Skocz do zawartości
RAZOR

tuner tv - kupno

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie na wskroś banalne (lamerskie ? ) ale ja się na tym kompletnie nie znam, a mój starszy zapytał się mnie przed chwilą czy nie chciałbym karty telewizyjnej 'pod choinke' :wink:

Z jakich źródeł odbiera taka karta? Tylko Satelita , czy także z kablówki i zwykłej 'dachówki' a jeśli tak to czy trzeba stosować jakieś dodatkowezabezpieczenia przeciw przepięciom na linii kabel antenowy -> karta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieja ogólnie mówiąc dwa typy takich kart, stricte karty telewizyjne odbieraja sygnał analogowy z anteny "zwykłej dachówki" lub z sieci kablowej. Najczęsciej tuner takiej karty posiada także mozliwość odbioru radia w zakresie FM. Inne karty służą do odbioru telewizji satelitarnej i tutaj także trzeba rozróżnić bo niektóre potrafią odbierać tylko sygnał analogowy (tych raczej nikomu nie polecam) oraz takie które są przystosowane do odbioru telewizji cyfrowej czyli DVB (Digital Video Broadcasting) jednocześnie można za ich pomocą odbierać transmisje cyfrowe, niekoniecznie telewizyjne czyli np. satelitarny internet, wszystko w standardzie DVB. Jeśli miałbym wybierać to właśnie taką kartę DVB bym wybrał no ale jeśli np potrzebujesz zgrywać na twardy dysk video z kamery analogowej to w tym wypadku trzeba miec kartę analogową... granicą jak zawsze jest cena zwykłe analogowe karty można kupić za ok 150-200zł natomiast DVB to conajmniej 320zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to bedzie jakis prolink to radze ci odrazu sciagnij nowe stery prolink mial taka jedna konstrukcje (mam ja) ze nie da sie przykrecic go sroobka bo niedopasowane jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.arest.com.pl/showtowar_mail.php?ID=321

To cudo chyba weżmę - Karta TV KWORLD - TV FM Pilot Stereo NICAM  

Czyba będzie dobre... ?  :wink:

kurcze, pozno patrze, ale sam za temat sie wzialem kilka dni temu. Ta karta co piszesz oparta jest na starej kosci Philipsa, obecnie najfajniejszy model KWorlda to LTV883 ;)

J

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwus nerwus!

OK, przyznaje - moj blad. Nie interesowalem sie ostatnio tunerami, stad moja pomylka i pytanie. Nie spodziewalem sie jednak takiego tonu odpowiedzi...

Bylbym natomiast wdzieczny, gdybys napisal cos o roznicy miedzy tymi ukladami, gdyz po reakcji wnosze, ze musi byc znaczaca, a specyfikacja mowi tylko o ukladzie dbx (o ile dobrze przeczytalem - standard BTSC-dBX obowiazuje wylacznie w Stanach i Japonii...). Mam karte bez tego ustrojstwa i raczej sie nie uskarzam (inna sprawa, ze nie wymagam zbyt wiele od dzwieku z tunera, a dziadek Live! nie pozwala na uzyskanie sluchalnego dzwieku).

PS. Dlaczego w podpisie masz "tuner conexant 833"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwus nerwus!

OK, przyznaje - moj blad. Nie interesowalem sie ostatnio tunerami, stad moja pomylka i pytanie. Nie spodziewalem sie jednak takiego tonu odpowiedzi...

Bylbym natomiast wdzieczny, gdybys napisal cos o roznicy miedzy tymi ukladami, gdyz po reakcji wnosze, ze musi byc znaczaca, a specyfikacja mowi tylko o ukladzie dbx (o ile dobrze przeczytalem - standard BTSC-dBX obowiazuje wylacznie w Stanach i Japonii...). Mam karte bez tego ustrojstwa i raczej sie nie uskarzam (inna sprawa, ze nie wymagam zbyt wiele od dzwieku z tunera, a dziadek Live! nie pozwala na uzyskanie sluchalnego dzwieku).

http://www.conexant.com/servlets/DownloadS....pdf?FileId=981 to jestw pdf roznica miedzy nimi :)

spoko a 883 bo jestem tajemniczy;) mam wlasnie kworlda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to ja pozwole sobie zacytowac fragment:

"(...)

Additional features unique to these parts:

(...)

CX23881-27

- Includes BTSC stereo (No dbx companding circuit)

(...)

CX23883-17

- Includes BTSC dbx stereo

(...)"

Czyli ewidentnie roznia sie tylko obsluga dbx - jesli ktos mieszka w USA lub Japonii to moze wykorzysta, ale w Polsce? Chyba, ze ja o czyms nie wiem...

Rozumiem, ze byles w kiepskiej formie i sie pomyliles, tak "koles"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to ja pozwole sobie zacytowac fragment:

"(...)

Additional features unique to these parts:

(...)

CX23881-27

- Includes BTSC stereo (No dbx companding circuit)

(...)

CX23883-17

- Includes BTSC dbx stereo

(...)"

Czyli ewidentnie roznia sie tylko obsluga dbx - jesli ktos mieszka w USA lub Japonii to moze wykorzysta, ale w Polsce? Chyba, ze ja o czyms nie wiem...

Rozumiem, ze byles w kiepskiej formie i sie pomyliles, tak "koles"?

ni nie wiem w czym sie pomyliem? a dbx jest oczyszczanie z szumow sygnalu stereo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurka wodna:

http://www.tdc.co.uk/pcvideo/pcvideo_decod...rs_conexant.htm

poszukaj sobie tam informacji o tych ukladach. Dla ulatwienia kolejny cytat o CX23881:

"It is particularly suited to the European marketplace and therefore does not support BTSC-dBX and EIAJ audio as broadcast in the U.S. and Japan."

Byl kiedys taki dowcip o wielbladach, pewnie pamietasz, konczyl sie pytaniem: "A po co nam to wszystko skoro my w zoo mieszkamy?".

Nie wiem jak Ty i autor tego watku, ale przypuszczam, ze podobnie jak ja mieszkacie w Polsce i, przynajmniej w tej chwili, systemu dbx nie wykorzystacie.

Wytlumacz mi wiec, _prosze_ swoje slowa:

"co ?? 881 a 883 w kworld to jest to samo dobry jestes koles"

sugerujace wyraznie, ze istnieje wyrazna roznica miedzy oboma ukladami, ktorej w tej chwili nie chcesz/nie potrafisz wskazac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwus nerwus!

http://www.conexant.com/servlets/DownloadS....pdf?FileId=981 to jestw pdf roznica miedzy nimi :)

spoko a 883 bo jestem tajemniczy;) mam wlasnie kworlda.

skoro masz KWorlda to baaaardzo bym poprosil o odpowiedzi na moje pytanka, jak do tej pory nie spotkalem uzytkownika z tym tunerem, ktory troche bylby obeznany lepiej niz tylko ogladanie pudelka:

0) jak rozwiazana jest sprawa tzw. mozaiki? czyli podgladu na ileśtam programów. Czytalem, ze sa karty TV, ktore moga pokazac 16 jednoczesnie.. jak to jest realizowane przez KWorlda? mozna uzyskac takie okno podzielone i zeby bylo wszystko widac? czy moze obraz jest podzielony na kwadraciki i pokolei kazdy bedzie odswiezany na kilka sekund? jesl itak, to czy do mozaiki jako jedno z okien mozna wrzucic sygnal z LINE--IN?

1) PIP - czy dziala podobnie jak w TV, czyli masz dwa ruchome obrazy - glowny/duzy i w roku male okienko na inny program, z tym, ze oba powinny byc 'zywe'. Czy tez ten PIP to jest taki, ze np. ogladam sobie jakiegos DIVX i w roku moge sobie puscic cos z TV ?

2) jesli nie da sie zrobic PIPu z dwoch programow podanych z anteny, to czy mozna PIPa zrobic z jednego programu z anteny a drugi (np. maly obrazek) zrobic z LINE-IN ?

3) programowanie nagrania oczywistnie istnieje? czyli cos sobie wpisuje (poczatek, koniec, program) i w okreslonym czasie mi nagra? czy prgoramowanie nagrania odnosie sie rowniez do LINE-IN czy tylko do tego co leci po antenie prosto na karte?

4) na stronie KWorlda znalazlem takie cos przy karcie:

Time Schedule to preset recording time without power on your PC

jak to mozliwe, ze komp moze byc wylaczony? czy moze chodzi o to, ze mozna komp wylaczyc a on sam o jakiejs godzinie sie wlaczy? kurka, do konca tego nie rozumiem.... ;-/

5) jak sprawnie/szybko nastepuje zapis nagrywanego programu i kompresja do MPEG? rozumiem, ze jest to realizowane sprzetowo, czyli od razu nagrywasz na HDD skompresowany plik, czy najpierw trzeba nagrac np. AVI i dopiero pozniej kompresja i zmiana np. na DIVX ?

i jesli mozesz, to napisz cos od serca :D jak dlugo masz karte? jaką bys wystawil jej ocene no i czemu akurat Kworld a nie AVER Media 303 czy cos podobnego...

z gory dziekuje za wszelkie informacje. najbardziej to chcialbym tego uzywac to zrzucania sobie jakichs filmikow i programow do komp, uzywanie VHSu zaczyna mnie juz wpieniac, poza tym, co ja moge potem z VHSem zrobic... ani to super jakosc ani pociąć, zmontowac...

A, i jeszcze na koniec, sa programy wlasnie jakies to cięcia filmow i ich prostej obrobki, czy z tą kartą bedzie to wszystko chodzilo? nic sie nie bedzie gryzło? czy oprocz oprogramowania podanego na CD z tunerem dzialaj jeszcze jakies inne bardziej popularne?

uffffffffff, to wszystko, sorki, ze tak dlugo :roll:

Jogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro masz KWorlda to baaaardzo bym poprosil o odpowiedzi na moje pytanka, jak do tej pory nie spotkalem uzytkownika z tym tunerem, ktory troche bylby obeznany lepiej niz tylko ogladanie pudelka:

0) jak rozwiazana jest sprawa tzw. mozaiki? czyli podgladu na ileśtam programów. Czytalem, ze sa karty TV, ktore moga pokazac 16 jednoczesnie.. jak to jest realizowane przez KWorlda? mozna uzyskac takie okno podzielone i zeby bylo wszystko widac? czy moze obraz jest podzielony na kwadraciki i pokolei kazdy bedzie odswiezany na kilka sekund? jesl itak, to czy do mozaiki jako jedno z okien mozna wrzucic sygnal z LINE--IN?

1) PIP - czy dziala podobnie jak w TV, czyli masz dwa ruchome obrazy - glowny/duzy i w roku male okienko na inny program, z tym, ze oba powinny byc 'zywe'. Czy tez ten PIP to jest taki, ze np. ogladam sobie jakiegos DIVX i w roku moge sobie puscic cos z TV ?

2) jesli nie da sie zrobic PIPu z dwoch programow podanych z anteny, to czy mozna PIPa zrobic z jednego programu z anteny a drugi (np. maly obrazek) zrobic z LINE-IN ?

3) programowanie nagrania oczywistnie istnieje? czyli cos sobie wpisuje (poczatek, koniec, program) i w okreslonym czasie mi nagra? czy prgoramowanie nagrania odnosie sie rowniez do LINE-IN czy tylko do tego co leci po antenie prosto na karte?

4) na stronie KWorlda znalazlem takie cos przy karcie:

Time Schedule to preset recording time without power on your PC

jak to mozliwe, ze komp moze byc wylaczony? czy moze chodzi o to, ze mozna komp wylaczyc a on sam o jakiejs godzinie sie wlaczy? kurka, do konca tego nie rozumiem.... ;-/

5) jak sprawnie/szybko nastepuje zapis nagrywanego programu i kompresja do MPEG? rozumiem, ze jest to realizowane sprzetowo, czyli od razu nagrywasz na HDD skompresowany plik, czy najpierw trzeba nagrac np. AVI i dopiero pozniej kompresja i zmiana np. na DIVX ?

i jesli mozesz, to napisz cos od serca :D jak dlugo masz karte? jaką bys wystawil jej ocene no i czemu akurat Kworld a nie AVER Media 303 czy cos podobnego...

z gory dziekuje za wszelkie informacje. najbardziej to chcialbym tego uzywac to zrzucania sobie jakichs filmikow i programow do komp, uzywanie VHSu zaczyna mnie juz wpieniac, poza tym, co ja moge potem z VHSem zrobic... ani to super jakosc ani pociąć, zmontowac...

A, i jeszcze na koniec, sa programy wlasnie jakies to cięcia filmow i ich prostej obrobki, czy z tą kartą bedzie to wszystko chodzilo? nic sie nie bedzie gryzło? czy oprocz oprogramowania podanego na CD z tunerem dzialaj jeszcze jakies inne bardziej popularne?

uffffffffff, to wszystko, sorki, ze tak dlugo :roll:

Jogi

1 tak wszyskto sie zgadza ;)

2 Tez jest to zwykly pip okno w oknie z wyborem zrodla obrazu i divix tez mozna podgladac:)

3 tak isnieje o ktorej godzinie z jaka jakoscia itd

4 tak w tryb hibernacji chyba i samemu w sie wlacza karta i nagrywa o podanej godzinie ale musisz miec chyba napiecie naplycie +5vsb wlaczone

5 automatycznie wybierasz rodzaj kompresji i robi to w locie ale musisz miec mocnego kompa min 1,5ghz;)

karta posiada proste oprgramowanie do obrobki obrazow i filmow nie gryzie sie z niczym posiada najnowszy 10 bitowy uklad dekodujacy obraz z analogu do cyfry i robi to bez tej slynnej pikselozy jaka jest na starszych ukladach np.878 ma stereo tuner fm ,uzywam ja od 3 mies. porzednio mialem life view 98 ale bez porownania chociarz 3 lata temu byla ona drozsza :lol: no wiesz jej poprzednik mial rekomendacje jako najlepszy produkt w pcwk:) wiesz napeno sa lepsze za 1000zl ;) ale 10 daje 8:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jogi

2 Tez jest to zwykly pip okno w oknie z wyborem zrodla obrazu i divix tez mozna podgladac:)

4 tak w tryb hibernacji chyba i samemu w sie wlacza karta i nagrywa o podanej godzinie ale musisz miec chyba napiecie naplycie +5vsb wlaczone

5 automatycznie wybierasz rodzaj kompresji i robi to w locie ale musisz miec mocnego kompa min 1,5ghz;)

karta posiada proste oprgramowanie do obrobki obrazow i filmow nie gryzie sie z niczym posiada najnowszy 10 bitowy uklad dekodujacy obraz z analogu do cyfry i robi to bez tej slynnej pikselozy jaka jest na starszych ukladach np.878 ma stereo tuner fm ,uzywam ja od 3 mies. porzednio mialem life view 98 ale bez porownania chociarz 3 lata temu byla ona drozsza :lol: no wiesz jej poprzednik mial rekomendacje jako najlepszy produkt w pcwk:) wiesz napeno sa lepsze za 1000zl ;) ale 10 daje 8:)

to jeszcze doszczegolowie z tym PIPEM i moaziką:

czy w przypadku mozaiki i PIPu jest tak, ze moge z anteny podlaczonej do komp miec dwa obrazy (przy mozaice wiecej) i wszystkie bedzie 'zywe' caly czas czy tylko jeden z nich.

co do kompresji w locie to sie nie boje wymagań ;)

bardzo dziekuje za odpowiedzi ;)

J

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jogi

to jeszcze doszczegolowie z tym PIPEM i moaziką:

czy w przypadku mozaiki i PIPu jest tak, ze moge z anteny podlaczonej do komp miec dwa obrazy (przy mozaice wiecej) i wszystkie bedzie 'zywe' caly czas czy tylko jeden z nich.

co do kompresji w locie to sie nie boje wymagań ;)

bardzo dziekuje za odpowiedzi ;)

J

kjest to co mowisz tylko ja tego nie probowalem uzywac czy po podlaczeniu anteny dzila itd:) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i kupilem w zeszly piatek, padalem poznym wieczorem na ryj, ale podlaczylem :) wlaczam a tu ZONK, obraz kupy sie nie trzyma, mialem go z takich dziwnych niby paskow zlozony, nie bylem zadowolony, obrazki zrzucalo sie fajnie, filmiki zgrywalo tez, ale z jakosci bylem zalamany ;-/ screeny puszczalem kumplom zeby ocenili bo ja sie moze czepiam a oni, ze i tak mam super hiper bajerek bo czegos takiego na kosciach philipsa czy 878 nigdy nie uzyskaja, troche mnie to pocieszylo, ale postanowilem jeszcze poszukac jakis innych progros do obslugi tej karty albo najnowszych sterownikow. Znalazlem na str. KWorlda jakies ze stycznia 2004, poszukalem jeszcze do grafiki i wszystko zaktualizowalem, reset kompa i odpalam TV. SZOK !!! obraz żyleta :) widze wszystkie odbicia i zaklocenia z anteny :) moge co najwyzej pokombinowac, zeby skrocic kabel do karty bo antene mam na bloku zrobiona na 6 mieszkan wiec moze byc ciezko zeby cos tam zrobic na dachu. Cos w tym nowym sofcie jednak spitolili, bo screeny zrzucaja sie scisniete w poziomie i wydluzone gora/dol a pod koniec instalacji nowych driverow wyskakuja dziwne dwa bledy, ale karta potem i tak chodzi. Wszystkie bledy wyslalem do KWorlda przez firme Pronox :) mam nadzieje, ze poprawią :)

Co do samej karty i jakosc obrazu to jestem pod wrazeniem, duzy plus dla KWorlda :)

Co do zakupu, to poszedlem w W-wie pod GUS i tuz przed zakupem spytalem goscia, czy cos by mi mogl jeszcze polecic i w odpowiedzi usyszalem, ze jak wezme te karte to przynajmniej nie bede przychodzil czesto z reklamacjami (o ile w ogole przyjde)

Cena - 210PLN ale potargowac sie jeszcze oplacalo bo wyszlo taniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi