Skocz do zawartości
lspider

Podkręcanie celerona na P4p800

Rekomendowane odpowiedzi

Moja kobieta ma mobo Asusa P4P800 z celeronkiem 2,2GHz, pamięci dwie kości w dual chanel po 256Mb 333 TwinMos i Kingston.

Chciałem sprawdzić jego (procka) możliwości.

Spokojnie idzie na 2,9GHz, ale tylko jak ustawiam zwiekszenie wydajności w procentach. Nie mogę ręcznie przestawić magistrali.

Wie ktoś dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAgistarlke nie zmienia się ENTEREM tylko z klawiatury numerycznej znakami "+" i "-". Nie radzę korzystać z opcji podkręcania poprzez te %, bo jednocześnie wtedy podnosi się napięcie na pamięciach procesorze i zmienia się ustawienie DDR na najniższe(266)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka

Mam ten sam problem.Posiadam Celerona 2.2 i płyte MSI 845 PE Max3.............. to samo... nie moge zmienic magisrtali.

Witam ja mam Celine 2.4GHz (24x100), w biosie nie ma opcji manual -zmiana magistrali ( ECS :? ), mogę natomiast zmienić zworkę na płycie co mi da 24x133 czyli 3192MHz. Jeśli tak to dlaczego wyżej podpisani na Celinach 2.6 osiągają tylko lekko powyżej 3GHz, czy to wina pamiątek, czy czegoś zupełnie innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie powodem przez ktory mam tylko 3.1GHz to chłodzenie CPu, mam załozony org. intelowski wentylator, i powyzej 3.1 Ghz przy pełnym obciazeniu 2 minuty i zawiecha, mysle ze gdyby nie to to na 3.5Ghz (moze nawet na tej pamieci co mam) śmigałby elegancko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I probujesz wkrecic, ze ten Celeron chodzi stabilnie na tym 24x133?

Pamieci oraz chlodzenie maja wplyw na osiagi.

Nic nie próbuje wkręcić, nawet go nie podkręcam bo jutro zakładam P4 2,8GHz i nawet mi sie nie chce w tej Celinie obudowy ściągać:) Tylko czyste rozważania teoretyczne:)Ale dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi