Skocz do zawartości
Snooze

Bios Abit KT7A

Rekomendowane odpowiedzi

Mam plytke Abit kt7a version 1.3~(przynajmniej tak pokazuje sisoftwareSandra).Moj bios to 65.Chcialbym zaktualizowac go do najnowszej wersji (najlepszej) - mam trzaski w czasie granie w niektore gry np carmagedon III, Shogun II, posiadam SoundBlastera 128.Czy ktos moglby mi opisac aktualizacje biosu krok po kroku - nie chce czegos zcharznic :P.Myslalem nad biosem 9R z http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...RAID+V1.3Bios ewentualnie ktory bios zainstalowac ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było to już pewnie ze 100 razy !!!

0. Wersję sprawdź na naklejonej na płycie naklejce z kodem kreskowym

1. Ściągasz bios dla KT7A v1.3 lub KT7A v1.0-v1.2 - pliki należy rozpakować gdzieś na twardym dysku

2. Możesz jeszcze ściągnąć program do flashowania biosów Award'a ale nie jest to konieczne, gdyż już ją masz po rozpakowaniu biosu na dysku

3. Przygotowujesz dyskietkę startową poleceniem FORMAT A:/S w systemie Windows 9x - lub w inny sposób, ale bez autoexec.bat i bez config.sys

4. Przegrywasz na dyskietkę odpowiednie pliki: [abitfae.bat] [runme.bat] [*.bin] [awdflash.exe]

5. Zworką na płycie głównej robisz CLEAR CMOS

6. Startujesz komputer z utworzonej dyskietki startowej

7. Uruchamiasz runme.bat

8. Dalej zgodnie z poleceniami aż do procesu flashowania. Od tego momentu nie może nastąpić przerwa w pracy komputera

9. Po zakończeniu flashowania - wyłączasz i włączasz komputer

10. W biosie wgrywasz SETUP DEFAULTS i następnie ustawiasz odpowiednie opcje, tak jak potrzebujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX dARIO.Tylko ze mam maly problem...nie mam dzialajacej FDD =[ . Czy jest jakas mozliwosc zrobienia tego bez dyskietki ?

tak, przyuruchamianiu systemu wejdz do menu (wal w F8 przy bootowaniu) i wybierz ostatnia pozycje: "cos tam trybu awaryjnego", w kazdym badz razie na pewno ostatnia. to oczywiscie tylko wtedy, gdy masz wina 98...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposobów jest kilka:

1. Flashowanie z poziomu windows programem Winflash - odradzam bardzo niebezpieczna metoda!

2. Płyta CD botowalna

3. "F8" przy starcie Windows 98/98SE

4. Odpowiednie spreparowanie pliku C:autoexec.bat - tak by nie odpalał windows

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Sprawdź sterowniki bo u mnie SB128 też wariował na KT7A. Ściągnełem nowe stery pod XP i wpiełem SB w pierwsze PCI pod AGP i problem znikł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Sprawdź sterowniki bo u mnie SB128 też wariował na KT7A. Ściągnełem nowe stery pod XP i wpiełem SB w pierwsze PCI pod AGP i problem znikł.

ja mam w 1 od dołu i też gitarowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm czyli jak dam np uruchom w trybie ms-dos lub cos w tym stylu i z dosa dostane sie do katalogu z biosem to moge flashowac baz obaw ? Czy flashowanie jest "proste" tzn czy nie trzeba przypadkiem jakis parametrow pisac...czy wystarczy tylko pisac yes albo cos w tym stylu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wybierz opcję "POTWIERDZANIE KROK PO KROKU" (jakoś tak :)) i naciskaj cały czas "N" - NIE. Chodiz oto by po starcie nie siedziały w pamięci żadne sterowniki etc. Po zakończeniu procedury uruchamiania dokładnie - przechodzisz do katalogu z biosem. W Twoim przypadku flashowanie jest banalne (jak zresztą w ogóle) bo Abit przygotował specjalnego batcha RUNME.BAT - odpalasz go i nic więcej nie musisz wpisywać. Należy jeszcze sprawdzić czy niema FLASHBIOS PROTECTION (odpowiednia zworka na płycie lub opcja w biosie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widze zadnych zabezpieczen, napewno sa takie na mojej plycie ? po wlaczeniu runnme.bat mozna cos zchrzanic z  plytka ze bedzie sie nadawala do servisu ?:)

Nie musi być, bo nie każda płyta ma coś takiego. Po uruchomieniu RUNME.BAT, a ściślej po rozpoczęciu flashowania pewnie, że może stać się tak, że coś źle pójdzie i płyta do serwisu. Zasadniczo jednak ryzyko niepowodzenia to 0,01%. O ile cały proces nie zostanie przerwany, to wszystko powinno być OK!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było to już pewnie ze 100 razy !!!

0. Wersję sprawdź na naklejonej na płycie naklejce z kodem kreskowym

1. Ściągasz bios dla KT7A v1.3 lub KT7A v1.0-v1.2 - pliki należy rozpakować gdzieś na twardym dysku

2. Możesz jeszcze ściągnąć program do flashowania biosów Award'a ale nie jest to konieczne, gdyż już ją masz po rozpakowaniu biosu na dysku

3. Przygotowujesz dyskietkę startową poleceniem FORMAT A:/S w systemie Windows 9x - lub w inny sposób, ale bez autoexec.bat i bez config.sys

4. Przegrywasz na dyskietkę odpowiednie pliki: [abitfae.bat]  [runme.bat]  [*.bin]  [awdflash.exe]

5. Zworką na płycie głównej robisz CLEAR CMOS

6. Startujesz komputer z utworzonej dyskietki startowej

7. Uruchamiasz runme.bat

8. Dalej zgodnie z poleceniami aż do procesu flashowania. Od tego momentu nie może nastąpić przerwa w pracy komputera

9. Po zakończeniu flashowania - wyłączasz i włączasz komputer

10. W biosie wgrywasz SETUP DEFAULTS i następnie ustawiasz odpowiednie opcje, tak jak potrzebujesz.

ja mam pytanie bo też wgrywałem nowy bios i miałem plik runme.bat

rozpakowałem na dysk c.

nie czysciłem biosu

po włączemniu kompa naciskam f8 i wybrałem wiersz polecen trybu awaryjnego

wpisałem komecde c:awdflash i nazwa biosu.bin

i zaczełem flashować.

po co jest ten runme??

Wogóle go nie uzywałem.

a bios normalnie sie zflashował

teraz mam pytanie następnym razem uruchamiac runme??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi