesz co.... tam jest cos takiego jak : Mouse USB support (najprawdopodobniej to wlaczyla, ale ja pominalem), przeoczylem to, gdyz korzystalem z potradnika HowTo USB mouse, ale dla kernela 2.4.x

a w xf86config mialem tak:

Section "InputDevice"   Identifier 	 "USB Mice"   Driver           "mouse"   Option "Protocol"   	 "IMPS/2"   Option "Device"     	 "/dev/input/mice"   Option "ZAxisMapping"  "4 5"EndSectionSection "ServerLayout"InputDevice "USB Mice" "CorePointer"EndSection

i dzialalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi za cholerę nie chce działać myszak na USB pod 2.6

mam załadowane hid, usbmouse, psmouse, gpm/Xy korzystają z /dev/input/mice i d00pa. Wy macie moduły mousedev i keybdev? Wygląda jakby u mnie właśnie ich brak powodował niedziałanie myszki.. nie wiem czy tak jest w 2.6 czy w rpmie z 2.6 w PLD.. bleh.

Co do dźwięku.. driver nvidii z łatką dla 2.6 i dźwięk mi działał. Pozatym po co te drivery, alsa ma sterownik do tej dźwiękówki.. snd-intel8x0

A co do latency etc.. nie jestem oczytany w info dotyczących 2.6 ale to jajo ma takie rzeczy "on-board" chyba.. więc marco stał się cud ? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tak jak u marco fb nie chciec dzialac. iptables nie dzialaja, ale to chyba moj blad ;] myszke i tak mam na przejsciowce na ps2, usb nie uzywam ;]

2 razy dluzej wykrywa mi urzadzenie na sata 2, ktorego tam nie ma ;]

poza tym chyba jest ok. wydaje mi sie ze dzwiek w alsie jakby lepszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi za cholerę nie chce działać myszak na USB pod 2.6

Biorac pod uwage ze mi nie dziala klawiatura to myszy nie mam jak sprawdzic ale zapewne podobnie czyli nie jestem osamotniony w stwierdzeniu ze cos zrabali w hid albo ze dokumentacja ssie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do 2.6 to mialem z nim jazde ;)

- problemy z ALSA *

- nvidia o dziwo ruszyla

- brak konsol/niemoznosc odpalenia *term'a *

- zle wykrywane dodatkowe klawisze, 2 sie pokrywaja

- brak patcha do supermount (?), ale za to jest bootsplash (afair ;) nie chce rebootowac zeby sprawdzic :P )

- jeszcze kilka drobiazgow

narazie jade na 2.4.24 z patchami ck i ow. chodzi bardzo ladnie :P

nowym i2c rozwalilem sobie obsluge bttv, w wolnej chwili naprawie :)

marco: albo mi sie wydaje albo tez uzywasz gentoo 8)

*) juz rozwiazane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi