Skocz do zawartości
piaskoon

Samsung 80GB SP0802N i ATA133 :[ - Już w porządq :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam dysk jak w temacie. Byłbym z niego bardzo zadowolony, gdyby nie fakt, że moja płyta główna (zresztą sprawdzałem też na innych) i system widzą go jako dysk ATA100!

Co zrobić żeby poszedł na ATA133??

Zastrzegam że EPOX8RDA+ obsługuje ata133. Kupiłem też specjalnie kabel okrągły ata133 i zainstalowałem najnowsze stery do nforca z IDE SW. Zainstalowałem też remixowane stery i nie pomogło (zmalało jedynie CPU Utilization w HDTach'u z 25% do 13%).

co z tym zrobić?

Dysk do reklamacji?? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej ata133 jest wyłączone w firmware dysku.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym w firmware i jak się okaże że tak jest, to zostawiłbym ata100. Skoro producent tak ustawia to jakaś przyczyna musi być.

A co do wydajności to i tak nie ma różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa ATA133! Tak jak pisał Dijkstra, sprawdziłem Hutil'em i pomogło! Starczyło przestawić z ata100 na 133.

WYNIKI ATA 100:

Dołączona grafika

I WYNIKI ATA 133 :)

Dołączona grafika

Dodam że w Sandrze wzrósł wynik z 28800 do 31MB/s. W PCmarku2002 bez zmian, tzn 1300pkt.

Teraz będe zastanawiał się czy zmienić go na Caviara JB 80GB.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też właśnie dałem ata 133 mimo, że mobo max ma ata 100 ten programik jest genialny.

zastanawiałem się nad automatic acoustic management (disabled/fast/middle/quiet) więc można podnieść wydajność dysku lub go wyciszyć - SAMSUNG ROXXX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi