AJDAHO Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 mam pamiatki kingstona 512mb/333ddr i dzisiaj kupilem twinmosy 2x256Mb/400ddr ,wsadzilem te pamiotki w moje mobo tak ze w osobnym banku siedzi kingston(master od duala) a w tych dwoch obok siebie(slave duala) te twinmosy , wszystko bryka piknie na ustawieniach 333ddr i czasy 2,2,2,6 , po uruchomieniu pokazuje 166mhz dual chanel czy jakos tak podobnie (no ale niby ze jest praca w dualu ) i teraz mam pytanko 1.) czy te wszystkie pamieci pracuja w dualu czy moze tylko te w zoltych gniazdach (sprzet jak w podpisie), bo teoretycznie to sobie to tak tlumaczylem : bank master - 1x512mb kingstona , bank slave to te 2x256 twinmosa co daje 512mb i dual jest 512 mb na 512 mb, 2.) skoro taka mieszanka pracuje dobrze to chyba jutro polece do sklepu i kupie 512 twinmosa na 1 kosci i doloze zamiast kingstona zeby moc ustawic duala na fsb 200mhz (teraz wiecej niz 166mhz nie chce isc choc pojedynczo kingston wyciagal 200 mhz),bo z 1gb ramu czuje sie wzrost wydajnosci w grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 trudno powiedziec.....do duala POWINNY byc stosowane identyczne kosci,no ale jesli jestes pewien ze TwinMOS z Kingston'em bedzie pracowal bez broblemowo to luzik zreszta te dodatkowe 3% mocy ktore daje DualDDR mozesz sobie spokojnie darowac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 19 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2003 no tak sobie wlasnie myslalem ze oleje duala a bede mial 1gb ramu bo to daje wyraznego kopa w grach (napewno w ''call of duty'') i wczoraj zapakowalem wszystkie pamiatki na mobo , no i prosze jak narazie od wczoraj wszystko bryka piknie ( fsb tylko 166 ale to pewnie przez kingstony) potestuje przez weekend i wtedy jak bedzie dobrze dokupie 512 twinmosa ddr400 a opchne kingstony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 19 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2003 No to ja radzilbym CI lunac wszystkie te kosci i kupic dwie identyczne po 512MB np.TwinMOSa i bedziesz mial Giga ramu i Duala ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 19 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2003 [...] 1.) czy te wszystkie pamieci pracuja w dualu czy moze tylko te w zoltych gniazdach (sprzet jak w podpisie), bo teoretycznie to sobie to tak tlumaczylem : bank master - 1x512mb kingstona , bank slave to te 2x256 twinmosa co daje 512mb i dual jest 512 mb na 512 mb, [...] Tak,m wszystkie pracuja w dualu, tyle ze z tej kosci 512 tylko 256 leci w dualu. Powinienes stosowac takie same kosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 19 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2003 Zgodnie ze specyfikacją jedyny wymóg, to by w obydwu kanałach było tyle samo pamięci. To, że w SC pamięci pójdą na bardziej wyśróbowanych ustawieniach niż w DC to inna bajka. Faktem jest też, że niektóre pamięci na różnych płytach potrafią się "pogryźć". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 19 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2003 ja bym wolał 2x256 twin mosa miałem z 30 szt i tylko ze 4 nie chciały sie krecić takto wszyskie powyżej 440 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 19 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2003 ja bym wolał 2x256 twin mosa miałem z 30 szt i tylko ze 4 nie chciały sie krecić takto wszyskie powyżej 440no tak mialo byc - wzielem orginalnie pakowane w pary twinmosy 2 x 256mb z kolejnymi nr seryjnymi ,wrocilem do domu zaladowalem je do kompa ,jest git ,po chwili , mowie zobacze czy beda pracowac z kiongstonami , na taktowaniu 177 i czasach 2,2,2,6 nie pracowaly zmniejszylem te taktowanie do 166 ,czasow nie zmienialem , idzie piknie zero bledow nic sie nie sypie , malo tego wydajnosc wyrzsza na tych ustawieniach niz - same twinmosy synchro z procem fsb200 i sam kingston synchro z procem fsb177 ,wiec wydaje mi sie ze nie tyle predkosc ile ilosc (1gb )ramu daje sie odczuc w wydajnosci , i teraz mam zagwozdke bo mam zyda na pamiotki , a chce miec 1gb ramu , czy to fuks ze twinmosy pracuja z kingstonami , bo bylo by przykro jak bym te kosc kingstona zamienil na 512 mb twinmosa i by nie chcialo brykac , a twinmosow nowek nie bede wymienial juz na 1 x 512 bo strace na tym 50 najmniej , nie wiem co robic bo sie boje ze jak wezme te 512mb twinmosa to zebym nie umoczyl , a na kingstonach i fsb166 pozostaje DUUUUZY niedosyt ze moze by bylo fsb200 jak bym jednak wziol te kosc 512mb ddr400 twinmosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 fajnie by było jak byś mógł sobie od kogoś pożyczyć 512 twin mosa i przetestować jak by to razem chodziło choć z 2 trony nie wiadomo czy hcodziły by te co sobie kupisz ja bym zaufał w twin mosy. w kingstony przestałem wiezyć gdy weszły pierwsze kości pc2700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Niop - fajne te Twinmosy 2x256 DDR 400. Moje smigają w dualu i synchro nawet na 232 FSB (11:3:3:2.5) :). pozdrófka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Ja sie kiedyś zabawiłem podobnie tyle, że wsadziełem 3 kostki po 256Mb i puściłem je synchro z cpu. Otóż co się okazało: wyniki wszelakich testów syntetycznych były sporo gorsze. Nawet o tyle, że były słabsze o 2x256Mb puszczone bez duala. Abstra<span style="color:red;">[ciach!]</span>ą od faktu, że dual channel prawie nic nie daje....(1-3%) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...