luksi Opublikowano 20 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2003 Witam! mam taki oto problem ostatnio stałem się posiadaczem płyty głównej jak w temacie + amd 2200xp + SPIRE WHISPERROCK IV w biosie temperatura wzrasta do 56C w stresie temp przekracza 60C kilkakrotnie zdejmowałem wentylator i zakładałem go ponownie żeby wykluczyć złe zamontowanie, dodam ze pasta jest zwykła silikonowa co nie zmienia faktu ze tamp jest za wysoka. w dotyku radiator jest ciepły lecz nie gorący. I teraz pytanie czy miał ktos podobną sytuacje z tymi typami płyt jak temu zaradzić zmiana biosu podobno pogarsza sprawę. Programy typu speedfan i AIDA pokazują dwie temperatury 36 i 30 stopni, ale temp procesora nie pokazują. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar00 Opublikowano 20 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2003 ja tez mam taką płytke i nienażekam na pomiar temperatury.Posiadam Bartona 2500+ i wentyl aero 7+ i temperaturka nieprzekracza 49 stopni na low obrotach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 20 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2003 twoja temp w stresie nie powinna przekraczac 45C, jak ja na 2200XP t-bred @ 2200MHz + Cooler Master X-Dream (na minimum obrotow) mam 45-46C w stresie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borowy Opublikowano 20 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2003 Poeksperymentuj z biosami. U mnie zmiana biosu z oryginalnego bodajrze f9 na najnowszy f12 spowodowała zmianę odczytu temperatury. Teraz temperatura jest odczytywana z jądra procesora i wynosi ok 62 c. Dozwolona temperatura w tym przypadku to 90 c. Dodam że na starym biosie temperatura nie przekraczała 48 C. Biosy masz tutaj http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Suppor..._GA-7N400-L.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuReK DuDeK Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) Witam. Tez mialem dokladnie taki sam problem jak Ty! GIGABYTE GA7N400L + Athlon 2500 (barton oczywiscie) + Pentagram QVC-100 Cu. No powiem, ze jak na takie chlodzenie temperatura byla wysoka w BIOSI'E przy starcie kompa 39'C (kaplica) no i przy stresie 49 max. Czytalem troche o tej plytce i faktycznie jak napisales temperatura procka jest podawana blednie!!! Odlicz od tego ok. 10'C I bedziesz mial faktyczna temperatura procka. Teraz zamienilem plytke na GIGABYTE GA-7N400 PRO 2 i z temperatura wszystko OK! Przy starcie 32'C, a w steresie 45 max!! Edytowane 20 Lutego 2006 przez JuReK DuDeK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...