Skocz do zawartości
Anabolex

Problem z Epox 8kha+ - i FSB 143 !!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytę Epox 8kha+ , Xp 1800, Gf ti500,Pc 2100 DDR -samsung.

Powyżej 141 Mhz Fsb nie chce mi się uruchomić Windows 98.

Zmieniałem FSB na 139 i wszystko działało.Jednak przy FSB na 141 nawet po zmianie ustawień pamięci na najgorsze nie mogę uruchomic Windowsa.O co chodzi ???.Czy jest to wina procesora -ma zablokowany mnoznik czy moze pamięci.

Plese help !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz z jakieś bezadziejnej serii to jasne że może to być wina procka. Pamięci powinny bez prblemów to wytrzymywać,. Najlepiej zmień na cl.2.5 i sprawdź jak pójdzie wyżej to znaczy że masz pamięci do d..y

Napisz jeszcze jak z temperaturami u ciebie bo to możeteż być przyczyną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem napięcie procesora na 1,825 i ruszyło na 143 FSB - ale w Sandrze 2002 wywaliło błąd przy testowaniu procesora , a 3dmark 2001 wywalił się w 16 bit colorze i 640-480.Więc podejrzewam że to wina procesora.Postanowiłwm więc że go odblokuję.

Jeśli ktoś zna to czy mugłby mi podać adresy gdzie jest opois jak to zrobić - chodziłoby mi o jak najprostszy opis wraz ze zdjęciami - nie chciałbym zniszczyc sobie procesora.

Widziałem coś takiego na tomshaedware - ale wygląda to na dość trudne.

Czy sami próbowaliście , i czy to zadziałało.Acha , i czy rzeczywiście dzielnik 5/1 wsakakuje przy ustawieniu Fsb na 166 ?

Temperatura oscyluje w granicach 50-52c .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp ma wielkie znaczenie dla krecenia kompa. U mnie przykladowo komp przy temp 50 st nie wkreci sie ponownie na FSB 149( restart i zwiecha) .Jednak jak ochlodnie to znowu moze isc az do nastepnego zrestartowania kompa. Jaki masz cooler :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie się komp nie chciał uruchamiać między 143-149 a jak dałem na 150

to wszystko hula

racja, wiekszosc pamieci moze nie dzialac w granicach 145-155, a pojda wyzej...
Niekoniecznie AT7 lub Epox KHA+ mój Xpek 1800 z zablokowanym mnożnikiem i pamięci ddr400mhz i przy 156 nie rusza windows no cóż czeka mnie wymiana procka :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...