Skocz do zawartości
jez_kolczatka

Pasta na radiatorze do procka AMD Box - troche lamerskie...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wzialem sie po raz pierwszy za monataz procka i oczywiscie od razu dalem plame :? , stad moje pytanie:

1. wyjalem radiator z wentylem i polozylem na stole-przy czym okazalo sie ze warstwa pasty termoprzewodzacej nie byla zabezpieczona i jej czesc "zostala" na stole :evil: . Czy to co pozostalo wystarczy do dobrego przewodnictwa, czy tez lepiej dolozyc troszke pasty - mam chyba te sama (szarego CoolerMastera) :?:

2. AMD pisze w instrukcji, ze lepiej juz nie rozdzielac procka i radiatora - a co jak bede chcial zmienic radiator+wentyl (np. na TT SilentBoost) - mam czyscic wszystko i nalozyc nowa paste :?: A w ogole to czym wyczyscic w takim wypadku procka - traktowac go po prostu spirytusem chyba troche niebezpiecznie...

Dzieki za pomoc :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej zdejmij tą gumę do żucia co dalo amd, i nasmaruj jadro procka srebrna pasta. ta guma bardzo słabo przewodzi ciepło wiec jak zmienisz na srebrna paste to roznica moze byc nawet 5-7C... a jezeli bedziesz chcial wyczyscic procka z pasty zrob to kawalkiem papieru toaletowego lub np. patyczkiem do uszu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego bartona czyscilem spirytem i nic mu nie jest, juz gozej zapackac proca pasta srebrna dookola, dlatego m.in. uzywam ceramique - nie przewodzi pradu, jak sie nawet dostanie na mostki czy inne scierwo to i tak nic nie zewrze.

aha - patyczki do uszu rulezzz :D 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe , a ja swwojego piore regularne w cieplej wodzie :D , typu mydlo woda i szcztoteczka do zembow , pozniej szuszarka i looz , a do tego ma to jeden wilki plus -- wygrzewam proca :)

jak go podgrzewasz myjąc to chyba myjesz do we wrzątku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe , a ja swwojego piore regularne w cieplej wodzie :D , typu mydlo woda i szcztoteczka do zembow , pozniej szuszarka i looz , a do tego ma to jeden wilki plus -- wygrzewam proca :)

Nie tylko jak go susze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko jak go susze

hm. farelka ?? :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz tez rozsmarowywac na jaderku paluchem (tak robie ja :> ), pamietaj, zeby nie przesadzic, bo co za duzo to niezdrowo. Bedzie gorzej przewodzic cieplo. Jesli uzyjesz jakis marnych past w stylu ta od Titana - ja jej uzywam, to nie masz sie co obawiac, ona nie przewodzi pradu.

Na potwierdzenie tego dodam, ze kiedys Bruce hardcore'owo pokryl calego swojego durnia ta pasta :> i dalej go posiada. Tak wiec smaruj cieniutko i bedzie gitarka :> ..... i pamietaj, zebys jaderka nie ukruszyl na swoim amdku :)

pozdr

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie. a jakas zyletke zawsze znajdziesz pod reka. i nakladaj ja z wyobraznia :D cieniusienka warstewka ma byc. pasta jest w koncu izolatorem termicznym, tylko znacznie lepiej przewodzacym niz powietrze.

no i oczywiscie, jak zmieniasz wentyl to najlepiej wszystko ladnie wyczyscic - spirytem lub piorac proca, tylko dokladnie wysusz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamerek :/ w sumie to masz racje z tym tluszczem... kurcze... nie pomyslalem :/ :/ :/ :/

bez przesady:) jak ktos ma brudne paluchy no to.....

ja jakos palcom swoim najbardziej ufam nizbym mial jakas karta czy czyms innym to smarowac .... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze cos na nich jest mimo ze myslisz ze wyprales paluchy w perwolu ;)

nie wnikajmy w struktury materialow na poziomie atomowym bo ci udowodnie ze nakladanie czym innym zez grozi ,,zabrudzeniem" powierzchni pasty a nawet inne ciekawe efekty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak...

juz mnie o mdlosci przyprawia kolejna jalowa dyskusja na tym forum

mozesz sobie nawet lopata nakladac :P producenci zalecaja jak jest wyzej a kazdy sobie moze robic jak chce

przez takie gadanki rosnie opinia przegadanego forum z brakiem konkretow wiec szkoda szczerzyc zeby do monitorka :P

kolega jez juz na pewno zaloyzl proca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi