Skocz do zawartości
tomasir

Ile waży Wasz blok wodny na procesor?

Ile wazy Twoj blok?  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile wazy Twoj blok?

• mniej niz 200g
      2
    • 200-300g
      7
    • 300-400g
      7
    • 400-500g
      9
    • 500-600g
      3
    • 600-700g
      0
    • 700-800g
      1
    • 800-900g
      2
    • 900-1000g
      1
    • ponad 1000g
      4

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie pytanie dość proste. Chcę się po prostu zorientować ile jest w stanie wytrzymać mobo - no chyba że jest ktoś w stanie precyzyjnie określić jak ciężki może być blok przykręcany do mobo i w żaden sposób nie "podtrzymywany"...

Podwajcie:

- ile g

- jakie zamocowany (śruby, socket, itp)

- czy jakoś jest podtrzymywany

Oczywiście waga obejmuje kompletny blok, czyli z topem i wlotami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie pytanie dość proste. Chcę się po prostu zorientować ile jest w stanie wytrzymać mobo - no chyba że jest ktoś w stanie precyzyjnie określić jak ciężki może być blok przykręcany do mobo i w żaden sposób nie "podtrzymywany"...

Podwajcie:

- ile g 

- jakie zamocowany (śruby, socket, itp)

- czy jakoś jest podtrzymywany

Oczywiście waga obejmuje kompletny blok, czyli z topem i wlotami

Nozapomniales sie zapytac czy wazy z woda czy bez , w koncu woda tez swoje wazy , a tak na powaznie to tez jestem ciekaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze bądźcie poważnie :!:

Coś mi się wydaje jak mój zrobię w weekend (jak dobrze pójdzie) to naprwdę pod względem wagi okaże się ciężkawy.

Miedź waży ok. 0,9kg (bez wlotów), ale jeszcze jest nieobrobiona. Myślę że cały blok po lekkim odchudzeniu (np. w miejscach przykręcania do mobo zjadę z grubości do conajwyżej 8-10 mm.

A będe obrabiał sztabke 50x80x20 do tego top ma 5 mm grubości (cieńszych nie było) - mam nadzieję iż dobrze wyjdzie :P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam uriela 2 i węże 16/19 na tym zbrojone które sie wogóle nie wyginają więc musiałem węże póki co na sznurku powiesić :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

bez sznurka (kabelka) cała płyta główna pracowała, ąż strach, a pozatym nie dokońca blok przylegał do proca, obciążenie to napewno ponad kilo :)

dać miększe rury ??? (te sie prawie nie zginają) czy może kolanka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orbital z plastikowymi kroccami , z zapinka na mobo bez dziur i do tego jeszcze sroby, nakretki , podkladki 

nie wiem ile wazy caly osprzet bo nie wazylem :D

Waży...

Czy ja naprawdę tak trudne pytanie zadałem???

Dziękuję bardzo Arthx bo jak na razie chyba tylko on zrozumiał moje pytanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój bloczek oczywiście, 4.5 metra węża zbrojonego 16/19, pompa grundfos na 1 szym biegu puszczam ~1600l/h (jak na 3 cim puszcze to nie ma rożnicy w temperaturze 3 ci bieg max ~3600l/h), baniak po wodzie 17 litrow destylowanej z antyglonem tetrapond :).

Wcześniejsze pomiary na płycie gigabyte wykazywały że proc jest chłodniejszy od wody o 2 stopnie :D:D, teraz mam epoxa 8rda3 i ma ten czujnik na listku pod procem więc myśle że lepiej mierzy :)

róznica między wodą a procem zawsze równa sie 7 stopni celsjusza.

moja temperatura pokoju to 23 stopnie, temp na procku zwiększa sie do maxymalnie 42 stopni i sie stabilizuje ( widocznie baniak oddaje reszte w atmosfere) co daje temperature wody 35 stopni.

z zastosowaniem chłodnicy woda by mi seszła do hmmm temperatury pokojowej więc koło 22-23 stopni, to na procu bym miał do 30 :)

ale bez chłodnicy jest cicho :) twardy dysk głośno działa, nawet zasiłke cichą kupiłem.

aha mój proc to prawdziwy piec jest to 0.18 athlon 1800+ 1.77V.

niebawem bede miał bartka 2500+ i zobaczymy jak on bedzie grzał, powoli zastanawiam sie czy zamiast chłodnicy nie wykombinować jakiejś cichej lodówki turystycznej :):) i tam baniak zapchać :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój blok na cpu waży 465 gr a na grafe 250 gr . w plycie nie mam otworów na mocowanie bloku cpu wiec bedzie sie trzymal na zapince - czy ta zapinka wytrzyma . na grafe tez sie boje nie bedzie za ciezki :?: :?: :?: :?: :?: :?: jak w podpisie widac jedna plyte juz zajechalem przy pracach WC , wole sie zapytac fachmanów.

POZDROWKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakuje mi odpowiedzi "ciężki jak cholera". Przecież nikt nie waży swojego bloku ;] Socket jest na prawdę mocny, jeśli próbowałeś kiedyś rozwalić płytę młotkiem, albo wylutować coś z jakiejś płytki to zapewne wiesz że płyta wytrzyma na prawdę dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Socket jest na prawdę mocny, jeśli próbowałeś kiedyś rozwalić płytę młotkiem, albo wylutować coś z jakiejś płytki to zapewne wiesz że płyta wytrzyma na prawdę dużo.

no to super :D :D :D :D a już myślałem że moje bloczki sa za cieżkie :lol: POZDRÓWKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakuje mi odpowiedzi "ciężki jak cholera". Przecież nikt nie waży swojego bloku ;] Socket jest na prawdę mocny, jeśli próbowałeś kiedyś rozwalić płytę młotkiem, albo wylutować coś z jakiejś płytki to zapewne wiesz że płyta wytrzyma na prawdę dużo.

:lol: :D

HEHEHE

A wracajac do tematu, Frost - 450-500 zaleznie od kroccow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma to jak odkopac temat:D

Wole odkopac niż robic nowe topiki , zaraz by mnie odsylali ze bylo albo nikt by mi nie udzielil odpowiedzi :lol: :lol: :lol:

HEHEHE

a twoim zdaniem wytrzyma moj socket :?: :?: :?: moge zakladac boczki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi