k a m e r e k Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 Jakie temperatury zanotowujecie Panowie i Panie na waszych dyskach i (czym mierzycie )? na bazie smart? czy jakkolwiek inaczej po pierwsze jestem ciekaw jakie macie temp na WDC 800JB - :) Jaka max temp wytrzymal wasz dysk a po jakiej zaczal sie dziwnie zachowywac? czy temp z zakresu (idle)36-45(stres) dla dysku zapewnia mu dlugie zycie? temat nalezy do was... edit - w wlasnej budowy na bazie korka podescie w kieszeni na 5.25' bez wenta max nawet 49 z wentyl arectic pro fan -35-43 - zaleta podestu praktycznie nie slychac hdd ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronos_3 Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 ja maam taki sma dysk jak twuj i muj kiedys rozgrzewal sei do 63c myslalem ze sie po__sra ale jeszcze hula teraz mam nowa bude z wentylem na niego i jeszcze nie miezylem. mierze temperature d.temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 ja mam wyniki ze smarta przez speedfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 moja baracuda VII 7.200 120gb 8mb cache po ostrym zgrywaniu plikow max do 40C dogrzeje sie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 wdc800jb - podalbym ale nie wiem czym zmierzyc :((( macie jakies narzedzia??? sandra nie pokazuje :((( mam zalozony radia+wentyl od celiny przyklejony na silikon szklarski (hehe trudno to bedzie oderwac :D ) ale nie przekracza 35*C chyba o ile mnie palec nie myli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 wdc800jb - podalbym ale nie wiem czym zmierzyc :((( macie jakies narzedzia??? sandra nie pokazuje :((( mam zalozony radia+wentyl od celiny przyklejony na silikon szklarski (hehe trudno to bedzie oderwac :D ) ale nie przekracza 35*C chyba o ile mnie palec nie myli :) ja mierze Mother Board Monitorem i w dziale temperatures masz cos takiego jak MBM Sensor i u mnie jest: Sensor 1 to CPU i nizej wybierasz uklad ktory podaje temp CPU(u mnie to Winbond 2) no i tam gdzie wybierasz uklad ktory monitoruje temp danego podzespołu u mnie znajduje sie oprocz jakis tam winbonodow pozycja : ST3120026A u was nie wiem jak bedzie, nie mialem caviara. Do posiadaczy epoxow: czy macie w biosie funkcje S.M.A.R.T?? moja plyta nie ma takiej funkcji w biosie a i tak temp dysku pokazuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Aby MBM wykrywał czujniki z HDD trzeba zaznaczyć w głównych opcjach wykrywanie czujników HDD. Jak miałem Barakude7 i U6 przykręcone jeden nad drugim w koszyku na HDD to rozgrzewały się oba do ponad 50stC, po dotknięciu palcem były parzące, teraz mam barake na sankach a U6 w kieszeni z wentylem i temp nie przekraczają 40stC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 ja jeszcze wciaz testuje rozne ustawienia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 eee u mnie tylko maxtora pokazuje :(( a to mbm to dla mnie za skomplikowane :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Dysk ST3120024A w idle 33 stopnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Maxtor SATA 80gb 57-61* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erbs Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Ja na tym co wpodpisie mam po godzinie pracy 44 - 45*C i taka temp jest już cały czas, nawet w stresie. Nie chłodzę go wcale i wcale go nie słychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaS Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 ST3120026A w stresie dodatkowo podgrzewany przez cdrom (kieszen hdd nad cdromem) max 43* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 po kolejnych czarach mam juz tylko max 37-39C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primo128 Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Dysk SCSI 15 000 rpm 140 st.C stres na RAID 0 - 6 lat gwarancji z taką temperaturą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 czy jak mam około 50-55 C w stresie a 40 C w idle to jest normalna temp moge z taką spokojnie pracować ? bo jak go dotykam to jest ciepły i to dość mocno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 zawsze jest lepiej jak jest chlodniej ;) ja nie chce miec wiecej niz40 wg smart no i dzieki temu ze zapuscilem pod wdc arctic protc jest chlodniej i icihco zarazem edit dla twego seaga producer zaleca nie wiecej niz 55-60 dla maxtorow chyba 50-55 max ja na moim wdc mam teraz ok 37 z arcticiem pod spodem dmuchajacym na dysk w kieszeni 5.25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 baracuda - 35* maxtor - 30* oba w koszyczku z wentylatorem 8x8@5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evemaster Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 maxtor - 32 maxtor - 30 hdd cooler je wspomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Clavius Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 moj maxtor trzyma sie 20-30 'C :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Przed zmianą zasilacza (poprzedni był głośny bo miał szybki wentyl) na Barracudach 40 stopni. Po zmianie zasilacza temperatura wzrosła o 5 stopni do 45. Chieftec jest cichy, ale powoduje mniejszy przepływ powietrza przez obudowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Dysk SCSI 15 000 rpm 140 st.C stres na RAID 0 - 6 lat gwarancji z taką temperaturą Możesz podać model i producenta tego dysku :?: Takie dyski zwykle pracują w macierzach RAID5, ile dysków masz w RAID0 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 aby mbm wykryl temperaturke dysku to w glownych opcjach trzeba dac wykrywanie czujnikow dyskow ide... a potem w zakladce temp. wybieramy jakis wolny czujnik mbm5, a jak juz wybierzemy jakis wolny czujnik to nizej z menu wybieramy nasz dysk,klikamy na ok i juz wtedy w tablicy powinna byc 1 temp. wiecej 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Jak myslicie czy dysk w takim czymś bardzo bedzie sie grzał? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19330650 Mysle zeby sobie to kupic bo mam teraz podobnie tylko wlasniej roboty, wyglada to słabo i nie mógł bym w razie czego kompa w takim stanie przeniesc. Mam tak w zatoce 5.25, że z boku stoi wenty 80x80, na dole 2 paski gąbki, na nich IBM, na nim dwa paski gabki, Seagate i na nim wentyl z wkreconymi srobkami i na dwóstronną taśme przyklejony. Daje to 37° dla baracudy i 39° dla ibm, no i oczywiscie cisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwistak Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 ja mam ST380021A w mega stresie podczas kopiowanie filmów 41°C ;D i bez zadnego chłodzenia ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIULIK Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Ja mam starego Fujitsu 20 GB ( 7200 rpm ) ( 3,5 letni ) bez chłodzenia nie udało mi się wyjść ponad 40*. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 38stopni w kieszeniach maja moje dyski ;] ale ida do góry :> komp włączony od 45 min dokladnie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 JaK chcecie podac ~max temp dysku to zapuscie defragmentacje dysku i wtedy jak sie temp ustabilizuje na pewnym poziomie to podajcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 ja mam teraz wedlug mbm5 32c ale jak robilem ful scandisk to doszlo do 49 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutfis Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Ja też mam ten dysk i jego tem. to 32-38stopni. A mieże SpeedFanem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...