Skocz do zawartości
k a m e r e k

HDD - HOT DISK DRIVE- grzejemy twardzieli(temperatury)

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie temperatury zanotowujecie Panowie i Panie na waszych dyskach i (czym mierzycie )?

na bazie smart? czy jakkolwiek inaczej

po pierwsze jestem ciekaw jakie macie temp na WDC 800JB - :)

Jaka max temp wytrzymal wasz dysk a po jakiej zaczal sie dziwnie zachowywac?

czy temp z zakresu (idle)36-45(stres) dla dysku zapewnia mu dlugie zycie?

temat nalezy do was...

edit - w wlasnej budowy na bazie korka podescie w kieszeni na 5.25' bez wenta max nawet 49 z wentyl arectic pro fan -35-43 - zaleta podestu praktycznie nie slychac hdd ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wdc800jb - podalbym ale nie wiem czym zmierzyc :((( macie jakies narzedzia??? sandra nie pokazuje :(((

mam zalozony radia+wentyl od celiny przyklejony na silikon szklarski (hehe trudno to bedzie oderwac :D ) ale nie przekracza 35*C chyba o ile mnie palec nie myli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wdc800jb - podalbym ale nie wiem czym zmierzyc :((( macie jakies narzedzia??? sandra nie pokazuje :(((

mam zalozony radia+wentyl od celiny przyklejony na silikon szklarski (hehe trudno to bedzie oderwac :D ) ale nie przekracza 35*C chyba o ile mnie palec nie myli :)

ja mierze Mother Board Monitorem i w dziale temperatures masz cos takiego jak MBM Sensor i u mnie jest:

Sensor 1 to CPU i nizej wybierasz uklad ktory podaje temp CPU(u mnie to Winbond 2)

no i tam gdzie wybierasz uklad ktory monitoruje temp danego podzespołu u mnie znajduje sie oprocz jakis tam winbonodow pozycja : ST3120026A u was nie wiem jak bedzie, nie mialem caviara.

Do posiadaczy epoxow: czy macie w biosie funkcje S.M.A.R.T?? moja plyta nie ma takiej funkcji w biosie a i tak temp dysku pokazuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby MBM wykrywał czujniki z HDD trzeba zaznaczyć w głównych opcjach wykrywanie czujników HDD. Jak miałem Barakude7 i U6 przykręcone jeden nad drugim w koszyku na HDD to rozgrzewały się oba do ponad 50stC, po dotknięciu palcem były parzące, teraz mam barake na sankach a U6 w kieszeni z wentylem i temp nie przekraczają 40stC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze jest lepiej jak jest chlodniej ;) ja nie chce miec wiecej niz40 wg smart no i dzieki temu ze zapuscilem pod wdc arctic protc jest chlodniej i icihco zarazem

edit

dla twego seaga producer zaleca nie wiecej niz 55-60 dla maxtorow chyba 50-55 max ja na moim wdc mam teraz ok 37 z arcticiem pod spodem dmuchajacym na dysk w kieszeni 5.25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed zmianą zasilacza (poprzedni był głośny bo miał szybki wentyl) na Barracudach 40 stopni. Po zmianie zasilacza temperatura wzrosła o 5 stopni do 45. Chieftec jest cichy, ale powoduje mniejszy przepływ powietrza przez obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby mbm wykryl temperaturke dysku to w glownych opcjach trzeba dac wykrywanie czujnikow dyskow ide...

a potem w zakladce temp. wybieramy jakis wolny czujnik mbm5,

a jak juz wybierzemy jakis wolny czujnik to nizej z menu wybieramy nasz dysk,klikamy na ok i juz wtedy w tablicy powinna byc 1 temp. wiecej 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myslicie czy dysk w takim czymś bardzo bedzie sie grzał? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19330650

Mysle zeby sobie to kupic bo mam teraz podobnie tylko wlasniej roboty, wyglada to słabo i nie mógł bym w razie czego kompa w takim stanie przeniesc. Mam tak w zatoce 5.25, że z boku stoi wenty 80x80, na dole 2 paski gąbki, na nich IBM, na nim dwa paski gabki, Seagate i na nim wentyl z wkreconymi srobkami i na dwóstronną taśme przyklejony. Daje to 37° dla baracudy i 39° dla ibm, no i oczywiscie cisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi