Skocz do zawartości
avw

Zitegrowany MB na lampach???

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacze lampowe charakteryzuja sie bardzo dobrymi parametrami ...

jedna wielka bzdura ! - lampy wprowadzaja wlasnie baaardzo duzo znieksztalcen - jednak sa one jak najbardziej pozadane - dzwiek staje sie miekki i plastyczny - taki lampowy :) - kto nie sluchal lampy niech to zrobi ! - naprawde warto ...

no chyba ze na playliscie ma utworu w ktorych slychac tylko bas i sopran - lampa skrajnych czestotliwosci nie przeniesie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to to zauważyłem ze zintegrowali "coś" - pewnie wzmacniacz bo chyba lampowego C/A nie zrobiliby.... Tylko dlaczego jest tam jedna lampa? (wzmacnacz mono???)...

Co do parametrów wzmacniaczy lampowych to akurat tranzystorowe biorą je o kilka długości już od kilkudziesięciu lat ;)

Rzecz z lampami polega nieco na czym innym... I własnie to jest zaskakujące, że połaczono technikę cyfrową ze stricte analogowym brzmieniem lampy.

Tylko co z tego tak naprwdę wyszło???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajebiste cacko (sorki ale naprewdę zaje..).

Trochę może dziwić że jest tylko jedna sztuka (chyba podwójna trioda)- jak sądzę to kanałów przednich. Dobra jakość pozostałych elementów (kondenastory)

Wady: -duże ilości cipeło

-trzeba stosować dobry wzmacniacz z dużą impedancją wejściową

-lampa się zużywa co kilka lat i trzeba ją wymienić

Pomysł całkiem ciekawy , ale moim zdaniem całkowicie popieprzony. Jak ktoś chce mieć dobry dźwię to nie słucha muzyki z kompa a tym bardziej mp3. Lampy mają własności mikrofonujące a w obudowie jest mnóstwo wszelkich zakłóceń el-mag.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) Lampy- mikrofonujące? Pierwsze słyszę... chyba ze na skutek pól elektromagnetycznych, które odchylałyby wiazkę wolnych elektronów w lampie (może zresztą odwrotnie???).

A kto powiedział że z kompa trzeba słuchać MP3? Można odtwarzać DVD-Audio jak masz ochotę - słyszałeś o komputerach do montarzu dźwięku w studiach, przystawkach set-top-box np. do telewizji wysokiej rozdzielczości?

Tyle że jakoś nie widziałem w nich lamp :) ... A może są też takie płyty MB ze zintegrowanymi gramofonami analogowymi??? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikrofonowanie to przeniesienia drgań mechanicznych na przebieg elektryczny (słyszalny!)

DVD-Audio z komputera? jakoś nie słyszałem o takowych odtwarzeczach w formacie 5,25" - może się mylę to mnie oświeć.

A reżyserzy dźwięku korzystaący z kompów to wykorzystują specjalne kary dźwiękowe a nie jakięś zintegrowane ... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja mówie, że muszą być zintegrowane ;) ? Słyszałeś o kartach dźwiękowych odtwarzających w formacie 24bit/192Khz... To jest własnie format DVD-Audio. Nie wiem czy mozna odczytać taką płytę w zwykłym napędzie DVD (DVD i DVD-A zapisują dane w formie plików, które mozna kopiować na HDD więc napęd nie musi odtwarzać strumienia danych - wystarczy jeśli zdoła otworzyc katalog z zawartością plików DVD-A). Jeżeli jest inaczej to powiedz w czym tkwią problemy, bo własnie przymierzam sie do kupna takiej karty... a niechchałbym przekonac sie po czasie że moge sobie tylko na niej dźwiek do gier i mp3 posłuchać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też tego nie jestem pewny... :? ale wydaje mi się że skoro moge otworzyć katalogi z filmami czy programami z DVD to moge również z DVD-A... Nie robiłem takich eksperymentów - i tak nie mam karty odtwarzajacej w takim trybie i nie jestem pewien czy do skopiowania wystarczy np. jakis menager plików... W sumie to samo odtwarzanie DVD odbywa sie na drodze programowej - więc zakładam ze DVD-A również(sprzętowy jest odczyt w formacie DVD, a o ile wiem te same napedy wykorzystywane są w otwarzaczach hybrydowych DVD/DVD-A). Własnie zasiałeś we mnie zwątpienie - kurcze musze zdobyc płyte DVD-A i zobaczyc czy otworze katalog :( A może juz ktoś tego próbował???

Na widok AOpen nie usmiałem się - ale zdziwiłem "co robi tam ta ruska lampa???" i do czego komu to potrzebne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi