Skocz do zawartości
luksi

GIGABYTE GA7N400L - zły odczyt temperatury?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam taki oto problem

ostatnio stałem się posiadaczem płyty głównej jak w temacie + amd 2200xp + SPIRE WHISPERROCK IV

w biosie temperatura wzrasta do 56C w stresie temp przekracza 60C

kilkakrotnie zdejmowałem wentylator i zakładałem go ponownie żeby wykluczyć złe zamontowanie, dodam ze pasta jest zwykła silikonowa co nie zmienia faktu ze tamp jest za wysoka.

w dotyku radiator jest ciepły lecz nie gorący.

I teraz pytanie czy miał ktos podobną sytuacje z tymi typami płyt jak temu zaradzić zmiana biosu podobno pogarsza sprawę. Programy typu speedfan i AIDA pokazują dwie temperatury 36 i 30 stopni, ale temp procesora nie pokazują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poeksperymentuj z biosami. U mnie zmiana biosu z oryginalnego bodajrze f9 na najnowszy f12 spowodowała zmianę odczytu temperatury. Teraz temperatura jest odczytywana z jądra procesora i wynosi ok 62 c. Dozwolona temperatura w tym przypadku to 90 c. Dodam że na starym biosie temperatura nie przekraczała 48 C. Biosy masz tutaj http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Suppor..._GA-7N400-L.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Tez mialem dokladnie taki sam problem jak Ty! GIGABYTE GA7N400L + Athlon 2500 (barton oczywiscie) + Pentagram QVC-100 Cu. No powiem, ze jak na takie chlodzenie temperatura byla wysoka w BIOSI'E przy starcie kompa 39'C (kaplica) no i przy stresie 49 max. Czytalem troche o tej plytce i faktycznie jak napisales temperatura procka jest podawana blednie!!! Odlicz od tego ok. 10'C I bedziesz mial faktyczna temperatura procka. Teraz zamienilem plytke na GIGABYTE GA-7N400 PRO 2 i z temperatura wszystko OK! Przy starcie 32'C, a w steresie 45 max!!

Edytowane przez JuReK DuDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...