Skocz do zawartości
k a m e r e k

HDD - HOT DISK DRIVE- grzejemy twardzieli(temperatury)

Rekomendowane odpowiedzi

Moja 40BG Baracuda 7200. 7 max. grzała się do 43C, a obecny Maxtor 80GB nie mam pojęcia, bo pomimo włączenia SMARTa w biosie płyty żaden program nie chce mi zczytywać danych choć kiedyś np. Speedfan podawał temp. HDD oraz wyniki SMARTa, podobnie Sandra i AIDA a teraz nic ... może ktoś ma pomysł dlaczego ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio zrobilem puidelko z korka 6mm na dysk dysk wrzucilem na gumkowych podkladkach do koszyczka 3,5' ze starej budy z koszyczka zrobilem taki prsotopadloscian dysk jest przykrecony na tyhc gumkach w ten sposob ze od spodu ma luz wielkosci 2-4cm ten koszyk z dyskiem wrzucilem do tego korka z przodu dysku jest went arctic ktorego czesc gorna lekko wychodzi nad gorna pokrywe boxa i ma tam dostep do powietrza

to ustrojostwo polozylem na dole budy z tylu gniazdami hdd do przodu

dysk ma 37C a jak sie go mocno pomorduje defragmentacja 88%zapchanego dysku to moze 10C wiecej maxymalnie

dzwieku troche jednak sie wydostaje z tego , ale polozenie go na dole zlikwidowalo wibracje przenoszone na bude gdy byl w koszyczkach 3.5 i 5.25

jednak bardziej mnie by zadowolilo cos takiego :

http://silentmaxx.de/sm-hd.php

gdyz dysk oddaje najwiecej ciepla bokami przodem i mniej gorą a zakladam ze taka budka by tez ten cienki pisk uwiezila, przykrecenie na gumkach albo polozenie takiego czegos na kotrku na spodzie budy zlikidowalo by wibracje

ewentualnei zapuscic na tym wenta arctic pro tc jak by suie grzalo ale watpie bo radiatory robią swoje...

szkoda ze polski dystrybutor tego nei sciaga....

w sumie mozna by takie samemu zrobic ... moze i z miedzi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barracuda IV 7200 40GB - komp działa od 9 godzin i temperatura teraz to 34*C. Przy odpalonej defragmentacji przez 0,5h wzrosło do 38*C.

Nie chłodze go w żaden sposób :wink: Temperatury ze SpeedFana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo jak maja olej/cokolwiek podobne w napedzie sobie to on moze wtedy juz gestniec i normalna sprawa choc jak pisza producenci 5-55 zakres temp otoczenia- hmm a dysk i tak cieplejszy bo tarcie itd,

choc uzywalem mp3 na hdd z laptopa w temp ok 0C i nic mu nie bylu grunt zeby rozgrzal sie przed wyjsciem na dwór(pole hehe) rozruch takiego hdd na mrozie raczej bylby niewskazany

temp pokojowe dla dyskow stacjonarnych beda raczej zalecane :) (mozna przyjac ze dysk majacy 30-45C posluzy dlugo)

no chyba nie zamierzac dysku chlodzic freonem?? a ponizej 30C raczej nei zejdziesz na AC/WC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 C to nie jest przeciez zle ... patrz na zalecenia producenta i no prob

btw przeciez go nie zamrazash a jak ci sie wydaje ze ma za zimno topo co go chlodzic?? i jaka masz temp w pokoju ze masz na nim 15c a moze po prostu odczyty ze smart nie sa dokladne i tyle... u mnie nigdy nie zeszedl zaden dysk na rozruchu poinzej 25c o ile dobrze pamietam... szukasz dziury w calym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk to Maxtor 7200 :wink: i tak jak mowilem ma przykrecone "wokolo" aluminiowe "zeberka", przy normalnej pracy to trzyma sie ~25'C wiec SPOX :twisted: , tylko w owym stanie gotowosci leci do ~15'C i tylko dlatego sie pytam bo nie chce aby te spadki go nie dobily :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koniec koncow nie ma sie czym matwic gorzej jak dysk przy pracy ma ponad 50C i jak musi robic w mrozie a temp 15 C ktora podales to nzaczy ze dysk raczej nie kreci talerzami wtedy... :)

jak masz przy pracy 25C to tylko pozazdroscic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy czasem w stanie gotowosci dyski nie sa wylaczone :?:

IMO wlasnie sa wylaczone ;) i wlasnie "martwie" sie o rozruch :lol: czy to nie za niska temp dla "plynow" :?:

no co ty, przecziez jak kompa wlaczasz to dysk ma temp. pokojowa czyli okolo 20*C i nic mu nie jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO wlasnie sa wylaczone ;) i wlasnie "martwie" sie o rozruch :lol: czy to nie za niska temp dla "plynow" :?:

no co ty, przecziez jak kompa wlaczasz to dysk ma temp. pokojowa czyli okolo 20*C i nic mu nie jest :D
hmmm.... poczytaj wyzej co sie pisalo ;) (~15'C) :twisted: :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.... poczytaj wyzej co sie pisalo ;) (~15'C) :twisted: :twisted: :twisted:
znaczy o co chodzi :? przeciez chyba nie masz 15*C w pokoju, ja mam 20*C wiec w czasie rozruchu dysk tez ma 20*C, wiec raczej optymalnie, za zimno napewno nie., zreszta temp. pracy mojego dysku przewidziana przez producenta to 10-60*C, a ja go wentylem@5V chlodze i mam srednio 32-34*C (bez chlodzenia mial okolo 42-45).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz dobre temp na hdd nie wiem co cie trapi

takie cos :

dysk to Maxtor  7200  :wink:  i tak jak mowilem ma przykrecone "wokolo" aluminiowe "zeberka", przy normalnej pracy to trzyma sie ~25'C wiec SPOX :twisted: , tylko w owym stanie gotowosci leci do ~15'C i tylko dlatego sie pytam bo nie chce aby te spadki go nie dobily  :lol:

czyli czy przy wyjsciu ze stanu gotowosci (~15'C) sie nie niszczy ( za niska temp przy rozruchu) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi