XwA Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 no wkocnu ciekawy temat od czasu do czasu trzeba sie odchamic i posluchac takich klimatow :) sam kilka lat gralem w orkiestrach i jakos tak mi zostalo;) p.s. jesli ktos z Was ma jakies kawalki, nuty orkiestrowe prosze o kontakt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Ja tez lubie muzykę powazną. Nie zanm sie za bardzo na tytułach i kompozytorach. Nie bede zgrywał kogos kim nie jestem i nie bede z google wklejał nazwisk i tytułów. Lubie bardzo sonatę księzycową. czy agnus dei - samuela barbela.. to znam po nazwie :) Jesli muzyka folkowa tez sie podciaga pod temat, to bardzo lubie folk arabski, zwłaszcza z pustyni nubijskiej i beduinski z okolic egiptu. Fajny jest tez folk indyjski, ale juz troche przebarwiony. Tutaj moge walic nazwami i tutułami.. Uwielbiam Zafa, Allah Mussau, czy Sallam Ya.. a jak byscie usłyszeli kairski Rasket Mizmar.. to tez byscie pokochali ten styl muzyczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 (edytowane) mi tam najbardziej podoba się requiem mozarta.. jest .. taki.. podnoszący na duchu* :lol:, za 2 tygodnie we wrocku bedzię w katedrze więc trzeba sie udać. sonata księżycowa też roxi... z mozartowych to podoba mi się (nie wiem czy tytuł jes oryginalny) ale mnie tu piszą że nazwa to amadeus - to był taki utwór który był na wstępie filmu "Amadeus" Carmina Burana też, motyw z JackAssów :D, czy stabat mater vivaldiego. Czy jeśli kojarzycie ten akurat styl utworów możecie mi wskazać jakieś podobne? Coś w stylu podniosłej, mrocznej, muzyki filmowej... najlepiej z churkami * przypominam że jest to msza żałobna :D. Fajnie się przy tym pisze programiki z javuni :twisted: ale i jest dobre na załamki i zły humor... Edytowane 25 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) Tylko chciałbym poinformować wszystkich ewentualnych wielbicieli REQUIEM Mozarta iż jutro, czyli w piątek 7.kwietnia będzie można wysłuchać za darmo :) we Wrocławiu... w Katedrze św. Jana Chrzciciela o 18:30 ku pamięci JP2... Informacja ze strony Filharmoni Wrocławiskiej edit: Byłem i było extra :) brzmiało lepiej niż w MP3 :D... aż ciarki przechodziły :twisted: Edytowane 8 Kwietnia 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Mógłby mi ktoś doradzić. Potrzebuje jakiś podkład muzyczny do swojeje prezentacji o obozach pracy. Macie jakiś dobry kawałek. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 requiem? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Vivaldiego z poważnej, a oprócz tego z muzyki popularnej lubię słuchać utwory, w których użyto skrzypce i inne instrumenty smyczkowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 requiem? :) Dobre ale mi chodzi o samą melodie bez spiewu. Co bys jeszcze zaproponował? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter6576 Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 (edytowane) Gdzieś miałem CD z koncertami organowymi Bacha, niestety tytułów nie pamiętam ale kilka utworów z tego może by i przypasowało :) Edytowane 15 Maja 2006 przez Piter6576 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Możecie podać może być mozart , bach byle by była sama spokojna melodia bez śpiewo bo to w końcu obraz tragedi. :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Mógłby mi ktoś doradzić. Potrzebuje jakiś podkład muzyczny do swojeje prezentacji o obozach pracy. Macie jakiś dobry kawałek. :wink:Theme - Requiem for a Dream (??) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 kurde.. a wiesz co w ogóle śpiewają w requiem? Przesz to jest obraz tragedii bo to msza żałobna wzorowana na starej greckiej z tego co pamiętam tradycji... np fajnie by się nadawała lacrimosa albo introitus requiem... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pain.exe Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 hmm ja słucham wielu rodzajów muzyki, jeśli chodzi o fajne orkiestry to lubię Russian Red Army Choir :) słynny utwór "O Fortuna", hymn rosji :D, hymn marynarki rosyjskiej Wszystkie utwory rządza, mam ich płytkę, ale nie wiem czy to jakaś składanka czy jakiś konkretny album podobnie jak Galago De Codi nie mam zamiaru udawać kogoś kim nie jestem nie znam sie za bardzo na tej muzyce, ale lubię sobie posłuchać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 O ile można to nazwacćmuzyką poważną ale ja bardzo lubię posłuchać sobie marszy wojskowych róznych narodowości. Z bardziej cenionych mi chórów to napewno Alexandrowa, Orkiestra polskiego radia, Orkiestra reprezentacyjna wojska polskiego, napewno Gregorians. Z bardziej ciekawych soundtracków to napewno Klaus Doldinger - Das boot OST, Thomas Newman - Jarhead OST itp. te mi zapadły pamięci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Tez lubie muzykę klasyczną a w szczególności offenbacha, mozarta, marie callas (wybrane), i inne typu hmm orkiestro-operetkowego. + metal, rock i spokojne kawałki jak katie melua czy sophia scotfield :) w zasadzie wszystkiego po trochu nielicząc techno, hophipa, disco polo.... Odpada tylko chopin i pochodene z fortepianem O_o A jak coś nowoczesnego z klasyką to vanessa mae PS: co do nazw i wykonawców niekojarze prawidłwej pisowni, więć z góry sorry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Czasem jak się człowiek mocno zdenerwuje to coś klasycznego (mi podchodzi mozart albo jakaś organowa spokojna) to prawdziwy balsam dla uszu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 (edytowane) nie wiem czy trafilem w odpowiedni temat ale chyba raczej tak. chcialem zapytac czy ktos z Was zna jakis wykonawcow gdzie spiewa chor. chodzi mi o...kurcze nie wiem jak to wytlumaczyc...taki podniosly styl, muzyka grozy gdzie chor spiewa bardzo energicznie. chociaz samego choru moze nie byc, wazne zeby muzyka byla w takim stylu. najlepiej bedzie jak podam pare tytulow ktore "zobrazuja" to o co mi chodzi: Duel Of The Fates - John Williams (z gwiezdnych wojen, epizod 1) Neodaemmerung - Don Davis (Matrix-Revolutions) Navras - Don Davis (Matrix-Revolutions) poczatek utworu Chateau - Rob Dougan (Matrix Reloaded) ogolnie sporo utworow z matrixa i wladcy pierscieni jesli ktos wie o co mi chodzi i moze mi podac jakis wykonawcow to bede wdzieczny ;) Edytowane 23 Listopada 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Goldsmith - Arthur's Farewell? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Mu chyba chodzi o kompozytorów i pełne utwory... Pewno coś Wagnera by podeszło pod ten opis... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 Witam, Ostatnio spodobała mi się wyżej punktowana kultura, tj. muzyka poważna. Szczególnie przypadło mi do gustu: Orff - Carmina Burana, O (Fortuna) Prokofiev - Romeo And Juliet Op. 64 (Montagus And Capulets) Czy moglibyście polecić coś podobnego? Takie utwory z "dreszczykiem". Coś w stylu muzyki z Hitmana (Jesper Kyd). Ewentualnie z zupełnie innej strony - Beethoven - Fur Elise. Nie jestem pewien czy czasem nie słyszałem tego w reklamie Apapu. Ale melodia jest tak odprężająca i miodna, że mógłbym słuchać w kółko przez godzinę :D Mam nadzieję, że temat przez trzy lata nie umarł :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 Że też przeoczyłem topic. Klasyka to klasyka, teraz się już takiej muzyki nie robi. Polecam na odprężenie: Bach- Aria na strunę G Beethoven- Sonata księżycowa Miód. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 (edytowane) Witam, Ostatnio spodobała mi się wyżej punktowana kultura, tj. muzyka poważna. Czy moglibyście polecić coś podobnego? Takie utwory z "dreszczykiem". Coś w stylu muzyki z Hitmana (Jesper Kyd). pewnie polubisz Requiem Mozarta ( pierwsze 8 utworów ) Że też przeoczyłem topic. Klasyka to klasyka, teraz się już takiej muzyki nie robi. Polecam na odprężenie: Bach- Aria na strunę G nie aria, tylko Air Mógłby mi ktoś doradzić. Potrzebuje jakiś podkład muzyczny do swojeje prezentacji o obozach pracy. Macie jakiś dobry kawałek. :wink: Już za późno, ale jest tak idealnie pasujący kawałek, że warto wspomieć Arvo Part - Cantus in Memory of Benjamin Britten Edytowane 11 Września 2009 przez sesq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 nie aria, tylko AirAir to po angielsku aria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vennor Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 (edytowane) Witam, Ostatnio spodobała mi się wyżej punktowana kultura, tj. muzyka poważna. Szczególnie przypadło mi do gustu: Orff - Carmina Burana, O (Fortuna) Prokofiev - Romeo And Juliet Op. 64 (Montagus And Capulets) Czy moglibyście polecić coś podobnego? Takie utwory z "dreszczykiem". Coś w stylu muzyki z Hitmana (Jesper Kyd). Ewentualnie z zupełnie innej strony - Beethoven - Fur Elise. Nie jestem pewien czy czasem nie słyszałem tego w reklamie Apapu. Ale melodia jest tak odprężająca i miodna, że mógłbym słuchać w kółko przez godzinę :D Z dreszczykiem? Dreszczyk serwuje wiele kompozycji, a już na pewno usłyszenie ich na żywo (niestety, ja nie miałem jeszcze okazji). Ale jeśli szukasz czegoś podobnego, to posłuchaj: Also Sprach Zarathustra, Op. 30 Straussa, Boléro Ravela. Możesz też spróbować gorzkiego motywu z Listy Schindlera Williamsa. Ale to już co innego. Odprężające? The Lark Ascending i Fantasia on "Greensleeves" Vaughana Williamsa, Koncert na harfę, flet i orkiestrę (andantino) Mozarta, Drugi koncert brandenburski Bacha, Cavalleria Rusticana Mascagniego, Muzyka na wodzie Händla, Trzecia symfonia (Lento e Largo) Góreckiego, Pavane Fauré i zwłaszcza Rachmaninov! Z Für Elise kojarzy mi się Rondo Alla Turca Mozarta. Edytowane 11 Września 2009 przez Vennor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 na angielskich albumach uzywają słowa "aria" a nie "air". Moze po francusku "air" to "aria".Nie wiem jak po francusku. Po angielsku aria to air. Zresztą nie ma to najmniejszego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...