Skocz do zawartości
Nyny

Nowe pamieci prosze o porady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chce zmienic moje nonamey na cos lepszego oczywiscie pc 3200 . I teraz pytanko do Was.

Jaka firma? Lepiej kupic 512 w 1 kostce czy lepiej 2x256?

Czy markowe pamieci np. Twinmos Geil Kingston Infineon pojda mi na najszybszych timingach

Chodzimu tu glownie o

Cas Latency 2

Command rate 1T

RAS Precharge Time 2

RAS-to-CAS Delay 2

Row Active Time 5

Moje nonamey niestety za china nie ida na takich ustawieniach czy oplca mi sie wymienic pamiec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci polecam 2 x 256 albo twimmoss twister albo corsair albo Geil... To sa moje propozycje. Ja mam corsair ddr 333 512 w jednej kosci ale teraz jak bym bral to tylko 2 x 256 nie mam dual ddr ale na przyszlosc sie przyda... Moje ramy podkrecam wraz z prockem synchronicznie do taktowania powyzej 500!! to jest dobry wynik :) ZAPEWNIAM SCIE ZE JESLI KUPISZ CORSAIRY NIE POZALUJESZ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci polecam 2 x 256 albo twimmoss twister albo corsair albo Geil... To sa moje propozycje. Ja mam corsair ddr 333 512 w jednej kosci ale teraz jak bym bral to tylko 2 x 256 nie mam dual ddr ale na przyszlosc sie przyda... Moje ramy podkrecam wraz z prockem synchronicznie do taktowania powyzej 500!! to jest dobry wynik :) ZAPEWNIAM SCIE ZE JESLI KUPISZ CORSAIRY NIE POZALUJESZ :)

dual ddr daje ci pare (doslownie) procent przyrostu wydajnosciowego a 2x256mb to jak najbardziej NIEprzyszlosciowe rozwiazanie niebawem standardem stanie sie 1024mb ram soft jest niestety coraz bardziej wymagajacy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak moja MoBo obsługuje tylko 1024... a jak niedługo bedzie ponad 1024 to co zostaje? Wymiana MoBo ? 8O

I jeszcze jedno... czemu Dual jest lepszy ? I niekumam tego ze 2x256 jest lepsze od 512... przeciez to to samo tylko ze 512 mniej zajmuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno... czemu Dual jest lepszy ? I  niekumam tego ze 2x256 jest lepsze od 512... przeciez to to samo tylko ze 512 mniej zajmuje :)

hmm, jakby Ci to wyjaśnić : bo czasami płyta jest w stanie czytać na zmianę z obu kości przyspieszając w ten sposób dopływ danych

obrazowo: to jakbyś wlewał do miski wodę z dwoma kubkami na raz, a nie jednym :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma najmniejszego sensu zebys wymienial ram..

2x256 to tylko do nforce2 i tez nic nie daje..

ty masz va a tam max fsb wynosi 166 potem podnosi sie pci/agp

co do ramu to moj no-name (seitec) bez niczego na vax biegal na tych ustawieniach ktore napisales

lepiej podnies im napiecie na np 2,7v i powinny poisc na 2-2-2-6

takie jest moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak moja MoBo obsługuje tylko 1024... a jak niedługo bedzie ponad 1024 to co zostaje? Wymiana MoBo ?  8O

I jeszcze jedno... czemu Dual jest lepszy ? I  niekumam tego ze 2x256 jest lepsze od 512... przeciez to to samo tylko ze 512 mniej zajmuje :)

:lol: :lol: cos Ci sie pokrochomalilo twoj asus obsluguje max 3gb pamieci ram a nie 1gb :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma najmniejszego sensu zebys wymienial ram..

2x256 to tylko do nforce2 i tez nic nie daje..

ty masz va a tam max fsb wynosi 166 potem podnosi sie pci/agp

co do ramu to moj no-name (seitec) bez niczego na vax biegal na tych ustawieniach ktore napisales

lepiej podnies im napiecie na np 2,7v i powinny poisc na 2-2-2-6

takie jest moje zdanie

no pamieci do dual ddr sie nie oplaca kupowac, przynamniej do platformy amd. hmm jezeli ma elixiry to pewnie nie pojda na 2-2-2-6 na 2,7v moje na 2,5v-2,9v nie odpalaja a dopiero na 3v na 166fsb odpalaja na 2-2-2-6 ale na 2,78v na 185fsb i cl 2.5 wiec nie jest tak zle :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesiu ja myslalem ze nie ma nic gorszego od seitec'ow ale sie pomylilem

moje chodzily na 2-2-2-6 do 184 przy 2.5v

ale widocznie mam taka feralna :wink: kosc bo potrafia isc 2-2-2-6 przy 200 mhz i 2.9v

btw fajnego masz wankla w avatarku [:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi