MAD Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Witam Chcialbym podkrecic mojego procka i w zwiazku z tym chce go puscic od razu z 100 na 133 mhz. Czym to grozi dla mojego kompa ...i co ewentualnie zrobic aby sie powiodlo. Narazie puszczalem na 105/6 i bylo OK . przy zwolnionej pamieci na maxa z CL 2 na 2.5 . Chlodzenie mysle ze mam w porzadku TITAN TTD5(3) czy cos takiego bo niepamietam ...temp. obecnie 40 - 41 stopni. - jeszcze jedno ...czy w mojej plycie jest dzielnik PCI ? ( moze glupie pytanie bo nie moge znalezc) Moj konfig jak w podpisie. Bede wdzieczny za wszelkie rady i sugestie. Chlopaki i dziewczyny ....licze na Was :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Po pierwsze wystarczyło użyć wyszukiwarki by się większości tych rzeczy dowiedzieć... Na 133 bez odblokowania mnożnika nie pójdzie na 99,99% Czemu zwalniałeś pamięci przy magistrali 106?Przecież to nie było ani konieczne ani uzasadnione. Co do dzielnika to prawdopodobnie płyta samo go zmienia albo masz tą opcję w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 a poza tym proboj, proboj i jeszcze raz proboj - raczej niczym ci to nie grozi. jak cos nie wyjdzie, wtedy pytaj... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Najpierw zwiększ FBS do tych 133 i zobacz czy komp ci wstanie jeżeli tak to w spox pomęcz go troche i zobacz czy jest stabilny, jak nie to clear cmos i zwiększasz troche vcore 8) ustawiasz FBS 133 i spr z pamiątkami nie powinno być problemu bo masz DDR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Najpierw zwiększ FBS do tych 133 i zobacz czy komp ci wstanie jeżeli tak to w spox pomęcz go troche i zobacz czy jest stabilny, jak nie to clear cmos i zwiększasz troche vcore 8) ustawiasz FBS 133 i spr z pamiątkami nie powinno być problemu bo masz DDRDDR nie maja nic do tego, zwykle sdramy jada na tej samej szynie tylko ze taktowanie DDR jest dwukrotne. Do MAD: co do podkrecania tego D1.2 to paru osobom juz poszedl ze zwiekszonym vcore wiec jak bedziesz mial szczescie to Ci sie uda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 DDR nie maja nic do tego, zwykle sdramy jada na tej samej szynie tylko ze taktowanie DDR jest dwukrotne.Wiem chodziło mi o to o czym pisał tomasir że po co zaniża ustawienia pamięci. Sorki może niedokładnie się wyraziłem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAD Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Najpierw zwiększ FBS do tych 133 i zobacz czy komp ci wstanie jeżeli tak to w spox pomęcz go troche i zobacz czy jest stabilny, jak nie to clear cmos i zwiększasz troche vcore 8) ustawiasz FBS 133 i spr z pamiątkami nie powinno być problemu bo masz DDR Moze to lamerski pytanie ...ale co sie dzieje z magistrala PCI jesli puszcze FSB na 133 ...? jesli plyta ma dzielnik to bedzie OK ...a jesli go nie ma ..moj HDD i ewentualnie moje karty PCI ...pojda spac. :?: Pytam bo nie wiem ..a niechcialbym nic spalic . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 twoja płyta jeżeli puścisz tego Durona na 133Mhz ustawi dzielnik na 1/4 co spowoduje że PCI będzie nadal 33Mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Najpierw zwiększ FBS do tych 133 i zobacz czy komp ci wstanie jeżeli tak to w spox pomęcz go troche i zobacz czy jest stabilny, jak nie to clear cmos i zwiększasz troche vcore 8) ustawiasz FBS 133 i spr z pamiątkami nie powinno być problemu bo masz DDR Moze to lamerski pytanie ...ale co sie dzieje z magistrala PCI jesli puszcze FSB na 133 ...? jesli plyta ma dzielnik to bedzie OK ...a jesli go nie ma ..moj HDD i ewentualnie moje karty PCI ...pojda spac. :?: Pytam bo nie wiem ..a niechcialbym nic spalic . Nic sie nie moze stac. Plyta musi zmienic dzielnik jesli nie ma takiej opcji w biosie. Skoro obsluguje magistrale 133 MHz to automatycznie zmienia dzielnik (mój asus zmienia dzielnik na 1/4 po przekroczeniu 120 MHz magistrali) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Jeśli chcesz mieć to 133 MHz to musisz oczywiście zmniejszyć mnożnik bo na 12x to napewno nie wstanie (1600 MHz). Proponuję Ci zacząć od 9,5x133. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Jeśli chcesz mieć to 133 MHz to musisz oczywiście zmniejszyć mnożnik bo na 12x to napewno nie wstanie (1600 MHz). Proponuję Ci zacząć od 9,5x133. :Pno 9,5x133 to nawet moj procek ciagnie w chlodniejsze dni :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sammy Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Moj max wyciaga 10,5*133 ale wtedy jest nie stabilny i po pewnym czasie wiesza sie lub robi restart Vcore standard 1,75 podniesienie nic nie daje (poza wyzsza temp. :):) oczywiscie) stabilna prace mam na 10*133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 sprobuj zamalowac olowkiem 2b mostki l1 na procku co odblokuje mnoznik, zamaluj tesh mostki l7 co da max zasilanie oczywiscie jak masz porzadne chlodzenie, zmniejzs mnoznik i ustawaij jak najwiekrze fsb nawet spokojnie ponad 133, pamietaj ze jak masz powicmy 1300 mhz na wysokim fsb to procek jest sporo szybszy od standardowego 9 gdyby taki byl ) :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...