Skocz do zawartości
Walker3d

TPSA 83.xx.xx.xxx <grrr>

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyne co ci moge powiedzieć to "Witaj w gronie wybrańców z IP 83.30 " :lol:

Nie ma co się denerwować bo nie warto.

mam pytanie ile mozna czekac na odblokowanie tych stron typu yahoo.com cnn.com itd. ???

Hmm....dzień , dwa , miesiąc ....a może nigdy ich nie odblokują :lol:

Nie łam się też mam ten cudowny numerek :wink:

Co do reklamacji jestem za , też dziś zadzwonie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile mozna czekac :?: nie pytaj sie tp tylko adminow calego swiata, kiedy laskawie odblokuja 83.... :?

no i dowiedzialem sie tyle co ludzie wczesniej, gofno i takiej reklamacji nie moga uznac. Usilnie probowalem Panu wytlumaczyc ze czegos nie rozumiem poniwaz mowil ze "Usługa technicznie dziala, ale to ze strony sie nie otwieraja to nie wina telekomunikacji" GAA?! :) skoro dziala , a sie strony nie otwieraja to komu ja place? :] I tak sobie porozmawialismy przez 10 minut i sie poddalem. Ktore proxy lepsze? w3cache.irc.edu.pl czy w3cache.tpnet.pl? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam firewala na servach ktory blokuje nieuzywane bloki ip (nieatkywne)

ostatnio odblokowalem 83. - a jakby mi sie nie chcialo to tepsa moze mi naskoczyc - i to nie zalezy od nich bo ja na swoich servach moge blokowac co tylko mi sie podoba hehe

i wystarczy ze adminowi cnn sie nie chce i mozecie mu naskoczyc i tpsa tez nic nie moze zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też yahoo.com działa :lol: cnn.com jeszcze nie :( Ale to już nie jest istotne gdyż najważniejsze jest to że moje ulubione szwedzkie huby na DC++ znów żyją :lol: Nareszcie wszystko zaczęło wracać do normy , długo to trwało ale lepiej późno niż wcale . :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a na przyklad na razorback sie nie moge polaczyc nadal na emule.

:arrow: no wlasnie. moj ulubiony serwer na emule nie dziala. kto tu jest winny?? tepsa jak zawsze sie miga... trace juz sily. nie zauwazylem, zeby byly jakies zmiany na lepsze. jak wszystko wolno chodzilo, polowa stronek sie nie otwierala, tak jest dalej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: rozmawialem dzisiaj ze znajomy z centrali. powedzial, ze informacja o poli ip 83.30 zostala juz dawno wyslana w swiat. czesc administratorow europejskich dokonala juz odpowiednich zmian w swoich ustawieniach, jednak amerykanscy administratorzy nie spiesza sie z tym zbytnio :( pozostaje nam tylko czekac na lepsze czasy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.neutrin.pl/modules.php?name=New...article&sid=236

zobaczylem ten artykul na portalu neutrin.pl, nie wiem na ile jest to wiarygodne ale jest napewno warte przeczytania. Szkoda tylko ze malo tych kar dostaja albo w wiekszosci sie od nich uchylaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.neutrin.pl/modules.php?name=New...cle&sid=236

zobaczylem ten artykul na portalu neutrin.pl, nie wiem na ile jest to wiarygodne ale jest napewno warte przeczytania. Szkoda tylko ze malo tych kar dostaja albo w wiekszosci sie od nich uchylaja.

A Ty się nie próbujesz wymigać np od mandatu za wykroczenie drogowe - przecież to standardowa procedura :lol: A co dopiero gdy uważasz że nie złamałeś przepisów wtedy dopiero jest dyskusja z policjantem :wink: tak to już jest: opinia policjanta to jedno a zdanie kierowcy na temat zaistniałej sytuacji to drugie. Tak samo jak opinie urzędów i firm których dotyczą.

Co do wiarygodności to fakt prezes UOKIK nałożył karę na TP tylko że się poraz kolejny nie popisał, żeby nie powiedzieć zbłaźnił.

Karę taką UOKIK (Urząd Ochrony Konkurencji i Klienta) nałożył na TP tylko co z tego? URTIP (Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty) czyli dawny URT też od czasu do czasu wymyśla różne kary finansowe tylko co z tego wynika skoro przez tyle lat Telekomunikacja Polska nie zapłaciła żadnej kary

Przepraszam zapłacili jedną najmniejszą - 15 czy 17 tys. złotych (bo to tak mała suma że nawet nie chcieli się odwoływać) co przy wielu, wielo milionowych karach jest po prostu śmieszną sumą. Tylko że żyjemy w państwie demokratycznym i firmy mają prawo odwoływać się od jednostronnych decyzji urzędów.

Zresztą która firma by się zgodziła tak bez żadnego "ale" na płacenie kar. Gdyby prezes TP tak od razu mówił "ok. nałożyli na nas karę to zapłacimy" to sam jako udziałowiec tej firmy (czasami "bawię" się na giełdzie) złożył bym doniesienie do prokuratury na Zarząd TP za niegospodarność i działanie na szkodę firmy i udziałowców.

To że urząd jeden czy drugi coś tam sobie wymyśli to nie znaczy że to ma sens i ma jakieś solidne fundamenty. Jak widać podstawy tych kar - prawne i merytoryczne są zazwyczaj bardzo wątpliwe skoro wszystkie i tak zostają sądownie anulowane, albo urząd wycofuje się z decyzji – świadczy to tylko o niekompetencji urzędników wydających takie decyzje które potem momentalnie są przez SĄD anulowane jako bezpodstawne.

co do tej konkretnej kary za rzekome „uchylanie się przez spółkę od podpisywania umów międzyoperatorskich z niezależnymi dostawcami internetowymi

to odpowiedź TP jest prosta

„Nie jest winą TP SA, że brakowało odpowiednich aktów wykonawczych. Rozporządzenie w sprawie wymagań związanych z łączeniem sieci weszło w życie 8 grudnia 2003, a my już 31 grudnia 3003 skierowaliśmy do Urzędu Regulacji Telekomunikacji i Poczty ofertę ramową, w której zawarliśmy szczegółowe propozycji dotyczące współpracy z innymi operatorami”

I było by dziwne gdyby jakakolwiek komercyjnie działająca firma nie wykorzystywała obowiązującego prawa do ochrony swoich interesów. KAŻDA Firma istnieje po to aby zarabiać – a nie być instytucją charytatywną i oddawać rynek konkurencji.

za to że jest tak a nie inaczej to możemy mieć pretensje do naszych posłów, senatorów, ministrów i innych urzędasów że tworzą buble legislacyjne, później spóźniają się z aktami wykonawczymi i rozporządzeniami do ustaw, i potrafią najprostszą sprawę tak skomplikować że wszystkiego się odechciewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj mialem taki przypadek ze net przestal dzialac zadzwonilem na 0 800 102 102 i porazka - nie ma takiego numeru 8O - probowalem wiele razy, patrze czy sie pomylilem, no nie, proba za proba, chyba z 30 razy, w koncu sie udalo, naturalnie zaczely sie sciemy, czyli spychanie wine na uzytkownika, ciekawy sposob, gdziekolwiek indziej z miejsca powiedziano by - przepraszamy jak najszybciej postaramy sie zalatwic - a tu nie, tutaj jakiego ma pan windowsa czy nie robil pan resetu, a czy cacy a moze sracy itd itp pan stwierdzil po pol godziny ze "ewentualnie" moze byc powazniejszy problem na centrali i ze pani zadzwoni do mnie pod wieczor lub nastepnego dnia, naturalnie za jakas godzine ruszylo z powrotem ale zadzwonic nikt juz nie zadzwonil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno dostałem rachunek od TPSA , i myślałem że chociaż TP za swoje IP 83.30 obniży rachunek nawet o te symboliczne 10 zł no ale się niemiło rozczarowałem. Kwota taka sama nawet głupiego listu w środku nie było z przeprosinami za "utrudnienie" w internetowym ruchu międzynarodowym Utrudnienia hehe prawie wcale go nie było no ale to już nieważne. Teraz wiadomo sytuacja wróciła do normy ale myśle że to troche nie fer wobec swoich klientów. Po prostu TP przemilczała problem tak jakby go wogóle nie było :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: nie mozna oczekiwac od tepsy jakiegokolwiek prezentu w np. postaci nizszego rachunku, poniewaz tepsa nie przyznaje sie do popelnionego bledu. uwazaja, ze zagrafi OK, a administratorzy wszelkich serwerow zawinili.

cale szczescie od kilku dni zauwazylem znaczne poprawy w dzialaniu neta. kilka niedzialajacych wczesniej stronek zaczelo dzialac :) wydaje mi sie rowniez, ze wszystko jakos szybciej smiaga. moze nareszcze bedzie lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ja od dzis tez dostaje numery z puli 83.xxx.... ehhh a mieszkam kolo gdyni :>

Hehe powinieneś się cieszych że dopiero od dziś , bo teraz to ~90 % tego co chodziło na 80 chodzi też na 83.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ja od dzis tez dostaje numery z puli 83.xxx.... ehhh a mieszkam kolo gdyni :>

Hehe powinieneś się cieszych że dopiero od dziś , bo teraz to ~90 % tego co chodziło na 80 chodzi też na 83.

Nioms dobrze ze od dzis :) ale i tak psychologicznie to na mnie dziala ze ten adres bee :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co się dzieje znowu z tym DC++

Większość hubów nie chodzi , połączenia są zrywane , pakiety gubione , Nawet jak się połącze z hubem to wywala mnie z niego gdyż zbyt długo oczekuje na kompletną listę userów . Zauważyłem że na węźle kat-ru2 pingi są na wysokości 700 ms , przy tracercie jest dużo (średnio około 5 ) * . Co się dzieje ?? Czyżby mamy powtórke z rozrywki ??? Znowu coś szaleje TePsa ?? Jak to wygląda na DSL'u ?? Powiem jeszcze że problemy są z większością najpopularniejszych hubów na liście DC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na DSL`u sprawa wyglada bardzo podobnie... ciezko sie wbijac na hub`y, na te polskie dla mnie latwiej sie wbic... i nieraz mam takie jazdy ze jak chcem cos od kogos sciagnac to u paru/nastu osob mam connection time out...

na emule na okolo 100 serverkow z 6 ma ping ponizej 100 reszta ma duuuuuuzo wiecej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed chwilą zerwało mi połączenie (po 3 dniach). połączyłem się ponownie bez problemu, sprawdzam ip a tu....(chwila napięcia) IP 83.27.xxxx. Ciekawe ile jeszcze ludzi dzisiaj dostało podobny prezencik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam 83.xx ale jestem i tak zadowolony ze względu na szybkie transfery z zagranicznych hubów /często transfer znacznie przekracza ten nominalny/

Co masz na myśli :?: Szybciej ci idzie niż 640 Kbps/s :?: 8O

UPDATE

Sprawdziłem droge pakietów i zauważyłem że węzeł kat-r2 wogóle się nie zgłasza a na war-tr4.tptransit.pl pingi są na wysokości ~1400 ms . Zadzwoniłem na partyline i przedstawiłem problem z węzłami i powiedziano mi że faktycznie jest problem z węzłami ale dziś w nocy ma zostać rozwiązany. Zobaczymy ile z tego będzie prawdy.

No i jak zawsze TP wogóle nie poinformowała swoich klientów o zaistniałym problemie , nawet na pl.internet.komunikaty nic nie było :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi