Skocz do zawartości
solmyr

dynamiczne dzielenie pasma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Zastanawiam się nad taką rzeczą:

1. Moja sieć wygląda tak

a) router + modem dsl (asmax 800c2)

B) 2 komputery domowe - winxp

c) 1 komputer strychowy:) dla p2p,chodzi 24h - winxp

Problem jest następujący - komputer "c" wykorzystywany jest do obsługi p2p i stoi sobie na strychu żeby nikomu chałas w nocy nie przeszkadzał. p2p na nim to bittorrent, jednak strasznie zapycha on lącze - praktycznie 60 kb/sek ciągle, co powoduję że www na komputerach "b" nie działa zbyt dobrze. Chciałbym troszke zmienić tą sytuację, i tak:

1. Router nie obsługuje dzielenia pasma na poszczególnych użytkowników, te które to robią są za drogie

2. Serwera na linuksie nie chcę - miałem takie coś przez dwa lata - wszystko było git ale problem się zaczynał gdy nie było mnie w domu a coś padło.

3. Nie chcę ograniczać pasma na stałe w komputrze c - chciałbym by dopasywało się w zależności od potrzeb

4. Rozwiązaniem byłby program (nazwijmy go hipotetycznie xxx) który:

a) zainstalowany jest na 3 kompach

B) gdy komp "b" wysyła żądanie np. www (albo cokolwiek innego) jest ono rejstrowane przez xxx na "b" i wysyłane do xxx na "c" który automatycznie przycina pasmo "c" lub nawet całkowicie je blokuje do zakończenia operacji na "b" a potem przywraca 100% na "c". (Możnaby ustawiać priorytety nie tylko dla poszczególnych usług ale także dla poszczególnych komputerów)

Pięknie by było gdzyby taki programik istniał - nie znalażlem jednak nic podobnego - Brandwich Controller i Total Trafic Control potzrebują osobnego kompa na serwer(chyba). Może spotkaliście się z czymś takim, jeśli tak to byłbym wdzięczny za info

Pozdrowienia 4 all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi