Skocz do zawartości
RAZOR

ASRock K7S8X warto czy nie warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Jako iż zbliżają się święta i przyszła pora zabawić się w św. Mikołaja postanowiłem zmodernizować mojemu bracholkowi kompa.

Proca już mam (D1300) , tak więc pozostał jedynie wybór płyty głównej.

Buszując po cennikach znalazłem w AREST'cie cosik takiego

ASRock K7S8X SIS 746FX U133 USB 2.0 AGP 8x za 159zł

Warto czy nie warto, brać czy nie, czy mieliście już styczność z tą płytką i czy możecie coś o niej powiedzieć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytka już jest :D . Zaczepista jak z a tą cenę, coprawda przetestować bedę ją mógł dopiero po oficjalnym rozpakowaniu prezentu przez brata w wigilie :) ale wywarła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Pod względem wyposażenia nie ustępuje w niczym mojemu GA-7VAX.

Niestety nie było wersji E z obsługą (oficjalną) FSB 400 ale i tak narazie będzie pracować z Durkiem 1300, później wrzucę tam conajwyżej jakiegoś XP'ka na fsb 266. Szykuje się też niezłe O/C, świetna kontrola temp. i zabezpieczenie przed przegrzaiem oraz mnożnik do 24x :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłby się ktoś pochwalić transferami pamięci z tych ASRocków???

Planowałem sobie kupić ASUSA A7V8X-MX, ale teraz to się zastanawiam.

Tylko żeby kupić któregoś ASRocka z SiS-em to musze kupić nową obudowę, bo do obecnej wchodzą mi tylko płyty microATX.

I zastanawiam się jak rozplanować kase. Będę miał jakieś 600zł na płyte, proca, ram i może obudowe (licząć kasę za to co mam obecnie jak sprzedam).

Proc to na pewno Duron 1400, ramy to TwinMOS tylko teraz nie wiem czy będzie kasa na 128 czy 256.

Płyta to któryś z tych ASRocków pewnie, głównie dzięki zablokowanemu AGP/PCI, co sie bardzo przyda.

A czy w którymś z tych ASRocków na SiS można regulować mnożnik w BIOS-ie czy tylko zworkami???

I jeszcze powiedzcie mi, bo w recenzji na http://www.implozja.com/asrock_k7s8x.html pisze że blokada AGP/PCI pojawia się dopiero po wgraniu specjalnie zmodyfikowanego BIOS-u. Jak jest u was???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko do ludzikow ktorzy sa w 100%pewni co mowia. czytam sobie na allegro specyfikacje tej plyty i wszyscy pisza ze mozna zastosowac tylko jedna kosc ddr400, natomiast na stronie producenta nie ma o tym wzmianki ... wiec jak to jest ? :) i pytanie drugie czy moze ktos dziala na tej plytce z duronem 1400 na szynie 200mhzz czy to marzenie ? (zalezy mi na fsb 200 moze byc nawet niski mnoznik po prostu chce synchro z pamieciami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...