elf_ Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 elf_ : sorry stary ale za takie posty to normalnie jakas grzywna powinna byc Powiedz mi jak bedziesz chcial kupic samochod to tez zaczniesz sobie cos klepac? . :D jak bym miał zaplecze technologiczne do zrobienia samochodu to zrobiłbym go sam - problem tylko że to zaplecze technologiczne kilkukrotnie przewyższyłoby wartość samochodu :D. poprostu luźno rzuciłem o tym że blok można samemu zrobić, bo już od pewnego czasu obserwuje na tym forum wręcz bałwochwlacze :D zachowania względem urieli i nukleonów. zwróciłem uwage, że niekoniecznie trzeba wywalać kupe kasy na coś co można stworzyć samemu. wystarczy poczytać troche o hydrodynamice i gwarantuje że blok będzie równie wydajny ( jeżeli nie wydajniejszy :D ) od tych dwóch bloczków , których nazwy już wymieniłem i powtarzać nie będe. trzeba jednak cierpliwości i staranności. napisałem to po to żeby taki ktoś kto pierwszy raz jest na tweaku i chce zrobić sobie wc nie ulegał "owczemu pędowi" kupowania nukleona albo uriela, szczególnie jeżeli ma mało kasy. wesołych świąt :D Nie zgodze się z Tobą. Zrobienie samemu bloczku nie jest takie proste zwłaszcza jeżeli chcesz żeby był wydajniejszy od Uriela i Nukleona. Sam tak myślałem jak Ty ale teraz juz wiem ze sie myliłem. Zacząłem robić bloczek i gdybym wiedział że tyle mnie to będzie kosztować to kupiłbym gotowy. Jednak jak juz zacząłem to dokończe. Pocieszam się tym że mój bloczek ma duże szanse żeby być wydajniejszy niz Uriel 2 czy Nukleon 2. Na początku stycznia jak będe miał już złożony w całości to zarzuce fotkami. ;D no to wkrótce porównamy nasze konstrukcje i zobaczymy jak one sie mają do urieli i nukleonów. co do kosztów o których wspominasz - mówisz o aspekcie finansowym czy o czasie który poświęciłeś na projektowanie/wykonanie bloczku ?. jeżeli to drugie to fakt - troche to trwa zanim blok nabierze kształtów ( frezów ) 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 do kosztów o których wspominasz - mówisz o aspekcie finansowym czy o czasie który poświęciłeś na projektowanie/wykonanie bloczku ?. jeżeli to drugie to fakt - troche to trwa zanim blok nabierze kształtów ( frezów ) 8) No dobra - a aspekt finansowy ... ?? Nie każdy ma w domu odpowiednie (nawet te prostsze) narzędzia ... a kupno frezów tarczowych+ jakieś narzędzie dremlopodobne, itd - i robi się sporo kaski :/ POzatym w warunkach domowych jakoś nie widzę możliwości wykonania podfrezowania np. pod uszczelkę ... Czasem jednak lepiej kupić ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 tyż fakt 8) - jednak można kombinować bez dremela - z użyciem wiertarki i stojaka. z frezem pod uszczelke rzeczywiści może być problem - tu jednak dużo zależy od konstrukcji bloku - mój projekt np. nie przewiduje uszczelki bo nie ma na nią miejsca na ściance bocznej 1mm - top będzie dolutowany. no ale generalnie racja - nie każdy ma czas, cierpliwość i narzędzia. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 elf_ : sorry stary ale za takie posty to normalnie jakas grzywna powinna byc Powiedz mi jak bedziesz chcial kupic samochod to tez zaczniesz sobie cos klepac? . :D jak bym miał zaplecze technologiczne do zrobienia samochodu to zrobiłbym go sam - problem tylko że to zaplecze technologiczne kilkukrotnie przewyższyłoby wartość samochodu :D. poprostu luźno rzuciłem o tym że blok można samemu zrobić, bo już od pewnego czasu obserwuje na tym forum wręcz bałwochwlacze :D zachowania względem urieli i nukleonów. zwróciłem uwage, że niekoniecznie trzeba wywalać kupe kasy na coś co można stworzyć samemu. wystarczy poczytać troche o hydrodynamice i gwarantuje że blok będzie równie wydajny ( jeżeli nie wydajniejszy :D ) od tych dwóch bloczków , których nazwy już wymieniłem i powtarzać nie będe. trzeba jednak cierpliwości i staranności. napisałem to po to żeby taki ktoś kto pierwszy raz jest na tweaku i chce zrobić sobie wc nie ulegał "owczemu pędowi" kupowania nukleona albo uriela, szczególnie jeżeli ma mało kasy. wesołych świąt :D Nie zgodze się z Tobą. Zrobienie samemu bloczku nie jest takie proste zwłaszcza jeżeli chcesz żeby był wydajniejszy od Uriela i Nukleona. Sam tak myślałem jak Ty ale teraz juz wiem ze sie myliłem. Zacząłem robić bloczek i gdybym wiedział że tyle mnie to będzie kosztować to kupiłbym gotowy. Jednak jak juz zacząłem to dokończe. Pocieszam się tym że mój bloczek ma duże szanse żeby być wydajniejszy niz Uriel 2 czy Nukleon 2. Na początku stycznia jak będe miał już złożony w całości to zarzuce fotkami. ;D no to wkrótce porównamy nasze konstrukcje i zobaczymy jak one sie mają do urieli i nukleonów. co do kosztów o których wspominasz - mówisz o aspekcie finansowym czy o czasie który poświęciłeś na projektowanie/wykonanie bloczku ?. jeżeli to drugie to fakt - troche to trwa zanim blok nabierze kształtów ( frezów ) 8) Jak na razie koszty, które poniosłem są mniejsze niż miałbym wydać na gotowy bloczek. Mam po prostu dobrze wyposarzony garaż. Nie każdy posiada kilku tonową frezarkę :wink: Najcenniejsze rzeczą jest chyba czas jaki poświęciłem. Mam nadzieje że się to wszystko opłaci. Co do rowku na uszczelke to bardzo trudno go wykonać i chyba rozwiąże ten problem inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 megabyte - juz zaczales frezowanie czy narazie sie tylko przymierzasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 megabyte - juz zaczales frezowanie czy narazie sie tylko przymierzasz?Frezowanie mam juz prawie skonczone :twisted: . Pozostal mi tylko ten rowek na uszczelke ale nie wiem czy go będe wogóle robił. Jeszcze tylko top przygotowac, zkręcić to razem i będe miał bloczek o myśle bardzo dobrej wydajnosci :twisted: Myśle że z początkiem stycznia zarzuce fotkami i jakims mini tescikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 elf_ : sorry stary ale za takie posty to normalnie jakas grzywna powinna byc Powiedz mi jak bedziesz chcial kupic samochod to tez zaczniesz sobie cos klepac? . :D jak bym miał zaplecze technologiczne do zrobienia samochodu to zrobiłbym go sam - problem tylko że to zaplecze technologiczne kilkukrotnie przewyższyłoby wartość samochodu :D. poprostu luźno rzuciłem o tym że blok można samemu zrobić, bo już od pewnego czasu obserwuje na tym forum wręcz bałwochwlacze :D zachowania względem urieli i nukleonów. zwróciłem uwage, że niekoniecznie trzeba wywalać kupe kasy na coś co można stworzyć samemu. wystarczy poczytać troche o hydrodynamice i gwarantuje że blok będzie równie wydajny ( jeżeli nie wydajniejszy :D ) od tych dwóch bloczków , których nazwy już wymieniłem i powtarzać nie będe. trzeba jednak cierpliwości i staranności. napisałem to po to żeby taki ktoś kto pierwszy raz jest na tweaku i chce zrobić sobie wc nie ulegał "owczemu pędowi" kupowania nukleona albo uriela, szczególnie jeżeli ma mało kasy. wesołych świąt :D Nie zgodze się z Tobą. Zrobienie samemu bloczku nie jest takie proste zwłaszcza jeżeli chcesz żeby był wydajniejszy od Uriela i Nukleona. Sam tak myślałem jak Ty ale teraz juz wiem ze sie myliłem. Zacząłem robić bloczek i gdybym wiedział że tyle mnie to będzie kosztować to kupiłbym gotowy. Jednak jak juz zacząłem to dokończe. Pocieszam się tym że mój bloczek ma duże szanse żeby być wydajniejszy niz Uriel 2 czy Nukleon 2. Na początku stycznia jak będe miał już złożony w całości to zarzuce fotkami. ;D no to wkrótce porównamy nasze konstrukcje i zobaczymy jak one sie mają do urieli i nukleonów. co do kosztów o których wspominasz - mówisz o aspekcie finansowym czy o czasie który poświęciłeś na projektowanie/wykonanie bloczku ?. jeżeli to drugie to fakt - troche to trwa zanim blok nabierze kształtów ( frezów ) 8) Jak na razie koszty, które poniosłem są mniejsze niż miałbym wydać na gotowy bloczek. Mam po prostu dobrze wyposarzony garaż. Nie każdy posiada kilku tonową frezarkę :wink: Najcenniejsze rzeczą jest chyba czas jaki poświęciłem. Mam nadzieje że się to wszystko opłaci. Co do rowku na uszczelke to bardzo trudno go wykonać i chyba rozwiąże ten problem inaczej. to zalezy jak bardzo cenisz swoj czas i jakie znaczenie ma dla ciebie fakt ze jak narazie nie masz jeszcze tego bloku, juz dosc dlugo go robisz, a w tym czasie moglbys cieszyc sie nowym maze'em 4 na przyklad (z rachunku wylaczamy oczywista satysfakcje, jest ona bezcenna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 No to wkońcu np. Do M1000 i kadetta lepiej brać uriela2 czy nuka2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 ja wybrałem nuka2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 @check nie mozesz pojac ze wybor miedzy tymi dwoma blokami to praktycznie rzecz gustu? wydajnosc zapewnie maja zblizona [zapewne! nie na bank] wiec ja bym sie kierowal estetyka , wykonaniem , obsluga klienta , dostepnoscia itd... no offence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 dobra zdecydowalem.. Kupie sobie Zalmana 7000 i tez bedize luz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 buehehehe , good choice CHECK ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 No ba! Nie chce mi sie bawić w wc a przynajmniej sobie jeszcze zalmanka kupie na grafke :0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 no kurde teraz to zgupiałem bo nie wiem co robic czy jednak zostać przy zalmanie 7000A CU i najwyżej dokupić 2 papsty do obudowy i maty czy jednak zmienić na to wc pomóżcie bo mnie już łepetynke od myślenia rozwala :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Jak masz ten wiatrak to zostawaj przy nim i nie kombinuj ! Więcej sie nakombinujesz niź to warte... :| Takie jest moje zdanie i wlasnie ten wiatrak kupuje... :) Pozzdro Ps. A mi juz nie rozwala :) Już wybralem nowego proca, ram , bude, zasilke , i 2 zalmany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Jak na razie koszty, które poniosłem są mniejsze niż miałbym wydać na gotowy bloczek. Mam po prostu dobrze wyposarzony garaż. Nie każdy posiada kilku tonową frezarkę :wink: Najcenniejsze rzeczą jest chyba czas jaki poświęciłem. Mam nadzieje że się to wszystko opłaci. Co do rowku na uszczelke to bardzo trudno go wykonać i chyba rozwiąże ten problem inaczej. to zalezy jak bardzo cenisz swoj czas i jakie znaczenie ma dla ciebie fakt ze jak narazie nie masz jeszcze tego bloku, juz dosc dlugo go robisz, a w tym czasie moglbys cieszyc sie nowym maze'em 4 na przyklad (z rachunku wylaczamy oczywista satysfakcje, jest ona bezcenna) Bloczek robie dość długo bo mam też inne sprawy m.in studia, w dodatku dość późno zacząłem. Mówiąc o kosztach miałem na myśli pieniądze jakie w to włożyłem. Na ekstremalnym oc mi nie zależy. Największym powodem jest właśnie satysfakcja że moge zrobić bardzo wydajny bloczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 ja zmienilem swpje WC na zalmana AlCu i jestem zadowolony bo poziom glosnosci jest podobny i temp tez. Bede mial jeszcze ciszej jak zmienie radiator na grafice bo ten pierdzik na winfascie sie troche rozwyl w ciagu miesiaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 ja zmienilem swpje WC na zalmana AlCu i jestem zadowolony bo poziom glosnosci jest podobny i temp tez. Bede mial jeszcze ciszej jak zmienie radiator na grafice bo ten pierdzik na winfascie sie troche rozwyl w ciagu miesiaca. A no to tak jak ja , bo zamiast WC (mam tera C_C) kupie zalmanka za 209 i na grafe za 165 tez zalman :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...