solmyr Opublikowano 20 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2003 Witam wszystkich! Zastanawiam się nad taką rzeczą: 1. Moja sieć wygląda tak a) router + modem dsl (asmax 800c2) B) 2 komputery domowe - winxp c) 1 komputer strychowy:) dla p2p,chodzi 24h - winxp Problem jest następujący - komputer "c" wykorzystywany jest do obsługi p2p i stoi sobie na strychu żeby nikomu chałas w nocy nie przeszkadzał. p2p na nim to bittorrent, jednak strasznie zapycha on lącze - praktycznie 60 kb/sek ciągle, co powoduję że www na komputerach "b" nie działa zbyt dobrze. Chciałbym troszke zmienić tą sytuację, i tak: 1. Router nie obsługuje dzielenia pasma na poszczególnych użytkowników, te które to robią są za drogie 2. Serwera na linuksie nie chcę - miałem takie coś przez dwa lata - wszystko było git ale problem się zaczynał gdy nie było mnie w domu a coś padło. 3. Nie chcę ograniczać pasma na stałe w komputrze c - chciałbym by dopasywało się w zależności od potrzeb 4. Rozwiązaniem byłby program (nazwijmy go hipotetycznie xxx) który: a) zainstalowany jest na 3 kompach B) gdy komp "b" wysyła żądanie np. www (albo cokolwiek innego) jest ono rejstrowane przez xxx na "b" i wysyłane do xxx na "c" który automatycznie przycina pasmo "c" lub nawet całkowicie je blokuje do zakończenia operacji na "b" a potem przywraca 100% na "c". (Możnaby ustawiać priorytety nie tylko dla poszczególnych usług ale także dla poszczególnych komputerów) Pięknie by było gdzyby taki programik istniał - nie znalażlem jednak nic podobnego - Brandwich Controller i Total Trafic Control potzrebują osobnego kompa na serwer(chyba). Może spotkaliście się z czymś takim, jeśli tak to byłbym wdzięczny za info Pozdrowienia 4 all Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy Opublikowano 20 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2003 tyle ze to skrypty pod [brzydkie określenie na linuksa]a ;) http://sp9wun.republika.pl/ u mnie dziala pieknie :D jest program pod winde do dzielenia i kontroli łacza ale jakos nie pamietam nazwy ale jak sobie przypomne to dam znać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 20 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2003 chodzi Ci o netlimiter :?: ale nie zda egzaminu tak jakbys chcial, ale mozesz poprobowac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 20 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2003 netlimitera juz testowałem, to nie jest to o co mi chodzi:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...