Skocz do zawartości
pci

Przeglądanie sieci lan

Rekomendowane odpowiedzi

No moze serio za malo podałem. Mam windowsa Xp Prof. + SP1.

A wszyscy są podlonczeni do serwera drogą radjowł a serwer do neta. Ale jak się przeglada dyski z sieci to to strasznie mulasto idzie dlacezgo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba na Xp wyłączyć automatyczne wyszukiwanie drukarek :

HKEY_LOCAL_MACHINE>SOFTWARE>MICROSOFT>WINDOWS>CURRENTVERSION>EXPLORER>REMOTECOMPUTER>NAMESPACE

DEL-{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D} i {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}

Ale nie wiem jak to się sprawdzi w sieciach radiowych. Warto spróbować.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam net droga radiowa i przypuszczam, ze macie tylko jednego acces pointa. Z reszta nie bede sie bawil w proroka :> napisz ile uzytkownikow i ile accespointow oraz napisz jakie macie lacze, bo to tez wazne, gdyz przy korzystaniu z netu zmniejsza sie przepustowosc AP o szerokosc pasma dostepu do netu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to prosta rzecz, jak wszyscy siedza na jednym nadajniku, a jezeli macie takie nadajniki jak my, to w praktyce wychodzi ich przepustowosc ok 10mbitow. Jak wszyscy sciagaja i wysylaja, to juz masz 4mbity na siec. Dolicz do tego gry, <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly rozne i w ogole glupia siec w microsoft network, tak wiec... wtedy wychodzi kicha. Dolicz tez pingi do innych ludzi i masz gotowe. BTW jakiego masz pinga do servera, a jakiego do innego uzytkownika z sieci?

Pozdr

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo :) MeHow się udzielasz :)

50 użytkowników ? tak mało ?

A widziałeś przycielni nam transfer do 8kilo/s :(

Po za tym po co ściągać po sieci radiowej duże pliki ?

1. Zawala sieć :/

2. Straaaasznie długo trwa

3. Jeste nieopłacalne :/

Ej pci :) A jaki masz downland z http ?

Pozdro 4 all :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz mi doszło do 480KB/Sec mam screena. Ale tak średnio to ok 30-50KB/Sec. A jak przez lana jedzje to nawet transferu 40KB/Sec nie może utrzymać, czasem idzie nawet 150KB/Sec a potem spada i wzrasta i tak w kułko, co jest tego przyczyną ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2mb/s LAN od Neti na 71 osob

i jak sciagam z niektorych stron www jakies pliki najczesciej to mam na wp.pl albo jakis zagranicznych to czasem zasuwa po 600-800kb/s

a tak przecietnie to mam 60-120kb/s

a jak sciagam po LANIE cos to zawsze mam okolo 1000kb/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2mb/s LAN od Neti   na 71 osob

i jak sciagam z niektorych stron www    jakies pliki najczesciej to mam na wp.pl  albo jakis zagranicznych to czasem zasuwa po 600-800kb/s

600-800kb/s ?! kilo bajtów na sekundę czy kilo bitów..?

Transfery z sieci sa wyrazane najczesciej w bajtach więc istnieja dwie możliwości:

1. nie rozrózniasz bita od bajta (raczej nie skoro podajesz trnsfer z sieci w bitach..

2. ściemniasz.. - bardziej prawdopodobne

Nawet jeżleli piszesz prawde czyli podałes transfer w kilo bitach.. to sory ale z deka wnerwiajace jest przekazywanie inf odnosnie swojej sieci w taki sosob jaki ty to zrbiłes.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2mb/s LAN od Neti   na 71 osob

i jak sciagam z niektorych stron www    jakies pliki najczesciej to mam na wp.pl  albo jakis zagranicznych to czasem zasuwa po 600-800kb/s

Transfery z sieci sa wyrazane najczesciej w bajtach więc istnieja dwie możliwości:

1. nie rozrózniasz bita od bajta (raczej nie skoro podajesz trnsfer z sieci w bitach..

Nawet jeżleli piszesz prawde czyli podałes transfer w kilo bitach.. to sory ale z deka wnerwiajace jest przekazywanie inf odnosnie swojej sieci w taki sosob jaki ty to zrbiłes.....

Dokładnie.

Jeżeli zaś chodziło o 600-800 kb/s (czyli ok. 60-80 KB/s) to jest bardzo możliwe :). Szkoda, że nam admin przycina tranfer

Ja również mam sieć radiową, jak MeHow już napisał 50 osób na 1Mbit, a rozmawiając kiedyś z adminem powiedział mi, że max przesył plików w sieci wynosi ok. 120 KB/s - 180 KB/s, faktycznie da się osiągnąć taki wynik (sprawdzone z moim kolegą, pliki wysyłane przez GG w LAN-ie of korz.) Jednak transfer skakał dość ostro i średnia może wyniosła z 80-90 KB/s

Sieci radiowe nie są stworzone do przesyłu dużch plików ;)

Po za tym traci się wiele pakietów no i tyle....

Tadam. Pozdrawiam, miłej wigiliii :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.  

Jeżeli koledze chodziło o 600-800 KB/s to no jest niemożliwe przy łączu 2Mbity

Jeżeli zaś chodziło o 600-800 kb/s (czyli ok. 6-8 KB/s) to jest bardzo możliwe :). Czyli standart sieci radiowych.

COO? Od kiedy 600 kilobitów to 6 kilobajtów? Weź strzel baranka w ścianę zanim coś napiszesz.

Ja również mam sieć radiową, jak MeHow już napisał 50 osób na 1Mbit, a rozmawiając kiedyś z adminem powiedział mi, że max przesył plików w sieci wynosi ok. 120 KB/s - 180 KB/s, faktycznie da się osiągnąć taki wynik (sprawdzone z moim kolegą, pliki wysyłane przez GG w LAN-ie of korz.) Jednak transfer skakał dość ostro i średnia może wyniosła z 80-90 KB/s

Sieci radiowe nie są stworzone do przesyłu dużch plików ;)

Po za tym traci się wiele pakietów no i tyle....

Na radiu można spokojnie wyciągnąć ~5MB/s przy standardzie 802.11.g i ~2MB przy 802.11.b. Oczywiście odległość jeszcze odgrywa znaczącą rolę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź strzel baranka w ścianę zanim coś napiszesz.

Strzeliłem i już poprawiłem :P (chyba na dobrze :])

Na radiu można spokojnie wyciągnąć ~5MB/s przy standardzie 802.11.g i ~2MB przy 802.11.b. Oczywiście odległość jeszcze odgrywa znaczącą rolę.

No jasne, że można, ale ja mówie o "normalnym" providerze a nie jakiejś wyspecjalizowanej firmie gdzie miesięczny abonament wynosiłby ze 150 zł ;]

Dobra ja już się nie odzywam. :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cytat:

Jeżeli zaś chodziło o 600-800 kb/s (czyli ok. 60-80 KB/s) to jest bardzo możliwe :)

Tak i to bardzo.. sam jestem w sieci z 2Mbitowym łaczem i miałem max transfery jakie mogłem miec. czyli około 240KB/s .. choc i zdazały sie wyzsze ale nie wierze za bardzo w to.. :)

A transfer 600-800 kb/s to będzie: 75- 100KB/s (dzielsiz przez 9 choc podobno powinno przez 11 ale. ;) )... co nie szokuje znowu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2mb/s LAN od Neti  na 71 osob

i jak sciagam z niektorych stron www    jakies pliki najczesciej to mam na wp.pl  albo jakis zagranicznych to czasem zasuwa po 600-800kb/s

tak jak pisalem 600-800 KB/s nie jakies tam bajty :twisted:

ale takie transfery mam tylko czasem

a taki sredni transfer to mam 60-120 KB/s

a po sieci mam 1000KB/s

jeszcze raz mowie nie kilo bajtow tylko kilo bitow

Nawet jeżleli piszesz prawde czyli podałes transfer w kilo bitach.. to sory ale z deka wnerwiajace jest przekazywanie inf odnosnie swojej sieci w taki sosob jaki ty to zrbiłes...

- A co takiego złego powiedzailem albo co ci sie nei spodobalo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisalem 600-800 KB/s  nie jakies tam bajty  :twisted: 

ale takie transfery mam tylko czasem 

a taki sredni transfer to mam 60-120 KB/s

a po sieci mam 1000KB/s 

jeszcze raz mowie nie kilo bajtow tylko kilo bitow

Zdecyduj się na coś. Bo piszesz jedno a potem drugie. KB - kilobajty Kb - kilobity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi