GiKeR Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 Witam - dawno mnie nie bylo i troszke mi sie teraz namieszalo w glowce, a wiec prosze o odpowiedzi na dwa proste pytania: 1. Jak duza jest rownica w wydajnosci pamiecie o CL 2,5 w porownaniu to tych samych pamieci na CL 2 ?? i czy warto dosc sporo doplacac do kosci z CL 2 ?? 2. Ile daje przyrostu wydajnosci praca pamieci w trybie dual - slyszalem ze okolo 4% wiec liczba praktycznie pomijalna dla zwyklego uzytkownika. Tak wiec pytanie brzmi czy oplaca sie kupowac dwie kosci czy wystarczy jedna (taniej), a wydajnosc bedzie i tak porownywalna. Wszystko przy zalozeniu ze kupuje odrazu pamieci na 400MHz i niebede sie bawil w wieksze krecenie ich - tzn beda stale chodzily na te 400MHz synchro z prockiem. Z gory dzieki za uswiadomienie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Żniwiarz Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 1. Na oko różnicy pomiędzy CL2 a CL2,5 nie zobaczysz (w testach - owszem), wiec wybór należy do ciebie. Sugeruję jednak CL2 :wink: 2. Z twojego podpisu widzę, że i tak nie będziesz miał duala, no chyba że zmieniasz mobo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 Nie no ja na tego ECSa wcisne pamieciu w dualu - troszke sie lutownica pobawie i bedzie OK ;) Napisz jak duza jest ta roznica miedzy CL 2 a CL 2,5 w testach ofcors Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 Wystarczy wlutować nowy chipset. :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Żniwiarz Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 Napisz jak duza jest ta roznica miedzy CL 2 a CL 2,5 w testach ofcorsU mnie - 4fps w Q3 fastest. Zwróć jendak uwagę, że pamięci sprzedawane jako CL2 mają niższe Cas Latency oraz inne timingi, a to kilkanaście fps więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 HEHE ale te 4fps jest pojeciem wzglednym ;) boi jak ktos ma 8fps to to bedzie 50% a jak ktos ma 400fsp to bedzie 1% ;) Napisz konkretniej tzn w % Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Żniwiarz Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 No to 1% z małym ułamkiem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 LOL i prawie 100zl wiecej za kostke 256Mb :lol: Mam nadzieje ze ktos jeszcze potwierdzi to ze te CL 2,5 jest tylko troszke slabsze od CL 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KENEK Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 No to odpowiadam ci stary, jeżeli masz pojecie trochę o samochodach bądź o dwukołowych przecinakach, im asuto ma lepsze przyspieszenie tym-no oczywiście większa frajda, tak samo z pamięciami cl 2 to taj jakbyś 0 do 100 miał 6s (chodzi oczywiście o przyspieszenie) a cl 2,5 to prawie 10 s do 100. to mniej więcej taka różnica. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Bardziej zalezalo by mi konkretnie na procentowym okresleniu tej roznicy na podstawie jakiegos benchmarka. Ciagle niewiem co kupic i niewiem czy oplaca dac 100zl wiecej za koste jezeli przyrost wydajnosci bedzi ena poziomie 2% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 To ja sie podepne do tematu... Mam juz jedna kostke Geil DDR400 256mb i teraz zamierzam dokupic taka sama do Dual'a. Oplaca sie ? Czy moze wymienic na 512mb ? Poradzcie mi cos... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 http://infopc.pl/index.php?id=recenzja&idr...rec=ddr&idRec=1 Tu masz artykuł o DDRach i roznicach miedzy cl3 cl2,5 i cl2 Roznica jest jakis 2-4%. Dual daje jakis 4-5% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Czyli w zasadzie nie ma sie co na Dual'a tak rzucac.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Czyli w zasadzie nie ma sie co na Dual'a tak rzucac.... ale tylko jesli chodzi o AMD :!: W P4 dual daje niezlego kopa sprzetowi :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REC_DJ Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 o timingach juz niebędę się wypowiadał bo koledzy zrobili to przedemną - jedynie dodać moge, że timingi to nic jezeli porównasz np kość [ CL2 o czasie dostepu 5ns ] a kość [ CL3 o czasie dostepu 4.0 ns ] różnica zabójcza ... i timingi to mały pipek w porównaniu z czasami dostępu... zaś druga sprawa to DUAL... przedewszystkim platformy P4 wykorzystują drzemiąca moc w DUAL CHANNEL ... wzrost niestety niejest jeydnie o 4 % ale na poziomie 40%! Prosty przykład: u mnie pamięci w trybie dual przy FSB200Mhz i timingach 3-3-3-8 [4ns] - odczyt 4949 - zapis 1765 zas te same pamięci w trybie single czyli wsadzopna tylko jedna kosc to wynik: - odczyt 3057 -zapis 1242 ==> [ na chipsecie nforce2 ABIT NF7-S wzrost zaledwie 10-15% ] [ odczyt z programu aida32 ] wnioski wyciagnij sam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 co do timingow to ja podam dobry przyklad z fsb250 :D Moje memki z 2.5-3-4-6 - wynik Aida32 : 3640/1300 Wyniki mAtii'ego z 2-2-2-11 : 3728/1378 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 OK THX wszystkim ;-) Teraz jush wiem zeby sie nierzucac na CL2 i zato doplacac kolo 100zl :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Skoro wszystko jasne temat uwazam za zamkniety :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...